Το Ιράν επιθυμεί συνεργασία με την Κύπρο λόγω της Γεωστρατηγικής της θέσης

Το ενδιαφέρον του Ιράν για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών του με την Κυπριακή Δημοκρατία και η σημασία που αποδίδει η Τεχεράνη στο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τη δυνατότητά της να δράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και ανάπτυξης, επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη στο Ιράν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
 
Ο κ. Συλλούρης την Τρίτη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani και με τον Ανώτατο Σύμβουλο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν και Επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Συμβουλίου Διάκρισης Ωφελιμότητας, τέως ΥΠΕΞ Ali Akbar Velayati καθώς και με τον Διοικητή και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.
 
Σε όλες τις συναντήσεις τονίστηκε το ενδιαφέρον του Ιράν για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και επισημάνθηκε ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.
 
Έγινε αναφορά και στις οικονομικές και άλλες σχέσεις των δύο χωρών και στο ενδιαφέρον της Τεχεράνης για εμβάθυνση τους. Αναφορά επίσης έγινε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στις σχέσεις Ιράν-ΕΕ.
 
Σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος της Βουλής, όσον αφορά στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της χώρας, ανέφερε ότι “η βασική προσέγγιση του Προέδρου όπως και όλων των άλλων αξιωματούχων με τους οποίους έχω συναντηθεί, είναι ότι επιθυμούν πολύ τη συνεργασία του Ιράν με την Κύπρο, επειδή θεωρούν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και μια γεωπολιτική θέση, η οποία σ΄εμάς δημιούργησε διάφορα προβλήματα εισβολών και άλλων, όμως σήμερα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είμαστε μέλος της ΕΕ και τις καλές σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, να συμβάλει στην ειρήνη, την ανάπτυξη της περιοχής.”
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχε επεσήμανε ότι οι καλές σχέσεις που έχει το Ιράν με την Τουρκία, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους σε επιμέρους ζητήματα, μπορεί να αξιοποιηθούν για να μεταφερθούν τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού.
 
“Ο κ. Rouhani με παρακάλεσε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κάτι που θα πράξω, και έδειξε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό,” πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Η αρχική και η τελική του τοποθέτηση, όμως πάντα είναι, ότι θεωρεί πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην περιοχή, για την ειρήνη, την ανάπτυξη, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία του Ιράν με την Ευρώπη και την ΕΕ, σημείωσε ο κ. Συλλούρης.
 
Σε σχέση με την εκτός προγράμματος συνάντηση του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Vaiolah Seif, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδιαίτερα για συνεργασία με τις τράπεζες μας.
 
Σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επειδή “με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Ιράν, είχαμε συζητήσει ότι πέρα από τις γενικότερες τοποθετήσεις που εκφράζουν τη θέληση για συνεργασία, πρέπει να εισέλθουμε σε εφαρμογή στην πράξη, και ένας από τους πρακτικούς τρόπους για να στηριχθούν οι επιχειρηματίες μας ώστε να συνεργαστούν με Ιρανούς επιχειρηματίες είναι να υπάρξει διευθέτηση για τις υπηρεσίες των τραπεζών μέσα σε σωστό και διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους της ΕΕ.”

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»