Η Κύπρος αποκτά εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού

Το εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας γίνεται πλέον πραγματικότητα ύστερα από χρόνια αγώνων του Europa Donna. Τα εγκαίνια θα τελέσει την 1η Νοεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Europa Donna Εύη Παπαδοπούλου, κατά την έναρξη της μεγαλειώδους πορείας χιλιάδων γυναικών από όλη την Κύπρο, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, βουλευτών και του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Στην πορεία που άρχισε από το χώρο στάθμευσης στο τέρμα της λεωφόρου Μακαρίου και κατέληξε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς που ήταν και ο μέγας χορηγός, συμμετείχαν και πάρα πολλοί άνδρες και μικρά παιδιά με τις οικογένειές τους.

Οι πορευθέντες κρατούσαν 604 ροζ φιγούρες που είναι ο αριθμός των νέων περιστατικών γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, 2 γαλάζιες που είναι ο αριθμός των νέων περιστατικών σε άνδρες και 71 άσπρες που είναι αριθμός των γυναικών που έχασαν τη μάχη κατά τη χρονιά που πέρασε.

Μέχρι πέρυσι το κεντρικό σύνθημα της πορείας ήταν η απαίτηση για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού, ανέφερε η κα Παπαδοπούλου. Μετά την επίτευξη του μεγαλεπήβολου αυτού στόχου, συνέχισε, το κεντρικό σύνθημα της φετινής πορείας είναι: “Περπατούμε για όλες τις γυναίκες της ζωής μας”.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει η πρώτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στις γυναίκες και η πρώτη αιτία θανάτου. Ποσοστό 20% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι μέχρι 40 χρόνων. Τα νέα φάρμακα και οι νέες εξετάσεις γλυτώνουν 30-40% των γυναικών από μη αναγκαίες χημειοθεραπείες.

Η Κύπρος είναι πολύ κοντά στο να φτάσει στο 80% της επιβίωσης, όπως είναι και το ποσοστό των προηγμένων χωρών, και αυτό χάρις στη διαφώτιση, την ευαισθητοποίηση, την έγκαιρη διάγνωση, τα βελτιωμένα φάρμακα, τις νέες θεραπείες και την εξειδίκευση στον τομέα της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού.

Η Europa Donna λειτουργεί δύο προγράμματα: το “Επιστήθιες Φίλες” και το “Στηρίζω”.

Το πρώτο προσφέρει στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν την πρώτη πρόσθεση, την πρόσθεση εξωτερικής σιλικόνης, τον ειδικό στηθόδεσμο και τη στήριξη από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια μαστού.

Το δεύτερο στοχεύει στην όσο το δυνατό καλύτερη ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη και βοήθεια σε γυναίκες και άνδρες, με εμπειρία καρκίνου του μαστού, καθώς και στις οικογένειές τους.
 
Σήμερα, η Europa Donna Κύπρου αριθμεί πάνω απο 4000 μέλη από όλη την Κύπρο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση κτηματομεσιτών για την καταδίκη των Ουγγαρέζων για σφετερισμό-«Τέτοιες πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες»
Απέσυρε την ποινική δίωξη Νεκτάριου για τα έργα οικοδομής στην Μονή ο Εισαγγελέας-Χαιρετίζει με... καρφιά η υπεράσπιση
Σεβασμός ΟΚΥπΥ στους νοσηλευτές-«Εργαζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που τους ενισχύει»
Δύο καταδίκες για εμπορία προσώπων πίσω από υποθέσεις επαιτείας-Οργανωμένο έγκλημα βλέπει η Βουλή
Με δύο μάρτυρες συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση Al Jazeera-Ορίζοντας ο Ιούνιος για ολοκλήρωση της υπόθεσης
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
Κλειδί η οικιακή βοηθός για τον περίεργο χαμό οικογένειας στην Ελλάδα-Εμφανίστηκαν δύο ξαδέρφια
Νεαρός κρεμάστηκε στο πίσω μέρος τραμ στην Ελλάδα-Στην ΕΛ.ΑΣ. το επίμαχο βίντεο
«Πράξεις αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας»-Τιμήθηκαν οι έξι γυναίκες της ΕΦ που κατέγραψαν τις περισσότερες αιμοδοσίες
Θρήνος για τον 31χρονο Γιώργο που έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στη Ρόδο-Ήταν πατέρας δύο παιδιών