Στη Βουλή για να πείσει τα κόμματα ο Γιώργος Παμπορίδης

Εν μέσω διαφωνιών, αλλά και διαχρονικών αιτιάσεων που προβάλλονται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο της υγείας, αρχίζει μεθαύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παμπορίδη, η παράλληλη συζήτηση επί των νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ) και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.  
 
Τα δύο νομοσχέδια εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η παράλληλη προώθηση και συζήτησή τους στη Βουλή αποτέλεσε αξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μέσω της αυτονόμησης, η οποία άπαντες αναγνωρίζουν πως αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν θα παρακαμφθεί η προσπάθεια εισαγωγής του ΓΕΣΥ. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο Προεδρικό-υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τις οποίες διαφάνηκε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη κατά το δυνατό μέγιστη πολιτική συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Δηλαδή της αυτονόμησης και της εισαγωγής του ΓΕΣΥ, που όπως αποφασίστηκε θα είναι τελικά μονοασφαλιστικό.  

Κατά την πολιτική συζήτηση που αρχίζει μεθαύριο στη Βουλή, θα διαφανεί μεταξύ άλλων κατά πόσο τα κόμματα, που θεωρητικά όλα τάσσονται υπέρ της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, είναι διατεθειμένα αυτή τη φορά να πληρώσουν αν χρειαστεί και το πολιτικό κόστος που εξυπακούει η διαφαινόμενη σύγκρουση που θα υπάρξει με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες στον τομέα της υγείας, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν.  

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ, ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016 αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Σκοπός του Νόμου είναι η εισαγωγή Γενικού Συστήματος Υγείας στη Δημοκρατία και η εγκαθίδρυση Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την εφαρμογή, παρακολούθηση και διαχείριση του συστήματος, ώστε να προάγεται η κοινωνική αλληλεγγύη, η ισότιμη πρόσβαση και η αποδοτική χρήση των πόρων».
Αναφορικά με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, με τον Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο του 2016, ιδρύεται Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, υπεύθυνος για τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών