Το παλεύουν για εξεύρεση κοινού εδάφους στο εδαφικό

 
Με τις διαφωνίες μετά και την πρωινή συνάντηση που είχαν να παραμένουν, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί δίνουν στο πλαίσιο νέας συνάντησης που έχουν αυτή την ώρα συνέχεια στην προσπάθειά τους για επίτευξη συγκλίσεων επί των κριτηρίων για το εδαφικό.
Η απογευματινή συνάντηση προσλαμβάνει άκρως καθοριστικό χαρακτήρα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, δεδομένου ότι βάσει του προγραμματισμού επί τη βάση του οποίου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν, αύριο ολοκληρώνονται οι συνομιλίες και οι αποστολές των δύο πλευρών επιστρέφουν στην Κύπρο το Σάββατο.
 
Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα παρακάθονται επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των ΗΕ για την Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση, υπήρξε σε βάθος και εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων πάνω στα κριτήρια των δυο πλευρών, στη βάσει του κοινού εγγράφου που ετοιμάστηκε, χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε οποιαδήποτε σύγκλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά στα κριτήρια που θέτουν οι Τ/κ, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό ως προς το έδαφος το οποίο να αφορά κάθε συνιστώσα πολιτεία. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, υπάρχει γενικότερα επανάληψη των τ/κ θέσεων αναφορικά με τα κριτήρια, όπως για παράδειγμα να μην υπάρξουν μεγάλες εδαφικές αναπροσαρμογές και να μην υπάρξει μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών μέσα από τις εδαφικές αυτές αναπροσαρμογές. Καίριας σημασίας ζήτημα για την ε/κ από την άλλη, είναι να υπάρξει η δυνατότητα επιστροφής όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων(σ.σ. κοντά στις 100 000). Ωστόσο, από τ/κ πλευράς φέρεται να προβλήθηκε σαν…επιχείρημα, ότι δεν μπορούν οι εδαφικές αναπροσαρμογές να «προσφυγοποιήσουν ξανά» τους Τουρκοκύπριους.

Ως επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, χωρίς να αποκλείεται οτιδήποτε άλλο ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, φαντάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στο Μον Πελεράν.  
 
Αξίζει να σημειωθεί πως γύρω στις οκτώ τοπική ώρα (εννέα ώρα Κύπρου) απόψε, οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους πρόκειται να παρακαθίσουν σε δείπνο στο Μοντρέ(σ.σ. γειτονική πόλη από την περιοχή όπου διεξάγονται οι συνομιλίες), στο οποίο τους προσκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ψάχνουν κοινή κατεύθυνση στο εδαφικό, αλλά…
 
Σε αναζήτηση συγκλίσεων για το εδαφικό Αναστασιάδης-Ακιντζί  
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ
«Μία μακρά, τραγική και υπερήφανη ιστορία»-Τιμήθηκαν οι ήρωες της Κατωκοπιάς
Με ομογενείς συναντάται ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»