Μάριος Κυριαζής: Στόχος μου είναι να εξαλειφθεί η γήρανση και όχι το Βραβείο Νόμπελ

Η συζήτηση με έναν υποψήφιο νομπελίστα της ιατρικής, στόχος του οποίου είναι η εξάλειψη της γήρανσης από την ανθρωπότητα, δε θα μπορούσε να μην είναι ενδιαφέρουσα. Συναντήσαμε τον Δρ Μάριο Κυριαζή στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στην καρδιά της Λάρνακας. Μετά από 40 χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε πριν από ένα μήνα στην Κύπρο και έχει αφοσιωθεί στη μελέτη του για την εξάλειψη της γήρανσης, για την οποία μάλιστα έχει προταθεί για το νόμπελ Ιατρικής 2017. "Επαναπατρίστηκα γιατί ήθελα να είμαι κοντά στη θάλασσα κι ας μην κατάφερα ακόμη να την επισκεφτώ αφού έχω αφοσιωθεί στο κοινωνικό μου πείραμα. Ξέρετε, η φύση τείνει προς τη ζωή και μένα ο στόχος μου είναι η εξάλειψη της γήρανσης, όχι το νόμπελ" εξηγεί ο Δρ Κυριαζής, ειδικός στη βιολογία της γήρανσης και μέλος της ακαδημαϊκής οργάνωσης «Royal Society of Biology» του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ.
 
Είστε υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής για τη θεωρία σας για την αποκωδικοποίηση του DNA της γήρανσης. Τι σημαίνει αυτό; 
 
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω ακριβώς ποια είναι η θεωρία μου γιατί έχει παρερμηνευτεί από αρκετούς. Δεν έχω πάρει το DNA για να το αποκωδικοποιήσω στην πράξη. Είναι περισσότερο μια θεωρία που εξετάζει τη σχέση αυτού του DNA των γονιδίων και του περιβάλλοντος. Δηλαδή το περιβάλλον επηρεάζει το πώς εργάζεται το DNA μας, τα γονίδια μας. Όταν το περιβάλλον αλλάζει σε θετικό ή αρνητικό, τότε το DNA εργάζεται με διαφορετικό τρόπο και σαφώς και τα αποτελέσματα στον άνθρωπο είναι διαφορετικά.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
 
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα σε θεωρητικό επίπεδο. Να πάρουμε ας πούμε μια μερίδα ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, και άλλους που βρίσκονται σε ένα άλλο περιβάλλον και να μελετήσουμε ορισμένες ουσίες που εκκρίνει το μυαλό τους ή το DNA τους και να δούμε τη διαφορά αυτών των ουσιών. Η θεωρία μου λέει ότι αυτοί που είναι σε ένα πιο πλούσιο περιβάλλον θα εκκρίνουν και πιο πλούσιες ουσίες, θα παράγουν πιο θετικές ουσίες.  
 
Άρα θα λέγατε ότι για τους ανθρώπους που δεν έχουν την ευχέρεια να ζουν σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και καλές συνθήκες εργασίας, δεν ισχύει η μακροζωία στην οποία αναφέρεστε;
 
Όχι δεν ισχύει. Καλό θα ήταν όμως να εργαστεί όλη η ανθρωπότητα για να τους βοηθήσει κι αυτούς που δεν ζουν σε μια κοινωνία που βοηθά τη μακροβιότητα.
 
 
Υπάρχουν μυστικά για τη μακροβιότητα;
 
Δεν είναι κάτι απλό. Για πολλές χιλιετίες, νομίζαμε ότι πρέπει να βρεθεί ένα βότανο που να φέρνει τη μακροβιότητα ή ένα χάπι κατά της γήρανσης. Οι αλχημιστές, έκαναν χημικά ελιξίρια  που τα έπιναν για να παραμείνουν νέοι. Όλα αυτά είναι λάθος. Η γήρανση δε θα καταπολεμηθεί έτσι, με φυσικό τρόπο.
 
Εσείς πώς καταλήξατε σε αυτή τη θεωρία

Άρχισα να μελετώ αυτή τη θεωρία τα τελευταία χρόνια αλλά υπάρχουν και πολλές υποθεωρίες που υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή οι οποίες πρέπει να μελετηθούν, δεν είναι κάτι απλό. Άρχισα πριν από 4 χρόνια να βρίσκω νέες θεωρίες άλλων ερευνητών που υποστηρίζουν τη δική μου αλλά μελετώ συνεχώς.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας πώς επηρέασε τη θεωρία σας;

Την επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σχετίζεται με το πώς ερεθίζεται το μυαλό.Για παράδειγμα εσείς, είστε ένας βιολογικός άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα ένα μέρος του εαυτού σας ανήκει στην τεχνολογία. Σας γνωρίζω τις τελευταίες 4 μέρες, αλλά μόνο 10 λεπτά σας γνωρίζω βιολογικά. Η γνωριμία έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να μιλάμε όλη μέρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας χωρίς να βρεθούμε, ανταλλάζοντας όμως βίντεο, φωτογραφίες, απόψεις. Αυτό κάνει το μυαλό να εργάζεται με ένα διαφορετικό τρόπο που λειτουργεί θετικά πιστεύω, διότι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε συνέχεια αναγκάζουν το μυαλό να εργάζεται με περισσότερη ταχύτητα και οι διάφορες ουσίες που υπάρχουν για να επιδιορθώνουν τη ζημιά στο μυαλό, αυξάνονται, επιδιορθώνοντας και τη ζημιά που παθαίνουμε με τη γήρανση. Αναγκάζουμε το μυαλό να δουλέψει σ'ένα καλύτερο επίπεδο είτε μέσω της τεχνολογίας είτε βγαίνοντας έξω. Βλέποντας για παράδειγμα ένα περιβάλλον πλούσιο σε πληροφορίες, το μυαλό παραμένει σε εγρήγορση γιατί εργάζεται περισσότερο. Αυτό βέβαια είναι μόνο μια παράμετρος, υπάρχουν και πολλές άλλες, είναι σαν μια αλυσίδα και αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό όλη η κοινωνία και όχι μόνο μια μερίδα ανθρώπων. 
 
Η μελέτη σας σε ποιο στάδιο βρίσκεται; 
 
Αυτή τη στιγμή, κάνουμε μια εκδήλωση που λέγεται "Το Έργο" στην οποία συμμετέχουν 120 περίπου καλλιτέχνες, επιστήμονες, τεχνοπροοδευτικά άτομα που αγκαλιάζουν την τεχνολογία. Του χρόνου θα κάνουμε μια εκδήλωση εδώ στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει και το κοινό. Ανάλογα με το πώς νιώθει και πώς σκέφτεται ο καθένας θα μπορεί να αλλάξει τα εκθέματα. Δεν θα τα βλέπει μόνο, αν δεν του αρέσουν θα μπορεί να τα αλλάξει ή να αφήσει ένα σημάδι. Μετά ο επόμενος θα κάνει το ίδιο και στο τέλος θα δούμε τι έγινε στο σύνολο. Αυτός είναι ένας τρόπος που εμπλουτίζει το μυαλό και το κάνει να σκεφτεί πιο αποτελεσματικά.    
 
 
Πώς νιώθετε ως υποψήφιος νομπελίστας ιατρικής για το 2017;
 
Είναι ένα ευχάριστο γεγονός, ωστόσο εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο η έρευνα. Στόχος μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερες έρευνες που θα βοηθήσουν να γίνει κατανοητή η θεωρία μου και να αποδειχτεί. Μπορεί να χάσω το νόμπελ ακόμη και για μια ψήφο αλλά δε θα το μάθω ποτέ. Δε με πειράζει, δεν έχει καμιά σημασία αυτό για μένα. Η έρευνα έχει σημασία.
 
Ο απώτερος στόχος σας ποιος είναι;
 
Να εξαλειφθεί η γήρανση από την ανθρωπότητα. 
 
Αυτή δεν είναι η φυσική εξέλιξη της ζωής;
 
Για να ζήσουμε πολλά χρόνια, σημαίνει δε θα υπάρχει γήρανση. Για να μην υπάρχει γήρανση, σημαίνει ότι θα υπάρχει λόγος που δε θα υπάρχει γήρανση στη φύση. Προς το παρόν υπάρχει. Όπου κοιτάξεις γερνούν οι οργανισμοί. Όλοι γερνούμε. Ναι είναι μια φυσική εξέλιξη όπως είπατε, διότι τις ζημιές που παθαίνουμε δεν μπορούμε να τις επιδιορθώσουμε. Όταν όμως επιδιορθώσουμε αυτές τις ζημιές, τότε διατηρούμαστε και για περισσότερα χρόνια. Όταν για παράδειγμα ζούμε σε μια κοινωνία που υπάρχει φτώχεια, οι άνθρωποι δε θα μπορούν να αγοράζουν κινητά τηλέφωνα και δε θα αγκαλιάσουν την τεχνολογία, ούτε θα έχουν το χρόνο αφού θα εργάζονται για να βγάλουν το ψωμί τους, οπότε αυτό θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο που γερνούν.
 
Μια άλλη θεωρία λέει πως η τεχνολογία μπορεί να βλάψει το μυαλό, το αδρανοποιεί. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
 
Δε συμφωνώ με αυτό. Αν θέλω να κάνω τώρα μια πρόσθεση θα την κάνω στον υπολογιστή και όχι με το μυαλό μου. Τι πειράζει αυτό; Θα με βοηθήσει η τεχνολογία. Είναι ανάγκη να την κάνω εγώ ο ίδιος; Μπορεί να μην ξέρω να κάνω προσθαφαίρεση, μπορεί όμως να με βοηθήσει η τεχνολογία όπως θα με βοηθήσει να βρω και τον δρόμο μου αν χάσω τον προσανατολισμό μου και έτσι εγώ έχω το χρόνο να σκεφτώ ανώτερα πράγματα, πιο δύσκολα, πιο πολυσύνθετα από το τι θα αγοράσω και πόσα ρέστα θα μου δώσουν. Δεν πειράζει που λένε ότι ατροφεί το μυαλό η τεχνολογία. Θα ατροφήσουν ασήμαντα πράγματα.  
 
Επιστρέφοντας μετά από 40 χρόνια στην Κύπρο, τους ανθρώπους εδώ πώς τους βλέπετε; 
 
Πολλοί έχουν άγχος. Δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε ούτε να προσπαθούμε να βρίσκουμε προβλήματα για να ανησυχούμε γι' αυτά. Το άγχος, κάνει το μυαλό να εργάζεται περισσότερο και αυτό είναι καλό αλλά όταν υπερβεί το όριο προκαλεί αρνητικά προβλήματα για τη γήρανση.
 
 
 
Διαβάστε επίσης:
Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στη Λάρνακα-Φωτογραφίες
 

Δειτε Επισης

Στο περιβόλι του Προεδρικού μαθητές, ετοίμασαν υγιεινό πρόγευμα
Πάνω από 25 φορές μαχαίρωσε τη μητέρα του ο 21χρονος-Βρέθηκε σε κάδο το μαχαίρι
Το Κρεμλίνο δεν τοποθετείται εάν θα παραστεί ο Πούτιν στις συνομιλίες για Ουκρανικό στην Τουρκία
Συνεχίζει να κρατά το στόμα του κλειστό ο 52χρονος για τον φόνο Αργυρού-Παραμένουν στο κελί οι ύποπτοι
Στον θώρακα και την κοιλιά μαχαίρωσε ο 21χρονος τη μητέρα του-Καθάρισε το σπίτι μετά το έγκλημα
Σκανδαλώδεις χειρισμοί με έργο €42.000 σε πρώην Πρόεδρο Ανωτάτου-«Ο μόνος κατάλληλος», ενέκριναν ανανέωση χωρίς να έχει δουλειά
Καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός περί θανάτωσης μετά από μάχη των καγκουρό-Σφαγή και αφαίμαξη έδειξε η νεκροτομή
Πάνω από 1,000 άτομα αναμένουν να κλείσουν ραντεβού για αντικατάσταση αερόσακου
Εντός της ημέρας η συμφωνία απόσυρσης των τριών υποψηφίων της ΕΔΕΚ-Ανακοινώνονται αποφάσεις
Εξέφρασε φόβους για επίθεση προ εβδομάδων ο Πριέτο-Στο κάδρο των ερευνών πεζός που καταγράφηκε από κάμερα