ΠτΔ: Οραματίζομαι μια αρμονική ανάπτυξη σε όλη την Κύπρο

Οραματίζομαι να δω να υπάρχει μια αρμονική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο και να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που να μας επιτρέπουν πραγματικά να συμβιώσουμε ειρηνικά, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως, παρά τις όποιες διαφωνίες, χρειάζεται σύνεση και ενότητα.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του στα εγκαίνια του έργου ανάπλασης του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως εκείνο που έχει σημασία είναι να προσπαθούμε, μέσα από προγραμματισμό, σταδιακά η Κύπρος μας να ανακτά την αξιοπιστία της και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης.

"Αυτό που οραματίζομαι, συναντώντας και έναν συμμαθητή μου Τουρκοκύπριο ερχόμενος προς τα εδώ, είναι να δω να υπάρχει μια αρμονική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο, να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που να μας επιτρέπουν πραγματικά να συμβιώσουμε ειρηνικά και, αντί μέσα από την αντιπαλότητα, να δημιουργούμε μέσα από τη συνεργασία ώστε να έχουμε μια πατρίδα που να νιώθουμε όλοι περήφανοι", συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε παράλληλα πως αυτό που χρειάζεται είναι από όλους σύνεση και ιδιαίτερα ενότητα, "με όλες τις διαφωνίες μας, αλλά με στόχο πάντα το καλό της πατρίδας μας", και πως αυτό είναι που τελικά θα επιμετρήσει, "όχι για μας που βρισκόμαστε στην έξοδο, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας".

Αναφερόμενος στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνηση και την περηφάνια του για την πρόοδο της πόλης όπου μεγάλωσε και ιδιαίτερα για το παλιό λιμάνι, από όπου, όπως είπε, είχε αναχωρήσει το 1964 για τις σπουδές του.

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα έργο που πραγματοποιείται σε μία ιστορική περιοχή της πόλη μας, η αναμόρφωση της οποίας ξεκίνησε με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το κάστρο, "ενώ σήμερα συνδέουμε το παλιό λιμάνι με την υπόλοιπη, σε μεγάλο βαθμό, ανακαινισμένη ευρύτερη περιοχή, δηλαδή το ιστορικό κέντρο της πόλης, την επίχωση και το εμπορικό κέντρο της παλιάς Λεμεσού".

Ο ΠτΔ συνεχάρη την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τους εκάστοτε Προέδρους της αλλά και τις Αρχές της πόλης "ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η μοναδική στη Μεσόγειο πόλη, η Λεμεσός μας".

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Λευτέρης Χατζηζαχαρίας, υπενθύμισε στην ομιλία του ότι οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014 με κόστος 17 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Το έργο, συνέχισε, περιλαμβάνει την ανάπλαση του παλιού λιμανιού και την ανέγερση 20 κτιρίων συνολικού εμβαδού 5.800 τετραγωνικών μέτρων περίπου, ενώ συνδυάζει παραδοσιακού, πολιτιστικού τύπου και εμπορικής φύσεως εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει εστιατόρια, σνακ μπαρ, μπαρ, καταστήματα, ψαραγορά, λέσχη, γραφεία του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και γραφεία.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι στόχοι του έργου, δηλαδή η διασφάλιση της λειτουργίας του ψαρολίμανου και η απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού προς την αποβάθρα και στο έργο γενικότερα, έχουν επιτευχθεί.

Ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε ακόμη πως τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ΑΛΚ και της κυπριακής οικονομίας είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την ανάπτυξη και την προώθηση τέτοιων έργων, ενισχύοντας τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και της χώρας γενικότερα, ενώ την ίδια ώρα αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και αναβάθμιση περιοχών αλλά και της ευημερίας των πολιτών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της πόλης, αφού η ανάπλαση του παλιού λιμανιού, ένα πάγιο αίτημα των κατά καιρούς δημοτικών συμβουλίων, έγινε πραγματικότητα.

"Το τελικό αποτέλεσμα του έργου στο παλιό λιμάνι, η αγάπη με την οποίαν το περιέβαλαν οι Λεμεσιανοί αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, έχουν διαψεύσει τις Κασσάνδρες, πολύ περισσότερο που η χθεσινή απόφαση της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής απένειμε το πρώτο βραβείο στο σύμπλεγμα των κτιρίων και στους μελετητές του, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι ενώπιον μας έχουμε ένα από τα ωραιότερα έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία έργα στην Κύπρο από δημόσιους οργανισμούς", συμπλήρωσε.

Υποδεικνύοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο στήριξε με συνέπεια την όλη προσπάθεια και τονίζοντας ότι το παλιό λιμάνι ήταν και παραμένει συστατικό μέρος της ιστορίας και της ζωής της πόλης, ο Δήμαρχος Λεμεσού διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα βρίσκεται σε συνεργασία και συνεννόηση με την Αρχή Λιμένων Κύπρου"για να ανθίσει και να προοδεύσει ακόμα περισσότερο η πόλη μας και τα λιμάνια μας".

Η τελετή εγκαινίων περιλάμβανε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αποκορύφωμα του οποίου ήταν συναυλία του Κύπριου τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόχος ΥΠΕΣ εντός Οκτωβρίου να υπάρξει κατάληξη για αλλαγές στη νομοθεσία της ΤΑ
Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση και διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων
Δείχνει παρατυπίες στα ευρήματα της η Ελεγκτική για eWallet-Πρόθεση για καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς
Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος-ΗΠΑ
Στόχος της Κυβέρνησης η αξιοποίηση όλων των επαρχιών για την Κυπριακή Προεδρία
Στην Αθήνα ο Κόμπος για εκδήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής
Εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης η Πρόεδρος της Βουλής
Το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου εκτιμά το Politico ότι θα λάβει η Κύπρος
Κλείνει το κεφάλαιο των διπλών εκλογών η ΔΗΠΑ-Ολοκληρώνει την αποτίμηση και βάζει πλώρη για συνέδριο
Ο Τατάρ έχει μεγαλύτερη έγνοια αν το Famagusta θα παίζει στο Netflix, παρά για το μέλλον της Famagusta