Επτασφράγιστο μυστικό για κάποια κόμματα τα οικονομικά τους

Μπορεί ο πολυσυζητημένος νόμος για το πόθεν έσχες των κομμάτων να έχει πρόσφατα ψηφιστεί, με πολιτικούς και κομματικούς αξιωματούχους να μιλούν για πλήρη διαφάνεια, ωστόσο για κάποια εκ των κομμάτων το θέμα «οικονομικά» αποτελεί ακόμα «Άγιο Δισκοπότηρο». Καλά σφραγισμένες είναι οι πληροφορίες κάποιων κομμάτων σε σχέση με τα οικονομικά τους δεδομένα. Το ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online επικοινώνησε με εκπροσώπους κομμάτων ζητώντας τις οικονομικές τους καταστάσεις για το 2015. Τα επίσημα στοιχεία, όπως  αυτά προωθήθηκαν στον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων, μας δόθηκαν από το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ και τη Συμμαχία Πολιτών.  Τα υπόλοιπα κόμματα προτίμησαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που τους προωθήσαμε. Κάποια μάλιστα, απάντησαν απροσδιόριστα ή κατά προσέγγιση, με τρόπο που θυμίζει υπολογισμούς … μπακάλικου!
 
Υπενθυμίζεται  ότι η νέα νομοθεσία για το πόθεν έσχες υποχρεώνει τα κόμματα σε δημοσιοποίηση των οικονομικών τους δεδομένων από το 2016 και μετά.  Επομένως, οι εν λόγω καταστάσεις  θα ολοκληρωθούν μετά το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.  Σημειώνεται πως τα κόμματα δεν έχουν καμία υποχρέωση για δημοσίευση των αντίστοιχων δεδομένων τους για τα προηγούμενα έτη.
 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO)  άσκησε έντονη κριτική στην Κύπρο  για την κωλυσιεργία που παρατηρείτο στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων καθώς και τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών στοιχείων. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνσης της πρόσφατης ψήφισης σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Υπό αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η εικόνα  κομμάτων που δεν δημοσιοποιούν ευθέως τα οικονομικά τους στοιχεία –ειδικά και μετά τα όσα σκάνδαλα είδαν τα φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια- έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα καχυποψίας των πολιτών.
  
Τα δεδομένα του ΑΚΕΛ
Στην ενοποιημένη κατάσταση εσόδων και εξόδων του για το 2015, το ΑΚΕΛ δηλώνει ως  σύνολο εσόδων τα €3,220,688 και εξόδων το ποσό  των €3,705,615. Το κόμμα δηλώνει έλλειμμα ύψους  €484,927 για το συγκεκριμένο έτος. Το σύνολο του προσωπικού του κόμματος  καθώς και των επαρχιακών επιτροπών ανέρχεται στα 51 άτομα, με το μισθολόγιο να ανέρχεται στα €2,013,506. Οι συνδρομές ανέρχονται σε €189,565.
Σε ότι αφορά τα περιουσιακά του κόμματος, ανέρχονται  στα  €10,830,428. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται  €3,406,793 σε μετρητά. Όπως επισημαίνεται,  η αξία του εξοπλισμού, της ακίνητης περιουσίας και άλλων επενδύσεων του ΑΚΕΛ υπολογίζονται στα €5,244,081. Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του κόμματος είναι ακίνητη περιουσία (οικήματα και γραφεία του  ΑΚΕΛ σε όλες τις επαρχίες).  Οι υποχρεώσεις του ΑΚΕΛ σε πιστωτές  και τραπεζικά ιδρύματα για το 2015 ανήλθαν στα €3,984,099.  Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε €6,603,774.
 
 
Τα οικονομικά του ΔΗΣΥ
Στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο έχει αναρτημένα τα οικονομικά του δεδομένα για το 2015.  Μεταξύ άλλων, το κυβερνών κόμμα δηλώνει εισοδήματα ύψους €1.852.690 (€1.841.933 για το 2014)  και έξοδα  τα τάξης του €1.909,491 (€1.814.008 για το 2014).  Ο ΔΗΣΥ δηλώνει έλλειμμα ύψους €56.801 για το 2015 και πλεόνασμα €27.925 για το 2016. Η κρατική χορηγία ανήλθε στο €1.216.984 γι το 2015 και στο €1.268.968 για το 2014. Το κόμμα δέχθηκε εισφορές  ύψους €578.836 ενώ για το 2014 οι εισφορές είχαν φτάσει τις €519.575 την προηγούμενη χρονιά. Σχεδόν το ένα εκατομμύριο ευρώ (€995.221) πλησιάζει το μισθολόγιο του κόμματος για το 2015.
 
 
Αναλυτικά τα δεδομένα της Συμμαχίας Πολιτών
Στις €366.644 ανέρχονται τα έσοδα (συνδρομές μελών, εισφορές, κρατική χορηγία κ.α.) της Συμμαχίας Πολιτών για το 2015 βάσει  της κατάστασης αποτελεσμάτων και λοιπόν συνολικών εσόδων που  δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το κόμμα. Τα έξοδα του κόμματος  για την ίδια χρονιά ανέρχονται στις €214.971. Το κόμμα το 2015 εργοδοτούσε εφτά υπαλλήλους,  με το ύψος των μισθών να ανέρχεται στις €108.777.
 

«Αχταρμάς» τα οικονομικά του ΔΗΚΟ
Με πρόχειρο τρόπο και κατά προσέγγιση μας δόθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως μας αναφέρθηκε, η κρατική χορηγία του κόμματος την προηγούμενη χρονιά ανήλθε στις 660 χιλιάδες, ενώ στα έσοδα συγκαταλέγεται ένα ποσό  από τις ανανεώσεις των συνδρομών των μελών του ΔΗΚΟ (το κόμμα απαριθμεί 38 χιλιάδες μέλη, ενώ η ανανέωση της συνδρομής κοστίζει 10 ευρώ.  Όπως μας ανέφερε στέλεχος του κόμματος, στα έσοδα  υπολογίζεται και ένας ετήσιος λαχνός,  οποίος πωλείται στα μέλη προς 2 ευρώ (εκδίδονται πάνω από 50 χιλιάδες λαχνοί). Σε ότι αφορά τις εισφορές, αυτές εξαρτώνται από τις εκστρατείες του κόμματος, εν όψει προεκλογικών περιόδων.
Σε ότι αφορά το κόστος λειτουργίας, μας αναφέρθηκε ότι δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται, όπως μας λέχθηκε, και από τα έξοδα που χρειάζεται να γίνονται αναλόγως του αν σε μια χρονιά υπάρχουν εκλογές.
Στο ΔΗΚΟ εργοδοτούνται 34 άτομα, ενώ το ύψος του μισθολογίου αγγίζει περίπου τις 600 χιλιάδες ετησίως. Σε ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος, μας αναφέρθηκε ότι το κτήριο όπου στεγάζεται  το ΔΗΚΟ, είναι ιδιόκτητο.
 
Με το …τσιγκέλι τα δεδομένα της ΕΔΕΚ
Στις €240.000  ανέρχεται σε ετήσια βάση το κόστος λειτουργίας της ΕΔΕΚ. Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online εκπρόσωπος του κόμματος,  στα έσοδα της ΕΔΕΚ περιλαμβάνεται κυρίως η κρατική χορηγία , καθώς επίσης και άλλες εισφορές των μελών του Κινήματος ή των αξιωματούχων του.
Παράλληλα, όπως μας ανέφερε, στο όνομα της ΕΔΕΚ υπάρχουν εγγεγραμμένα τέσσερα καταστήματα  επί της λεωφόρου Βύρωνος, η αξία των οποίων υπολογίζεται στις €500.000. Το κίνημα είναι επίσης ιδιοκτήτης  μιας πολυκατοικίας στη Λεμεσό, αξίας €1,5 εκ, καθώς επίσης και του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος στην Πάφο, αξίας €500.000.
Η ΕΔΕΚ εργοδοτεί συνολικά εννέα υπαλλήλους.  Όπως μας υποδείχθηκε, με εξαίρεση τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, το μισθολόγιο του κόμματος ανέρχεται περίπου στις €156.000  ετησίως.
 
Φειδωλή για τα οικονομικά η Αλληλεγγύη
€320.000  εισήλθαν στα ταμεία του νεοσύστατου κινήματος Αλληλεγγύη για το 2016, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών να προέρχεται από την κρατική χορηγία. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online από εκπρόσωπο του Κινήματος, το κόστος λειτουργίας της αλληλεγγύης ανέρχεται €300.000 ετησίως.  Το κόμμα εργοδοτεί 12 υπαλλήλους, με μισθολόγιο που υπολογίζεται στις €160.000 ετησίως.
 
Τα νούμερα των Οικολόγων
Για έσοδα, τα οποία  προέρχονται κυρίως από την κρατική χορηγία αλλά και από συνδρομές και εισφορές μελών, κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.  Εκπρόσωπος του Κινήματος  ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι το κόστος της λειτουργίας του κόμματος είναι περίπου όσο και η χορηγία, δηλαδή €220.000 το χρόνο, εξαιρουμένων των προεκλογικών περιόδων.
Οι Οικολόγοι εργοδοτούν πέντε υπαλλήλους, ο συνολικός  ακαθάριστος μισθός των οποίων ανέρχεται στις €75,878.88 ετησίως.  Το Κίνημα δηλώνει ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία.

 
Το ΕΛΑΜ
Το νεοεισερχόμενο στη Βουλή Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) δεν έχει έσοδα, παρά  μόνο τις εισφορές κάποιων μελών του και την κρατική χορηγία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος, το ΕΛΑΜ δεν εργοδοτεί προσωπικό ενώ δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία