Αποκαλυπτήρια Μνημείου για τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
12:32 - 08 Οκτωβρίου 2016
Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα τελέστηκαν χθες βράδυ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα αποκαλυπτήρια Μνημείου για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ 55-59.
Σε ομιλία του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι «το Παραλίμνι, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 έδωσε, το παρόν του στη μάχη της πατρίδας, στο κάλεσμα της ιστορίας ως μία πράξη αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως έμπνευση για τις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Σε ένα τόπο όπου όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών, αγωνίστηκαν αφειδώλευτα και με σθένος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».
Πρόσθεσε ότι «η απώλεια της Αμμοχώστου το 1974 έφερε τον παραγκωνισμό των δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας. Στερηθήκαμε κρατικών κονδυλίων, διοικητικών υπηρεσιών και επαρχιακής υπόστασης», είπε και σημείωσε πως «σε περίοδο ισχνών αγελάδων, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης», η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έδωσε ελπίδα.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες των δήμων και κοινοτήτων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου «για την απόδοση των αναλογούντων στην Επαρχία, την επιτέλους ισότιμη αντιμετώπιση του τόπου μας στον διαμοιρασμό κονδυλίων, την αναγνώριση μας ως προσωρινό αστικό κέντρο, τη μεταφορά των επαρχιακών διοικητικών υπηρεσιών».
Σημείωσε ωστόσο πως «οι πολέμιοι της ελεύθερης επαρχίας μας, αγωνίζονται σθεναρά είτε στη Βουλή είτε στους διαδρόμους κάποιων κρατικών υπηρεσιών, είτε στις εφημερίδες, για ματαίωση της μεταφοράς των διοικητικών Υπηρεσιών Κτηματολογίου και Πολεοδομίας στην Αμμόχωστο. Βρίσκουν όμως εμπόδιο την αποφασιστικότητα» του Προέδρου της Δημοκρατίας «που δεν μεταβάλλεται και δεν συμβιβάζεται, για υλοποίηση των δεσμεύσεών» του.
Είναι λυπηρό, συνέχισε ο κ. Πυρίλλης «να βλέπουμε σε αυτή την προσπάθεια την αποχή κάποιων βουλευτών Αμμοχώστου. Είναι λυπηρό που κάποιοι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι της Αμμοχώστου θέλουν να κρατήσουν αυτές τις υπηρεσίες στη Λάρνακα και τους λέμε ότι οι παρακαταθήκες που μας αφήνουν τόσο οι τεθνεώτες όσο και οι ζώντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν μας επιτρέπουν να συμβιβαστούμε. Θα είναι ασέβεια προς όλους αν υποκύψουμε».
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος είπε πως «γίνονται προτομές αλλά ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους είτε και εκείνους που δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας».
Ο Μητροπολίτης χαιρέτισε «την προσπάθεια της τοπικής επιτροπής Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την καλλιτέχνηση του μνημείου και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να τελούμε τα εγκαίνια του».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως η δική του παρουσία «δίνει το ιδιαίτερο χρώμα αυτής της τελετής γιατί φαίνεται η συνέχεια του αγώνα μας που σημαίνει ότι και εμείς, βασιζόμενοι στη δική τους θυσία, στους δικούς τους αγώνες, θα συνεχίσουμε μαζί σας τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, τη δικαίωση του λαού μας και τη δικαίωση όλων των θυσιών που έγιναν για αυτή την πατρίδα που αγαπούμε».
Ο Δημοσθένης Κατσούρης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Παραλιμνίου ΕΟΚΑ (1955-59), στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι «το μνημείο έχει συμβολικό χαρακτήρα, τιμούμε τους αγωνιστές του Παραλιμνίου για τη δράση τους και τους αγώνες που προσέφεραν για την απελευθέρωση της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 «με τη βοήθεια του Θεού και με την πολλή προσοχή στις πράξεις, δεν είχαμε στο Παραλίμνι ούτε μία ανθρώπινη απώλεια. Γι’ αυτό άλλωστε και αποφασίσαμε να δημιουργηθεί αυτό το μνημείο το οποίο έγινε με δαπάνες των αγωνιστών και φίλων και του Δημαρχείου Παραλιμνίου».
Πιστεύουμε, συνέχισε ο κ. Κατσούρης, ότι «λαοί που δεν σέβονται την ιστορία τους αφανίζονται» και, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως «δυστυχώς ο δικός μας στόχος έμεινε ανέφικτος. Ελπίζω ο δικός σας στόχος να είναι εφικτός για να ενώσετε την πατρίδα μας».
Τέλος, ευχαρίστησε τους δημιουργούς του μνημείου, τον Σέργη Σεργίου στο σχέδιο, τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Οικονόμου και τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη.
Ακολούθησαν στην Πλατεία Μητροπόλεως Αγίου Γεωργίου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέδωσε τη σημαία των αποκαλυπτηρίων στον Πρόεδρο της Ένωσης Αγωνιστών Παραλιμνίου ΕΟΚΑ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέδωσε στο γιο του ήρωα Τάσου Μάρκου το Πολεμικό Μετάλλιο Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας, μετάλλιο που για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας απονέμεται σε πολίτη της.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ένωση Αγωνιστών Παραλιμνίου ΕΟΚΑ και τον Δήμο Παραλιμνίου, άρχισε με άφιξη φλόγας από καταδρομείς και στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο για τους πεσόντες κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασιλείου.
Στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας, και Κοινοτάρχες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, βουλευτές και πλήθος κόσμου.