Κύπριος ο πρώτος που σκόραρε στο «Καραϊσκάκης» (video)

Η Εθνική Κύπρου αντιμετωπίζει στις 21:45 την Ελλάδα για τη δεύτερη αγωνιστική της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
 
Το γήπεδο του Ολυμπιακού Πειραιώς είναι γουρλίδικο για την Κύπρο, καθώς πέραν της επιτυχίας του ΑΠΟΕΛ πριν λίγες μέρες επί του Ολυμπιακού Πειραιώς η οποία καταγράφεται ως η πρώτη μακριά από το ΓΣΠ σε αγώνα ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στο Φάληρο έχει γραφτεί άλλη μια χρυσή σελίδα για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Στις 28 Αυγούστου 2008 η Ανόρθωση έχασε 1-0 από τους «ερυθρόλευκους» και πανηγύρισε την ιστορική πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη στη νίκη της με 3-0 στον πρώτο αγώνα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».
Κυπριακό… κεφάλι έγραψε ιστορία στο Φάληρο στις 19 Σεπτεμβρίου 2004. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο νέο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (γήπεδο πλέον και όχι στάδιο) με αντίπαλο την Καλλιθέα, ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-1 με το πρώτο γκολ των «ερυθρολεύκων» να πετυχαίνει ο Γιάννης Οκκάς με κεφαλιά ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Ριβάλντο.

Το "Καραϊσκάκης" μέσα από το πέρασμα των χρόνων
Το γήπεδο που έχει ταυτιστεί με την ποδοσφαιρική ιστορία του Ολυμπιακού είχε αρχικά χτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.).
 
Το "Ποδηλατοδρόμιο" άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου (με την περιβόητη καρβουνόσκονη) ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.
 
Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά την επανάσταση του 1821.
 
Μετά από πολυετές "σήριαλ", τον Απρίλιο του 2003 η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη πέρασε στον Ολυμπιακό, που ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
 
Ο πειραϊκός σύλλογος ακόμη υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052.
Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε το Μάιο του 2003 και κατόπιν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου, με την αποπεράτωση του έργου να γίνεται σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών και να παραδίδεται στις 30/6/2004 με κόστος € 60.000.000 (τα 20 ίδια κεφάλαια και τα 40 τραπεζικός δανεισμός).
 
Πώς είναι τώρα η έδρα του Ολυμπιακού
Όσον αφορά στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα το γήπεδο: έχει χωρητικότητα 32.115 θεατές και στις κερκίδες οδηγούν 34 θύρες εισόδου (αρίθμηση από 1 ως 35, χωρίς θύρα 13), ενώ υπάρχουν επίσης δύο ηλεκτρονικοί πίνακες,  πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
 
Στη δυτική εξέδρα υπάρχουν 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας και ο χώρος για τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. Το κτίριο πίσω από αυτή την εξέδρα φιλοξενεί: στο 2ο όροφο το εστιατόριο και το bar με θέα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στον 3ο και 4ο όροφο τις 40 "σουίτες".           
 
Από αυτές, τριάντα είναι δυναμικότητος 10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και μια προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 29 έως 65 τ.μ., διαθέτουν καθιστικό και WC, ενώ όλες έχουν πρόσβαση στις 474 θέσεις του διακεκριμένου διαζώματος.
 
Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου αναπτύσσεται η εμπορική στοά (6.500 τ.μ.), η οποία φιλοξενεί το Μουσείο του Ολυμπιακού και το "Red Store", αλλά και 17 ακόμη εμπορικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο, ενώ υπάρχει χώρος στάθμευσης για 1.123 αυτοκίνητα.
 
Αλλαγές στα αποδυτήρια του γηπέδου
Επειδή όμως κάθε σύλλογος που σέβεται την ιστορία του οφείλει να ανανεώνεται έτσι και ο Ολυμπιακός προχώρησε μέσα στο 2014 σε μερικές εντυπωσιακές αλλαγές στα αποδυτήρια του "Καραϊσκάκης" αλλά και στην αίθουσα Τύπου θέλοντας να το κάνει ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο εντυπωσιακό, ακόμα πιο λειτουργικό.


Παράλληλα οι αλλαγές πέρα από λειτουργικές είναι και... Ολυμπιακές με κυρίαρχο το ερυθρόλευκο χρώμα αλλά και κολλάζ με ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έχουν φορέσει την φανέλα με τον δαφνοστεφανομένο έφηβο όπως οι Ριβάλντο, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Σαβιόλα, Τουρέ ενώ υπάρχει και το μότο "we rule this land" δίνοντας με το καλημέρα σε όλους τους αντιπάλους να καταλάβουν ότι στο "Γ. Καραϊσκάκης" υπάρχει ο νόμος του Ολυμπιακού.