Όχι, όχι, όχι και από τον Ακιντζί σε ενδιάμεση συμφωνία

 Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε υπήρξε τέτοια πρόταση, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο αλλά και ερωτήσεις που-όπως είπε-δέχθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το ζήτημα αυτό.
«Θα ήθελα η ε/κ κοινή γνώμη να το ακούσει και από εμένα, ότι η τ/κ πλευρά έχει στόχο σε αυτή τη διαδικασία, όπως αναγράφεται και στο συμφωνημένο κείμενο της 11ης Φεβρουαρίου 2014, μια συνολική λύση. Είμαστε πιστοί στην έννοια της συνολικής λύσης, δηλαδή χωρίς να συμπληρωθεί όλη η εργασία, στο σύνολό της, δεν τίθεται θέμα να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ορισμένα σημείο. Και δεν υπάρχει επιθυμία ή πρόθεση ή πρόταση για την υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που να περιέχει μόνο ορισμένα σημεία».
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν όσο είναι δυνατόν τα τέσσερα κεφάλαια, προσθέτοντας ότι μπορεί να μείνουν κάποια σημεία και να εξετάσουν σε ένα επόμενο στάδιο. Εάν καταλήξουν, είπε, σε συμφωνία και στο εδαφικό και μετά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, θα έχει προκύψει το πολιτικό πλαίσιο της λύσης. Αυτό, ανέφερε, προσπαθούσε να εξηγήσει και ποτέ δεν σκέφτηκε να υπογράψουν μια ενδιάμεση συμφωνία.
«Το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει», συνέχισε, «θα τους μεταφέρει σε μια συνολική λύση με ξεκάθαρο τρόπο για το κάθε θέμα και αμοιβαία αποδεκτό». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι τεχνικά θέματα, η συγγραφή του συντάγματος και των ομοσπονδιακών νόμων μπορούν να γίνουν εντός του 2017. «Εάν αυτό», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, «το κάνουμε τους πρώτους τρεις μήνες, τους άλλους τρεις μήνες θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη για ένα δημοψήφισμα, να συζητηθεί, να μαθευτεί, να υπάρξει ανταλλαγή ιδεών». Δική του πρόβλεψη, συνέχισε, είναι ότι αν όλα πάνε καλά, ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει στα μέσα του 2017. «Το λέω ξανά δεν τίθεται θέμα μιας ενδιάμεσης συμφωνίας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι στην ε/κ πλευρά δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται σύγχυση».
Ο Τ/κ ηγέτης, ανέφερε ότι οι δύο διαπραγματευτές την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη θα συναντηθούν για να συζητήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα θέματα που οι ίδιοι οι ηγέτες συζήτησαν στις τρεις συναντήσεις αυτή την εβδομάδα. Οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 13 Οκτωβρίου, αφού ο ίδιος την Κυριακή θα μεταβεί για δύο ημέρες στην Κωνσταντινούπολη όπου θα λάβει μέρος σε ένα διεθνές συνέδριο ενέργειας.
 

Δειτε Επισης

Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029