Δικαίωμα ψήφου σε δημοψήφισμα μόνο για όσους εγγραφούν μέχρι 2 Ιανουαρίου

 Έκκληση στους νέους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου σ’ ένα ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα για το Κυπριακό που ίσως διενεργηθεί με τον νέο χρόνο, απηύθυνε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου.
Ο κ. Δημητρίου υπέδειξε πως σ’ ένα ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα το 2017, δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.
«Δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο δημοψήφισμα. Αν δεν εγγραφούμε στους εκλογικούς καταλόγους, δεν θα έχουμε δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Δημητρίου, καλώντας όλους όσοι δεν ενεγράφησαν, να ενδιαφερθούν και να το πράξουν. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ ενός δημοψηφίσματος», επισήμανε ο κ. Δημητρίου.
 
Αποκαρδιωτική εικόνα
Αξίζει να σημειωθεί πως ως αποκαρδιωτική χαρακτηρίζεται η εικόνα που παρουσιάζεται στην εγγραφή νέων ψηφοφόρων, αφού μόνο 3,652 από τους 32,894 νέους εκλογείς ενεγράφησαν στον εκλογικό κατάλογο. Ποσοστό που ανέρχεται μόνο στο 12% των δικαιούχων ψηφοφόρων.
Στις 3 Οκτωβρίου έληξε το περιθώριο, είτε νέων εγγραφών είτε διορθώσεων των υφιστάμενων εγγραφών, με την μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων από μια περιοχή σε άλλη λόγω αλλαγής διευθύνσεως κατοικίας. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, συνολικά έχουν παραληφθεί στα πλαίσια της τριμηνίας 16,289 τέτοιες αιτήσεις, από τις οποίες οι 3,652 αφορούν νέες εγγραφές Ελληνοκυπρίων στον εκλογικό κατάλογο, 17 Τουρκοκυπρίων, 4,345 αιτήσεις κοινοτικών εκλογέων για εγγραφή στον ειδικό κατάλογο των κοινοτικών ψηφοφόρων με τη μερίδα του λέοντος να αφορά μετοικήσεις.
Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εκλογών, οι γεννηθέντες από το 1/1/1990 μέχρι και τις 18/12/1998, οι οποίοι συμπληρώνουν τα 18 τους μέχρι την ημέρα των εκλογών και δεν ήταν γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, ήταν ελαφρώς κάτω από τις 32,894. Ο υφιστάμενος εκλογικός κατάλογος στις 2 Ιουλίου αριθμούσε 542,077 Κύπριους εκλογείς και 12,508 κοινοτικούς. Αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα τροποποιηθεί ύστερα από την προσθήκη των νέων εκλογέων και την αφαίρεση των θανόντων.
 

 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα