...έσφιξε το χέρι του και το έβαλε στο στήθος σαν να μου έλεγε είμαι δυνατός να είσαι και συ
07:34 - 01 Νοεμβρίου 2016
Με την πικρία της “μεγαλύτερης κακοδικίας ή δικαστικής πλάνης όλων των εποχών από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας” πέθανε ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σύμφωνα με τον αδερφό του, Ιάκωβο, ο οποίος μίλησε για ένα “δικαστηριακό μαργαριτάρι” που αποκαλύπτει, όπως είπε, ότι η απόφαση των Δικαστών να τον καταδικάσουν για την υπόθεση του Μαρί, ήταν προειλημμένη.
Στην παρουσίαση χθες βράδυ του αυτοβιογραφικού βιβλίου που ο εκλιπών πρόλαβε και έγραψε στο δωμάτιο 251 του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος μέχρι το θάνατό του, με τίτλο “Ανεμοδαρμένη πορεία”, στο κατάμεστο θέατρο του Δημαρχείου Λατσιών, ο Ιάκωβος Παπακώστας ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο, πάνω στο οποίο το Δικαστήριο στήριξε την καταδικαστική του απόφαση ήταν το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί μάρτυρες κατηγορίας, με την καθοδήγηση – όπως είπε – της Εισαγγελίας, ισχυρίζονταν ότι προειδοποιούσαν τον ΥΠΑΜ για τον κίνδυνο έκρηξης, αλλά αυτός τους αγνόησε και έκανε τίποτα για να τους αποτρέψει.
Ο Ταξίαρχος Θεοφάνους, από τους στρατιωτικούς μάρτυρες, πρόσθεσε ο κ. Παπακώστας, κατέθεσε ωστόσο στο Δικαστήριο ότι τέσσερις ημέρες πριν την έκρηξη μετέφερε στον τότε ΥΠΑΜ εισήγηση σύμφωνα με την οποία, αν η απόφαση για την καταστροφή της πυρίτιδας θα καθυστερούσε, τότε τα εμπορευματοκιβώτια με τα 400.000 κιλά πυρίτιδας να μεταφέρονταν στις αποθήκης του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της ΕΦ στο κέντρο του Γερίου.
Πως είναι δυνατόν, διερωτήθηκε ο κ. Παπακώστας, από τη μια να υποστηρίζουν ότι προειδοποιούσαν για κίνδυνο έκρηξης και από την άλλη να εισηγούνταν μεταφορά του φορτίου στην καρδιά κατοικημένης περιοχής. “Αρα θα ανέμενε κάποιος ότι με την μαρτυρία αυτή, ο ισχυρισμός τους θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει”. Σύμφωνα με την σελίδα 440 της απόφασης του Δικαστηρίου, είπε ο Ιάκωβος Παπακώστας, οι Δικαστές δεν έλαβαν υπόψην την κατάθεση αυτή διότι από πλευράς υπεράσπισης δεν παρουσιάστηκε καμιά μαρτυρία ότι ο Δήμος Γερίου είναι κατοικημένη περιοχή.
Σύμφωνα με τον αδερφό του, ο Κώστας Παπακώστας διερωτήθηκε αν οι Δικαστές που τον καταδίκασαν ήταν από άλλο πλανήτη. “Ο Χριστόφιας δεν ήξερε που ήταν το Μαρί και οι φωτισμένοι δικαστές μας δεν ήξεραν που είναι το Γέρι. Φαίνεται πως η ατυχία μου ήταν ότι γνώριζα που ήταν το Μαρί και που το Γέρι”, φέρεται να είχε σχολιάσει ο Κώστας Παπακώστας που, σύμφωνα με τον αδερφό του και γιο του Νικόλα, ήταν πικραμένος και απογοητευμένος από τη στάση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Παπακώστα ο αδερφός του τους είχε εκφράσει την απορία πως ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας τους καταλόγισε (στον ίδιο και τον ΥΠΕΞ τότε, Μάρκο Κυπριανού) προσωπικές ευθύνες, όταν ουδέποτε τον είχε καλέσει, ακόμα και μετά την έκρηξη στο Μαρί για να ακούσει την άποψή του. Η καταδίκη του Παπακώστα τους βόλευε, είπε ο αδερφός του, κάνοντας λόγο για ικανοποίηση της κοινής γνώμης και στάχτη στα μάτια των πονεμένων οικογενειών των αδικοχαμένων παλικαριών.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα απόψε είναι να μιλήσω εκ μέρους του, είπε ο Νικόλας Παπακώστας στην αρχή της ομιλίας του που αναφέρθηκε στην ιστορία της ζωής του πατέρα του, την απογοήτευση και τον άδικο όπως είπε θάνατο στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, την ημέρα που ο ίδιος (ο γιος του) είχε τα γενέθλιά του. “Ένας θάνατος που δεν θα επερχόταν τόσο σύντομα εάν εισακούονταν οι προτροπές των ιατρών που επί δύο χρόνια προειδοποιούσαν για τις συνθήκες κράτησής του, και αγωνιούσαν ότι θα επερχόταν το μοιραίο. Τα πόδια του πρήστηκαν από την ακινησία, η υγεία και η ψυχολογική του κατάσταση πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Το επικίνδυνο αυτό περιβάλλον δημιουργήθηκε από την αδιαφορία των αρμοδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε βαθμό απάνθρωπο και εκδικητικό όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του”.
Σύμφωνα με τον γιο του, ο Κώστας Παπακώστας περίμενε 16 μήνες την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να του επιτραπεί να περπατά στο προαύλιο του νοσοκομείου όπως συνέστησαν οι θεράποντες ιατροί του, που όμως δεν επετράπη παρά μόνο λίγο καιρό πριν πεθάνει και μετά από δύο καρδιακά επεισόδια. Στο βιβλίο του, είπε ο Νικόλας Παπακώστας, ο πατέρας του θεωρεί ότι επειδή όλο αυτό γνώριζε ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “το όλο θέμα αναδεικνύεται σε απάνθρωπο αλλά και εν πολλοίς εκδικητικό”
“Λυπήθηκα πολύ όταν το Μεγάλο Σάββατο τον βρήκα ντυμένο με το κοστούμι του έτοιμο να μεταβεί στην εκκλησία του Γενικού Νοσοκομείου. Κι όμως, εκείνη τη στιγμή έφθασε ο υπεύθυνος ασφαλείας, και αφού απολογήθηκε, του ανέφερε ότι είναι εντολή της Διευθύντριας να μην πάει στην εκκλησία και, αν θέλει, να τον μεταλάβει στο δωμάτιο-κελί του ο ιερέας”.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπακώστα, ο πατέρας του είχε ζητήσει με δικά του έξοδα ένα μικρό ψυγείο για τα φάρμακα του που ήταν πολλά “και τους πήρε 3 μήνες για να το εγκρίνουν”, ενώ είχε ζητήσει 24ωρη άδεια να παραστεί στο μνημόσυνο της κόρης του και του την αρνήθηκαν. “Ανάμεσα σε όλα αυτά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, είχε να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις να αλλάξει την αρχική του κατάθεση και να μαρτυρήσει εναντίον του Προέδρου Χριστόφια”. Το αρνήθηκε, είπε, και μάλιστα έντονα.
Με την καθοδήγηση των δικηγόρων τους, ανέφερε ο Νικόλας Παπακώστας, θα συνεχίσουν την νομική μάχη σε όλα τα επίπεδα και ευχήθηκε να επανανοίξει ο φάκελος για το Μαρί, όπως θέλουν και οι συγγενείς των θυμάτων. Εξέφρασε ευχαριστίες εκ μέρους του πατέρα του και της οικογένειάς του προς όλους όσοι τους βοήθησαν, τον επισκέπτονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αλλά και τους 320 ιατρούς, όπως σημείωσε, που υπέγραψαν την επιστολή -έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα για αποφυλάκιση του Κώστα Παπακώστα για ανθρωπιστικούς λόγους. Μια επιστολή, κατέληξε, που δυστυχώς δεν πρόλαβαν να στείλουν, διότι τους πρόλαβε ο θάνατός του.
Η Άντρεα Παπακώστα, μίλησε για τον παππού της “με ένα και μοναδικό σκοπό, να ξεπληρώσω το χρέος που οφείλω στον παππού μου και να τον παρουσιάσω όπως εγώ τον γνώρισα, εγώ τον έζησα και εγώ τον έχασα”. Το βιβλίο του ο Κώστας Παπακώστας το αφιέρωσε στα πέντε εγγόνια του.
Την ημέρα που ανακοινώθηκε το πόρισμα της δίκης για το Μαρί, 13 χρόνων, όπως είπε, ένιωσε για πρώτη φορά ένα κενό στην ψυχή της, το συναίσθημα της αβεβαιότητας και του φόβου για την ζωή του παππού της. Την ημέρα της φυλάκισής του, πρόσθεσε, συνειδητοποίησε ότι ο παππούς της την χρειαζόταν όσο ποτέ και τα επόμενα δύο χρόνια “έγιναν δυστυχώς ξεκάθαρες μνήμες καρφωμένες στο μυαλό μου”. Η μαθήτρια σήμερα, Άντρεα αναφέρθηκε στις επισκέψεις στον παππού της, πολλές φόρες μόνη της “αφού ήξερα ότι το χρειαζόμασταν και οι δύο εξίσου” και το πώς τον βοήθησε με το εξώφυλλο του βιβλίου, τον Πενταδάκτυλο, “σύμβολο της ζωής του” μου έλεγε και ένα λοξό μονοπάτι προς το βουνό.
Ο Παπακώστας άλλαξε από μια δυναμική και έντονη παρουσία σε έναν πικραμένο γέροντα, είπε η εγγονή του και εξιστόρησε την καρδιακή προσβολή που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2015 ο Κώστας Παπακώστας και πως όταν πήγε να τον δει έσφιξε το χέρι του γροθιά και το έβαλε στο στήθος “σαν να μου έλεγε `είμαι δυνατός, να είσαι και συ`”. Η μεγαλοψυχία του φαίνεται από την αγάπη του για μια χώρα που τον πλήγωσε και τον απογοήτευσε μέχρι θανάτου, είπε. “Εάν υπάρχει μεταθανάτια ζωή και αν παππού μου βρίσκεσαι ψυχικά εδώ μαζί μας, θέλω να ξέρεις ότι εγώ είμαι δυνατή, όπως ήσουν και εσύ πάντα”.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου που αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του εκπλιπόντος από την δράση του στην Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία, την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Εκτελεστική Εξουσία. “Το βιβλίο «Ανεμοδαρμένη Πορεία» αποτυπώνει στην πραγματικότητα την πολυκύμαντη και δύσβατη νεώτερη ιστορία της Κύπρου, της οποίας ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε όχι απλώς μάρτυρας αλλά μέτοχος και εν πολλοίς διαμορφωτής”.
Το βιβλίο, είπε, ρίχνει καινούργιους προβολείς που βοηθούν στην αποκωδικοποίηση της ταραγμένης περιόδου τόσο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55 – 59 όσο και πριν και κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Όταν μεθοδικά επιχειρείτο από τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β΄ και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες η υπονόμευση του νόμιμου κράτους και η αποσύνθεση και διάλυση του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού, πρόσθεσε.
Στην ουσία, ανέφερε ο κ. Ομήρου, ο συγγραφέας προσφέρει υλικό έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης και ο κάθε μελετητής ιστορικών γεγονότων να αποτυπώσει στη συνείδηση του τη δική του προσωπική αντίληψη περί του Κυπριακού από τη δεκαετία του 1950 και όσων το περιβάλλουν. “Αν τελικά υπάρχει ο περίφημος ιστορικός του μέλλοντος, μάλλον μέσα από αυτή την ατομική διαδικασία προκύπτει”.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο αντιστράτηγος ε.α Παντελάκης Πανταζής για τη συμβολή του Κώστα Παπακώστα στην δημιουργία του εφεδρικού και την απώθηση της ΕΟΚΑ Β, τη δράση στο στο πραξικόπημα και την εισβολή, αλλά και ο εκδότης της “Φυλλίς” Κορνήλιος Χατζηκώστας για την γνωριμία, την επιμέλεια και την ανάθεση σε αυτόν της έκδοσης του βιβλίου που ήταν – όπως είπε – έτοιμο ήδη από τον συγγραφέα.
ΚΥΠΕ
Στην παρουσίαση χθες βράδυ του αυτοβιογραφικού βιβλίου που ο εκλιπών πρόλαβε και έγραψε στο δωμάτιο 251 του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος μέχρι το θάνατό του, με τίτλο “Ανεμοδαρμένη πορεία”, στο κατάμεστο θέατρο του Δημαρχείου Λατσιών, ο Ιάκωβος Παπακώστας ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο, πάνω στο οποίο το Δικαστήριο στήριξε την καταδικαστική του απόφαση ήταν το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί μάρτυρες κατηγορίας, με την καθοδήγηση – όπως είπε – της Εισαγγελίας, ισχυρίζονταν ότι προειδοποιούσαν τον ΥΠΑΜ για τον κίνδυνο έκρηξης, αλλά αυτός τους αγνόησε και έκανε τίποτα για να τους αποτρέψει.
Ο Ταξίαρχος Θεοφάνους, από τους στρατιωτικούς μάρτυρες, πρόσθεσε ο κ. Παπακώστας, κατέθεσε ωστόσο στο Δικαστήριο ότι τέσσερις ημέρες πριν την έκρηξη μετέφερε στον τότε ΥΠΑΜ εισήγηση σύμφωνα με την οποία, αν η απόφαση για την καταστροφή της πυρίτιδας θα καθυστερούσε, τότε τα εμπορευματοκιβώτια με τα 400.000 κιλά πυρίτιδας να μεταφέρονταν στις αποθήκης του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της ΕΦ στο κέντρο του Γερίου.
Πως είναι δυνατόν, διερωτήθηκε ο κ. Παπακώστας, από τη μια να υποστηρίζουν ότι προειδοποιούσαν για κίνδυνο έκρηξης και από την άλλη να εισηγούνταν μεταφορά του φορτίου στην καρδιά κατοικημένης περιοχής. “Αρα θα ανέμενε κάποιος ότι με την μαρτυρία αυτή, ο ισχυρισμός τους θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει”. Σύμφωνα με την σελίδα 440 της απόφασης του Δικαστηρίου, είπε ο Ιάκωβος Παπακώστας, οι Δικαστές δεν έλαβαν υπόψην την κατάθεση αυτή διότι από πλευράς υπεράσπισης δεν παρουσιάστηκε καμιά μαρτυρία ότι ο Δήμος Γερίου είναι κατοικημένη περιοχή.
Σύμφωνα με τον αδερφό του, ο Κώστας Παπακώστας διερωτήθηκε αν οι Δικαστές που τον καταδίκασαν ήταν από άλλο πλανήτη. “Ο Χριστόφιας δεν ήξερε που ήταν το Μαρί και οι φωτισμένοι δικαστές μας δεν ήξεραν που είναι το Γέρι. Φαίνεται πως η ατυχία μου ήταν ότι γνώριζα που ήταν το Μαρί και που το Γέρι”, φέρεται να είχε σχολιάσει ο Κώστας Παπακώστας που, σύμφωνα με τον αδερφό του και γιο του Νικόλα, ήταν πικραμένος και απογοητευμένος από τη στάση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Παπακώστα ο αδερφός του τους είχε εκφράσει την απορία πως ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας τους καταλόγισε (στον ίδιο και τον ΥΠΕΞ τότε, Μάρκο Κυπριανού) προσωπικές ευθύνες, όταν ουδέποτε τον είχε καλέσει, ακόμα και μετά την έκρηξη στο Μαρί για να ακούσει την άποψή του. Η καταδίκη του Παπακώστα τους βόλευε, είπε ο αδερφός του, κάνοντας λόγο για ικανοποίηση της κοινής γνώμης και στάχτη στα μάτια των πονεμένων οικογενειών των αδικοχαμένων παλικαριών.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα απόψε είναι να μιλήσω εκ μέρους του, είπε ο Νικόλας Παπακώστας στην αρχή της ομιλίας του που αναφέρθηκε στην ιστορία της ζωής του πατέρα του, την απογοήτευση και τον άδικο όπως είπε θάνατο στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, την ημέρα που ο ίδιος (ο γιος του) είχε τα γενέθλιά του. “Ένας θάνατος που δεν θα επερχόταν τόσο σύντομα εάν εισακούονταν οι προτροπές των ιατρών που επί δύο χρόνια προειδοποιούσαν για τις συνθήκες κράτησής του, και αγωνιούσαν ότι θα επερχόταν το μοιραίο. Τα πόδια του πρήστηκαν από την ακινησία, η υγεία και η ψυχολογική του κατάσταση πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Το επικίνδυνο αυτό περιβάλλον δημιουργήθηκε από την αδιαφορία των αρμοδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε βαθμό απάνθρωπο και εκδικητικό όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του”.
Σύμφωνα με τον γιο του, ο Κώστας Παπακώστας περίμενε 16 μήνες την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να του επιτραπεί να περπατά στο προαύλιο του νοσοκομείου όπως συνέστησαν οι θεράποντες ιατροί του, που όμως δεν επετράπη παρά μόνο λίγο καιρό πριν πεθάνει και μετά από δύο καρδιακά επεισόδια. Στο βιβλίο του, είπε ο Νικόλας Παπακώστας, ο πατέρας του θεωρεί ότι επειδή όλο αυτό γνώριζε ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “το όλο θέμα αναδεικνύεται σε απάνθρωπο αλλά και εν πολλοίς εκδικητικό”
“Λυπήθηκα πολύ όταν το Μεγάλο Σάββατο τον βρήκα ντυμένο με το κοστούμι του έτοιμο να μεταβεί στην εκκλησία του Γενικού Νοσοκομείου. Κι όμως, εκείνη τη στιγμή έφθασε ο υπεύθυνος ασφαλείας, και αφού απολογήθηκε, του ανέφερε ότι είναι εντολή της Διευθύντριας να μην πάει στην εκκλησία και, αν θέλει, να τον μεταλάβει στο δωμάτιο-κελί του ο ιερέας”.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπακώστα, ο πατέρας του είχε ζητήσει με δικά του έξοδα ένα μικρό ψυγείο για τα φάρμακα του που ήταν πολλά “και τους πήρε 3 μήνες για να το εγκρίνουν”, ενώ είχε ζητήσει 24ωρη άδεια να παραστεί στο μνημόσυνο της κόρης του και του την αρνήθηκαν. “Ανάμεσα σε όλα αυτά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, είχε να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις να αλλάξει την αρχική του κατάθεση και να μαρτυρήσει εναντίον του Προέδρου Χριστόφια”. Το αρνήθηκε, είπε, και μάλιστα έντονα.
Με την καθοδήγηση των δικηγόρων τους, ανέφερε ο Νικόλας Παπακώστας, θα συνεχίσουν την νομική μάχη σε όλα τα επίπεδα και ευχήθηκε να επανανοίξει ο φάκελος για το Μαρί, όπως θέλουν και οι συγγενείς των θυμάτων. Εξέφρασε ευχαριστίες εκ μέρους του πατέρα του και της οικογένειάς του προς όλους όσοι τους βοήθησαν, τον επισκέπτονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αλλά και τους 320 ιατρούς, όπως σημείωσε, που υπέγραψαν την επιστολή -έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα για αποφυλάκιση του Κώστα Παπακώστα για ανθρωπιστικούς λόγους. Μια επιστολή, κατέληξε, που δυστυχώς δεν πρόλαβαν να στείλουν, διότι τους πρόλαβε ο θάνατός του.
Η Άντρεα Παπακώστα, μίλησε για τον παππού της “με ένα και μοναδικό σκοπό, να ξεπληρώσω το χρέος που οφείλω στον παππού μου και να τον παρουσιάσω όπως εγώ τον γνώρισα, εγώ τον έζησα και εγώ τον έχασα”. Το βιβλίο του ο Κώστας Παπακώστας το αφιέρωσε στα πέντε εγγόνια του.
Την ημέρα που ανακοινώθηκε το πόρισμα της δίκης για το Μαρί, 13 χρόνων, όπως είπε, ένιωσε για πρώτη φορά ένα κενό στην ψυχή της, το συναίσθημα της αβεβαιότητας και του φόβου για την ζωή του παππού της. Την ημέρα της φυλάκισής του, πρόσθεσε, συνειδητοποίησε ότι ο παππούς της την χρειαζόταν όσο ποτέ και τα επόμενα δύο χρόνια “έγιναν δυστυχώς ξεκάθαρες μνήμες καρφωμένες στο μυαλό μου”. Η μαθήτρια σήμερα, Άντρεα αναφέρθηκε στις επισκέψεις στον παππού της, πολλές φόρες μόνη της “αφού ήξερα ότι το χρειαζόμασταν και οι δύο εξίσου” και το πώς τον βοήθησε με το εξώφυλλο του βιβλίου, τον Πενταδάκτυλο, “σύμβολο της ζωής του” μου έλεγε και ένα λοξό μονοπάτι προς το βουνό.
Ο Παπακώστας άλλαξε από μια δυναμική και έντονη παρουσία σε έναν πικραμένο γέροντα, είπε η εγγονή του και εξιστόρησε την καρδιακή προσβολή που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2015 ο Κώστας Παπακώστας και πως όταν πήγε να τον δει έσφιξε το χέρι του γροθιά και το έβαλε στο στήθος “σαν να μου έλεγε `είμαι δυνατός, να είσαι και συ`”. Η μεγαλοψυχία του φαίνεται από την αγάπη του για μια χώρα που τον πλήγωσε και τον απογοήτευσε μέχρι θανάτου, είπε. “Εάν υπάρχει μεταθανάτια ζωή και αν παππού μου βρίσκεσαι ψυχικά εδώ μαζί μας, θέλω να ξέρεις ότι εγώ είμαι δυνατή, όπως ήσουν και εσύ πάντα”.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου που αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του εκπλιπόντος από την δράση του στην Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία, την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Εκτελεστική Εξουσία. “Το βιβλίο «Ανεμοδαρμένη Πορεία» αποτυπώνει στην πραγματικότητα την πολυκύμαντη και δύσβατη νεώτερη ιστορία της Κύπρου, της οποίας ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε όχι απλώς μάρτυρας αλλά μέτοχος και εν πολλοίς διαμορφωτής”.
Το βιβλίο, είπε, ρίχνει καινούργιους προβολείς που βοηθούν στην αποκωδικοποίηση της ταραγμένης περιόδου τόσο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55 – 59 όσο και πριν και κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Όταν μεθοδικά επιχειρείτο από τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β΄ και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες η υπονόμευση του νόμιμου κράτους και η αποσύνθεση και διάλυση του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού, πρόσθεσε.
Στην ουσία, ανέφερε ο κ. Ομήρου, ο συγγραφέας προσφέρει υλικό έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης και ο κάθε μελετητής ιστορικών γεγονότων να αποτυπώσει στη συνείδηση του τη δική του προσωπική αντίληψη περί του Κυπριακού από τη δεκαετία του 1950 και όσων το περιβάλλουν. “Αν τελικά υπάρχει ο περίφημος ιστορικός του μέλλοντος, μάλλον μέσα από αυτή την ατομική διαδικασία προκύπτει”.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο αντιστράτηγος ε.α Παντελάκης Πανταζής για τη συμβολή του Κώστα Παπακώστα στην δημιουργία του εφεδρικού και την απώθηση της ΕΟΚΑ Β, τη δράση στο στο πραξικόπημα και την εισβολή, αλλά και ο εκδότης της “Φυλλίς” Κορνήλιος Χατζηκώστας για την γνωριμία, την επιμέλεια και την ανάθεση σε αυτόν της έκδοσης του βιβλίου που ήταν – όπως είπε – έτοιμο ήδη από τον συγγραφέα.
ΚΥΠΕ