Νέος γύρος παναμερικανικών διαδηλώσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Νέος γύρος διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για σήμερα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, μία ημέρα αφότου χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για τη νίκη του μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές.
 
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Γιούνιον Σκουέρ Παρκ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην εκλογή του δισεκατομμυριούχου στον προεδρικό θώκο.
 
Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας κάλεσαν τους πολίτες να δώσουν το παρών τους σε ανάλογες κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον, τη Βαλτιμόρη, το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και σε άλλες περιοχές. Χθες σε τουλάχιστον 10 πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει.
 
Μεταξύ άλλων και στο Μανχάταν όπου το πλήθος έφθασε έως τον ουρανοξύστη Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο. Πολλοί εξ αυτών φώναζαν το σύνθημα "Δεν είσαι ο πρόεδρός μου!" και καταδίκαζαν τη ρητορική που είχε αναπτύξει ο υποψήφιος κατά των μεταναστών, των μουσουλμάνων και άλλων μειονοτικών ομάδων.
 
Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές είναι μια "παρέα κακομαθημένων κλαψιάρηδων".

 
"Εάν παρατηρήσεις τους πραγματικούς αριστερούς παλαβούς στα πανεπιστήμια, είναι οι καθηγητές, όχι οι φοιτητές" είπε ο Τζουλιάνι σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Επομένως αυτοί είναι (οι διαδηλωτές), εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από τους καθηγητές".
 
Ο Τζουλιάνι πρόσθεσε ότι θα προτρέψει τον Τραμπ να ακούσει αυτές τις φωνές και να τους πει να κάνουν υπομονή για έναν χρόνο. "Ηρεμήστε, η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο νομίζετε" σημείωσε ο πρώην δήμαρχος.
 
Νέες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί και για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Σε μία εξ αυτών οι διαδηλωτές καλούνται να διαδηλώσουν στην Ουάσιγκτον, την ημέρα της ορκωμοσίας, την 20ή Ιανουαρίου. Χθες το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες και το Όκλαντ.
 
Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή τουλάχιστον 10 διαδηλωτών στο Λος Άντζελες, που προσπάθησαν να κλείσουν μια κεντρική διασταύρωση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Και στο Όκλαντ οι διαδηλωτές εμπόδισαν την κυκλοφορία, πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.
 
Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον και το Όστιν στο Τέξας.
 
Περίπου 1.800 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Διεθνές Ξενοδοχείο και ουρανοξύστη Τραμπ στο κέντρο του Σικάγο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Όχι στον Τραμπ! Όχι στην Κου Κλουξ Κλαν! Όχι στην Αμερική του ρατσισμού".
 
"Είμαι πραγματικά τρομοκρατημένη με όσα συμβαίνουν στη χώρα" είπε η 22χρονη Αντριάνα Ρίτσο, στο Σικάγο, η οποία κράταγε ένα πλακάτ όπου αναγραφόταν: "Ευχαριστηθείτε τα δικαιώματά σας όσο μπορείτε".
 
Μεταξύ των διαδηλωτών χθες βρίσκονταν εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που έφυγαν από τις τάξεις τους για να συμμετάσχουν στις πορείες στο Σιάτλ, το Φοίνιξ και Σαν Φρανσίσκο.
 
Αισιόδοξη η Ρωσία

Σε μία άλλη εξέλιξη η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εργαστεί για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία μιλώντας κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε πως είναι πρόωρο να περιμένει κανείς πιο συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ καθώς ο Τραμπ δεν έχει ακόμη σχηματίσει την ομάδα του.
 
Εγκάρδια συνομιλία Τραμπ-Μέι

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
 
Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στην κα Μέι ότι η «ειδική» σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να ενδυναμώνεται".
 
«Η Βρετανία έχει μία πολύ πολύ ιδιαίτερη θέση για μένα και για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο κ. Τραμπ, η οικογένεια του οποίου έλκει μερικώς την καταγωγή της από τη Σκωτία, όπου ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας διατηρεί πολυτελές ξενοδοχείο και θέρετρο γκολφ.
 
Η κα Μέι επισήμανε τη σημασία της σχέσης της Βρετανίας με τις ΗΠΑ στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit. Όπως είπε, στον συνομιλητή της, θέλει να ενισχύσει το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις καθώς η χώρα βγαίνει από την ΕΕ.
 
Ο κ. Τραμπ προσκάλεσε την Βρετανίδα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον «με την πρώτη ευκαιρία» αφού αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου.
 
Σχολιαστές στη Βρετανία, πάντως, τονίζουν ότι η Τερέζα Μέι ήταν η δέκατη κατά σειρά ηγέτιδα χώρας με την οποία επικοινώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, διατυπώνοντας το ερώτημα κατά πόσο η «ειδική σχέση» των δύο χωρών είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ και τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου όσο είναι για το Λονδίνο.
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών