Έξι συμπεριφορές του νάρκισσου

Αρκετοί άνθρωποι ανάμεσά μας εκδηλώνουν τάσεις ναρκισσισμού, όπως υπερπροσπάθεια να τραβούν την προσοχή και ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Γουίλφριντ Λοριέρ του Καναδά, οι ναρκισσιστικές συμπεριφορές δεν παραμένουν σταθερές αλλά παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις και αποκλίσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς έναν ναρκισσιστή.

Παρακάτω θα δείτε έξι συμπεριφορές που συχνά χαρακτηρίζουν ένα άτομο με τάσεις ναρκισσισμού.

1. Θίγεται όταν νιώθει ότι δεν του φέρονται αρκετά καλά: Δεν δέχεται εύκολα την κριτική ή την απόρριψη. Εκλαμβάνει κάθε σχόλιο σαν προσβολή.

2. Έχει ενοχλητική συμπεριφορά: Ο επίμονος ανταγωνισμός και η πρόκληση διενέξεων αποτελούν έκφραση θυμού που αναπόφευκτα προκαλεί εκνευρισμό στον εργασιακό ή κοινωνικό περίγυρο.

3. Δεν ακολουθεί τους κανόνες: Το αίσθημα υπεροχής που διακατέχει ένα άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις συνεπάγεται ότι ακολουθεί την τακτική «οι κανόνες ισχύουν μόνο για τους άλλους». Πολλές φορές αυτό γίνεται ύπουλα, ώστε να μην γίνει αντιληπτό.

4. Δεν δέχεται εντολές ή υποδείξεις: Πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους, οπότε δύσκολα θα δεχτεί οποιαδήποτε οδηγία.

5. Αλλάζει συνεχώς το πρόγραμμα: Αλλάζει την τελευταία στιγμή την ώρα μιας συνάντησης μόνο και μόνο για να αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο.

6. Επιζητά την προσοχή: Τονίζει ό,τι λέει, ό,τι γράφει και ό,τι κάνει σε μια προσπάθεια να ξεχωρίζει. Εάν αποτελεί το επίκεντρο μιας κατάστασης, τότε η κατάσταση είναι αυτομάτως επείγουσα και σημαντική.

Είναι σαφώς δύσκολο να συμβιώνει κανείς με ένα τέτοιο άτομο, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε σε μια παρέα. Η αναγνώριση των παραγόντων που πυροδοτούν τις παραπάνω συμπεριφορές είναι το πρώτο βήμα για μια πιο αρμονική συμβίωση.

Πηγή: onmed, Psychology Today

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα