Υψηλοί τόνοι Ελλάδας – Αλβανίας για την κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα
17:23 - 01 Νοεμβρίου 2016
Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στα Τίρανα με επίκεντρο τις εντολές εκκένωσης των σπιτιών τους που έλαβαν 19 οικογένειες Ελλήνων ομογενών στην Χειμάρρα της Αλβανίας, για τις οποίες το ελληνικό υπουργείο ζήτησε να ανακληθούν άμεσα. Μετά την παρέμβαση και του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, το ελληνικό υπουργείο προχώρησε σε νέα ανακοίνωση σε ιδιαίτερα έντονο ύφος για το θέμα.
«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού Υ.ΠΕΞ και τονίζεται επίσης ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους καθώς τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτιρίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρα εστάλησαν σε άτομα που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής.
«Πρόκειται για μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Οι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη» συνεχίζει η ανακοίνωση. Και καταλήγει: «Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο Facebook παραθέτει μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη και την συνοδεύει με κείμενο στο οποίο εξηγεί ότι η Αθήνα οφείλει πολλά στους Αλβανούς καθώς διέσωσαν την Ακρόπολη με παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Γεωργίου Δουσμάνη και των Αρβανιτών. Αναφέρει επίσης, επικαλούμενος τους ισχυρισμούς του Ευγένιου Ρίζου – Ραγκαβή, το 1925, «ο γηγενής πληθυσμός της Αθήνας είναι κυρίως αλβανικός» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα είναι αλβανική. Και συμπληρώνει ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας αναφέρεται ως αλβανικός σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις.
Είχε προηγηθεί απάντηση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική ανακοίνωση που ζητούσε την άμεση ανάκληση των εντολών κατεδάφισης. «Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου», τόνισε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επικείμενες κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας υποστηρίζει ότι «οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβις Ντερβίσι χαρακτήρισε «αναχρονιστική» τη θέση του ελληνικού υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι ο «απειλητικός», όπως σχολίασε, τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται «για εγχώρια κατανάλωση». Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.
Με αιχμή τέλος την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημείωσε ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.