Θερμομόνωση: Μέσα ή έξω;

Η ανάγκη για θερμομόνωση ενός κτιρίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το ερώτημα είναι τι να προτιμήσουμε, εσωτερική θερμομόνωση ή εξωτερική; 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξωτερική τοποθέτηση της θερμομόνωσης στο κτίριο έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την εσωτερική τοποθέτηση της. 

Ορισμένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
• Κατά αρχήν προστατεύει τον τοίχο από θερμικές συστολές/διαστολές και κατά συνέπεια ρωγματώσεις κάτι που δεν ισχύει στην εσωτερική θερμομόνωση.
• Εξαλείφονται εντελώς οι θερμογέφυρες στο μπετόν (θερμογέφυρες είναι τα σημεία ή οι επιφάνειες στο εξωτερικό περίβλημα ενός τοίχου όπου έχουν σημαντική μείωση της θερμικής αντίστασης). Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της εσωτερικής θερμομόνωσης.
• Προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση γιατί αξιοποιείται πλήρως η θερμοχωρητικότητα του τοίχου. Στην εσωτερική θερμομόνωση ο τοίχος δεν θα απορροφήσει τη θερμότητα με αποτέλεσμα μόλις διακόψουμε τη θέρμανση να παγώνει ο χώρος.
• Δεν μειώνει τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, ενώ η εσωτερική θερμομόνωση τους μειώνει.
• Με την εσωτερική θερμομόνωση υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας εσωτερικής υγρασίας από το ζεστό αέρα του σπιτιού πάνω στη θερμομόνωση λόγω του ότι θα είναι κρύα.                   
• Η εσωτερική θερμομόνωση ίσως δυσκολεύσει το κρέμασμα ραφιών, πινάκων, κουρτινών κλπ, φαινόμενο που δεν υπάρχει στην εξωτερική θερμομόνωση. 


Το Kelyfos  και ClimaPlus είναι ολοκληρωμένα πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με πολλαπλά οφέλη προς τον καταναλωτή. Θα τα βρείτε στα καταστήματα Epiphaniou Energy στη Λευκωσία: Μάρκου Δράκου 21, Παλλουριώτισσα 22793400, Λεμεσός: Γωνία Φραγκλίνου Ρούσβελτ και Τσιφλικουδιών 5, 25827999 και Πάφος: Λεωφ. Μεσόγης 82, 26945318.