Τελειώνει με τις εκκρεμότητές του ο ΔΗΣΥ τη Δευτέρα

Το κάδρο των υποψηφίων δημάρχων που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου ολοκληρώνει την ερχόμενη Δευτέρα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.
Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τους δήμους τους οποίους άφησε σε εκκρεμότητα κατά τη συνεδρία του της 20ης Σεπτεμβρίου, οπόταν και είχε καταλήξει στους υποψήφιους δημάρχους που θα υποστηρίξει σε όλους τους δήμους πλην αυτών της Λακατάμιας, του Τσερίου, της Δερύνειας, της Αθηένου και των Λευκάρων, καθώς επίσης και των κατεχόμενων δήμων. Για τους κατεχόμενους δήμους, ως γνωστό, αναπτύχθηκε πρωτοβουλία από τον πρόεδρο της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου με στόχο την αναζήτηση τυχόν συναινετικών λύσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η οποία ωστόσο δεν απέδωσε καρπούς.
Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους δήμους για τους οποίους δεν λήφθηκαν  αποφάσεις από το Πολιτικό Γραφείο, το ενδιαφέρον τους κατά τη σχετική διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος που προηγήθηκε είχαν εκδηλώσει: Για τη Λακατάμια οι  Ιωάννης Καττιρτζής, Λούκας Αρχοντίδης, Αργύρης Παπαναστασίου, Λάκης Γραφιάς, Δημήτρης Παντοπώλης, Άλκης Αλκηβιάδης και Μιχάλης Ανδρέου, ενώ για το Τσέρι ο Ανδρέας Γαβριήλ. Για τους δήμους της Δερύνειας, της Αθηένου και των Λευκάρων, δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
 
«Προχωράμε κανονικά»
Το στίγμα της πορείας του ΔΗΣΥ προς τις δημοτικές εκλογές έδωσε εξάλλου σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά, εκτός και αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το Κυπριακό το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη ψιθυρολογία περί αναβολής των δημοτικών εκλογών και κατά πόσο υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει, εκτός αν υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το Κυπριακό το Νοέμβρη. Θα πάμε σε εκλογές το Δεκέμβρη; Θα δείξει το πράγμα με την εξέλιξη του Κυπριακού». Ενώ ερωτηθείς για την πρόταση του ΔΗΣΥ για ταυτόχρονη πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές και εάν θα συνεχιστεί η προώθηση της πρότασης αυτής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε εδώ και ένα χρόνο. «Δεν υπήρξε συναίνεση και προχωρούμε με τις εκλογές κανονικά», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά την προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ,  «είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών, των υποψηφίων που στηρίξαμε, των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, να περάσουν τα δικά τους μηνύματα και προγράμματα στη βάση της τοπικής τους κοινωνίας».
 
Μπηχτές για το ΔΗΚΟ
Στο μεταξύ, με σαφείς μπηχτές για το ΔΗΚΟ υποδέχθηκαν στον ΔΗΣΥ τις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για τις δημοτικές εκλογές. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΔΗΣΥ καλεί με νόημα το ΔΗΚΟ να πληροφορήσει αν τελικά ανήκει και το ΑΚΕΛ στον «ενδιάμεσο χώρο» ή αν απλώς οι επιλογή του να στηρίξει σειρά υποψηφίων του ΑΚΕΛ, πρόκειται για ακόμα μια επιβεβαίωση της νέας τάσης και του σχήματος «ΔΗΚΑΚΕΛ». «Το κάθε κόμμα είναι βέβαια ελεύθερο να πάρει τις αποφάσεις του και εμείς θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα επικρίναμε το ΔΗΚΟ αφού σε κάποιες δημαρχίες υποστηρίζουν υποψήφιους που στηρίζει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ. «Επειδή όμως», υποδεικνύει,  «όταν έρχονται οι πράξεις είναι ευκαιρία να κρίνεται και η συνέπεια λόγων και έργων, επιβάλλεται ένας πολιτικός σχολιασμός. Το ΔΗΚΟ επέμεινε έντονα στο στόχο της συνεννόησης του ενδιάμεσου χώρου και της κοινής πορείας στις δημοτικές εκλογές.
 Ωστόσο, από τις επιλογές που έχουν εξαγγείλει, είτε θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο στόχος αυτός δεν ισχύει είτε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι στον περίφημο ενδιάμεσο χώρο ανήκει πλέον και το ΑΚΕΛ. Θα ήταν ενδιαφέρον το ΔΗΚΟ να μας πληροφορήσει αν τελικά ανήκει και το ΑΚΕΛ στον ενδιάμεσο χώρο ή αν απλώς πρόκειται για ακόμα μια επιβεβαίωση της νέας τάσης και του σχήματος ‘’ΔΗΚΑΚΕΛ’’».
 
Οι τοπικές κοινωνίες
Χθες, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι σε κάποιους δήμους το ΔΗΚΟ υποστηρίζει υποψηφίους του ΔΗΣΥ, σε άλλους υποψηφίους του ΑΚΕΛ, σε άλλους της ΕΔΕΚ και σε άλλους κατέρχεται με δικούς του υποψηφίους, ανέφερε τα εξής: «Επειδή πιστεύουμε ότι στις δημοτικές εκλογές τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, άρα αυτό εξυπακούει και διαφορετικές επιλογές υποστήριξης σε διαφορετικούς δήμους. Και γι’ αυτό δεν υπάρχει σε παγκύπρια βάση συνεργασία. Εκεί που οι τοπικές κοινωνίες έχουν υποδείξει, έχουν ζητήσει και έχουν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας συγκεκριμένων συνδημοτών τους, το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τις βασικές και πρώτες επιλογές των τοπικών κοινωνιών».
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα