Συζητούν χαράτσι 5% στους ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ

Η πρόσκληση είχε την υπογραφή του γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας και ο χρόνος ξεκαθαριζόταν ότι θα είναι περιορισμένος, ωστόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρέθηκαν να συζητούν με λειτουργούς του Υπουργείου για το καυτό θέμα της επιβίωσης του Ειδικού Ταμείου για ΑΠΕ και ΕΞΕ αλλά και την ενδεχόμενη φορολόγησή τους. 

Κατά τη συνάντηση, στην οποία δεν παραβρέθηκαν ανώτεροι λειτουργοί του υπουργείου, ανακοινώθηκαν στους εκπρόσωπους των ηλεκτροπαραγωγών τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο για να καταθέσει στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο που έχει ήδη προτείνει και περιλαμβάνει αύξηση του τέλους των ΑΠΕ στο λογαριασμό του ρεύματος. 

Το βασικότερο σενάριο είναι αυτό της φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγών. Στην ουσία προτείνεται όπως επιβληθεί ένα χαράτσι της τάξης του 4% - 5% στους ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ όπως είχε συμβεί και πέρυσι με τη διαφορά ότι φέτος δεν υπάρχει κάποια πρόνοια για επιστροφή αυτού του ποσοστού. 

Συγκεκριμένα, πέρυσι με στόχο την μείωση των εξόδων του Ειδικού Ταμείου είχε συμφωνηθεί όπως μειωθεί κατά 5% η επιδοτούμενη τιμή παραγωγής από ΑΠΕ.
Ωστόσο, είχε συμφωνηθεί πως ότι αποκοπεί θα επιστραφεί στους ηλεκτροπαραγωγούς μέχρι το τέλος του 2017. Η φετινή πρόταση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε πρόνοια για επιστροφή αυτής της αποκοπής. 
Το σενάριο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους ηλεκτροπαραγωγούς υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει στη Βουλή, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση, ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις μας, πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά και τι νομικό θέμα μπορεί να προκύψει από αυτή την έκτακτη συνεισφορά και πως μπορεί να πληγώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Αξίζει να θυμίσουμε πως πίσω από ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κλάδο των ΑΠΕ βρίσκονται εταιρείες κολοσσοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η EBRD και άλλες τράπεζες. 
Άλλα σενάρια που θα εξετάσει το υπουργείο για να καταθέσει απαντήσεις στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Οκτωβρίου είναι τα εξής: 
-    Ποιο θα είναι το αντίκτυπο πάνω στο Ειδικό Ταμείο και στους υπόλοιπους καταναλωτές, αν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πληρώνουν το 50% του τέλος ΑΠΕ;
-    Πως θα επηρεάσει ένα ενδεχόμενο πλαφόν ύψους €100.000 στη συνεισφορά των μεγάλων καταναλωτών (τσιμεντοποιείο, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κτλ) στο Ειδικό Ταμείο. Ωστόσο το θέμα «κολλάει» στον έφορο κρατικών ενισχύσεων καθώς μπορεί να μεταφραστεί ως κρατική ενίσχυση και να δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  
-    Το ποσοστά από τα έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων που μεταφέρεται στο Ειδικό Ταμείο να μην είναι ούτε το 50% ούτε το 100% αυτών, όπως είχε προταθεί αρχικά, αλλά να είναι ένα σταθερό ποσό, ανεξάρτητα από την αξία αυτών των δικαιωμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια.