Συμβιβασμός στον ορίζοντα για το λιμάνι Λεμεσού

Προς επίλυση φαίνεται πως οδεύει το πολυσυζητημένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Total και την EDT Offshore, η οποία παραβίαζε μονοπωλιακούς όρους υπέρ της κοινοπραξίας DP World και GAP Vassilopoulos, η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι για τα επόμενα 25 χρόνια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyNews o υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης την Παρασκευή, αφού επιστρέψει από το ταξίδι που πραγματοποιεί σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ θα προβεί σε ανακοινώσεις που θα αφορούν την κατάληξη του θέματος σε συμβιβασμό.
 
Αν και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία προς το παρόν, φαίνεται πως η κοινοπραξία DP World και GAP Vassilopoulos το τελευταίο που θέλει είναι να αναστατώσει τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, αλλά και να αποτρέψει θετικές εξελίξεις για τον τομέα και την οικονομία της χώρας.  
 
Ταυτόχρονα όμως με το θετικό ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού η ουσία παραμένει πως θα πρόκειται για μια προσωρινή λύση τη στιγμή που η Total αναζητά και χρειάζεται μια μακροχρόνια και στέρεα λύση.
Να θυμίσουμε ότι η Total έχει ήδη  δώσει προσφορά στον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων μαζί με την ΕΝΙ έχοντας πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει το τεμάχιο το οποίο διεκδικεί.
Αν συμβεί αυτό τότε το 2018 θα είναι έτοιμη να προβεί σε νέα γεώτρηση και θα χρειάζεται εκ νέου χερσαίες υποστηρικτικές  εγκαταστάσεις.
Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για όλες τις άλλες πετρελαϊκές που θα επιχειρήσουν γεωτρήσεις στα υπόλοιπα τεμάχια.