Στο διεθνές συνέδριο ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη για ο Ακιντζί

Στην Κωνσταντινούπολη και το διεθνές συνέδριο ενέργειας θα συμμετάσχει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο Μουσταφά Ακιντζί, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση το πρωί με τον Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Βεϊσί Καϊνάκ, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέες προοπτικές σε όλες τις χώρες της περιοχής και θα είναι μια νέα εξέλιξη στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας την θέση του για μεταφορά του αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Για όλα τα θέματα υπάρχει ένα σημείο κορεσμού και σε αυτό βρισκόμαστε σήμερα, είπε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι επιθυμία δική του αλλά και της Τουρκίας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να φτάσει πλέον κάπου. “Και η ε/κ πλευρά το λέει αυτό. Και τα ΗΕ το σιγοτραγουδούν. Το σημαντικό είναι αυτό να μην μείνει στις λέξεις αλλά να γίνει πραγματικότητα”.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, συνέχισε, αναμένουν αν θα γίνει αυτό ή όχι και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, “για να μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο μέλλον όπου όλες οι πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Σε αυτό το μέλλον από τις πρώτες βασικές αρχές θα είναι η ισότητα, η ασφάλεια και η ελευθερία μας. Κάθε λύση που δεν θα τα περιλαμβάνει αυτά, δεν θα είναι λύση”.
Θα δημιουργηθούν δύο συνιστώσες πολιτείες που θα ζήσουν χωρίς να καταδυναστεύουν η μια την άλλη με πραγματική πολιτική ισότητα και ασφάλεια, πρόσθεσε. “Εάν τα επιτύχουμε όλα αυτά θα σημαίνει ότι διευθετήσαμε το 90%. Τα όσα θα μείνουν πίσω δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντα αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά όσα αυτά, στα δικά μου μάτια. Δεν μπορώ να σκεφτώ μια ζωή χωρίς αυτά”.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε τον Τούρκο αξιωματούχο “για το νερό που μας φέρατε από την Τουρκία. Στο μέλλον το νερό δεν θα είναι μόνο για τις δικές μας ανάγκες, ίσως να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες των ανθρώπων στο νότο”.

Ο κ. Καϊνάκ ανέφερε ότι για κάθε υπήκοο της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει ένα ξεχωριστό μέρος για την Κύπρο και μια ειδική αγάπη για το νησί. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι αναφορές του κ. Ακιντζί σε ελευθερία, πολιτικά δικαιώματα και όφελος όλων από τα αγαθά, είναι η φόρμουλα για να τεθεί ένα τέρμα σε όλες τις διενέξεις παγκόσμια. Υπενθύμισε δε ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος έχει μιλήσει υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Τουρκία, συνέχισε, κάνει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και θα κατασκευαστεί και ένας πυρηνικός σταθμός. Θα υπάρξουν, είπε, προοπτικές στην Τουρκία για θέματα ενέργειας. Το θέμα δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά αν το δει κάποιος από την άποψη της λύσης, της ειρήνης και της συνεργασίας αυτά μπορούν να γίνουν, σημείωσε, λέγοντας ότι οι ενεργειακές πηγές χρειάζονται σε όλους, Ελληνες, Τούρκους, Ισραηλινούς και μακάρι – όπως είπε – τα πράγματα να ήταν φυσιολογικά και “το νερό της ειρήνης θα έφτανε και εκεί”.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα