Οι Συμπληγάδες Πέτρες του Τσάμπιονς Λιγκ!

Στις 25 Αυγούστου η UEFA γνωστοποίησε πως την τριετία 2018-21 οι θέσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για όσες ομάδες μετέχουν στα προκριματικά της διοργάνωσης μειώνονται από δέκα (πέντε από το δρόμο των πρωταθλητών και πέντε από το δρόμο των μη πρωταθλητών) σε έξι (τέσσερις συν δύο).
Στις 9 Δεκεμβρίου, στη Νιόν, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει α) τη νέα μορφή των προκριματικών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και β) το μπόνους στον συντελεστή όσων ομάδων έχουν κατακτήσει στο παρελθόν ευρωπαϊκά τρόπαια.
Ως είθισται, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα και οι προθέσεις αποκαλύπτονται πολύ πριν την επισημοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε γίνει γνωστό πως υπάρχει σκέψη για πριμοδότηση των πρώην πρωταθλητών Ευρώπης με 15 βαθμούς (σ.σ. δύο λιγότεροι απ’ όσους έχει συλλέξει η Κύπρος την τελευταία πενταετία), ενώ πρόσφατα διέρρευσαν και τα υπό επεξεργασία μοντέλα για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.
 

Ο δρόμος των πρωταθλητών
Για τη χώρα μας το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στο δρόμο των πρωταθλητών, καθώς με το μέχρι στιγμής ρυθμό συγκομιδής βαθμών θεωρείται απίθανο στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να βγάλουμε δεύτερη ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο μονοπάτι των πρωταθλητών, συνεπώς, από το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρχουν πλην συγκλονιστικού απροόπτου πέντε γύροι (έναντι τεσσάρων που υφίστανται τώρα). Στον πρώτο, τον προ-προκριματικό, θα μετέχουν τέσσερις ομάδες, οι πρωταθλήτριες των χωρών 52-55. Στην επόμενη φάση, δηλαδή στον πρώτο προκριματικό, θα προκρίνεται μία ομάδα από τον προ-προκριματικό και θα προστίθεται στις 33 πρωταθλήτριες των χωρών από τη 18η ως και την 51η θέση στη βαθμολογία της UEFA.
Αυτή, συνεπώς, θα είναι η αφετηρία του (όποιου) πρωταθλητή μας το καλοκαίρι του 2018, καθώς η χώρα μας ευρίσκεται επί του παρόντος στην 25η θέση και πολύ δύσκολα θα προλάβει να αναρριχηθεί στη 17η. Με άλλα λόγια, με τη νέα μορφή των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής μας θα χρειάζεται να μετρήσει τέσσερις προκρίσεις ως τους ομίλους (και όχι τρεις, όπως ισχύει τώρα).
Στην τρίτη φάση, ήτοι στο δεύτερο προκριματικό, θα προκρίνονται 17 ομάδες από τον πρώτο προκριματικό και θα προτίθενται στις πρωταθλήτριες των χωρών 15-17, συνολικά δηλαδή θα μετέχουν 20 ομάδες. Εξ αυτών οι δέκα θα περνούν στην τέταρτη φάση (τρίτος προκριματικός), όπου θα τις περιμένουν οι πρωταθλήτριες των χωρών 13-14. Από αυτές τις 12 ομάδες στην πέμπτη φάση (πλέι οφ) θα προκρίνονται οι έξι και θα προστίθενται στις πρωταθλήτριες των χωρών 11-12, προκειμένου από αυτές τις οκτώ να προκύψουν οι τέσσερις που θα μετάσχουν στους ομίλους.
Σημειώνεται πως, αν είναι χηρεύουσες στους ομίλους οι θέσεις των κατόχων του Τσάμπιονς ή/και του Γιουρόπα Λιγκ (σ.σ. αν οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν καπαρώσει ήδη εισιτήριο μέσω των πρωταθλημάτων τους), τότε οι πρωταθλήτριες των χωρών 13-14 ανεβαίνουν στα πλέι οφ κερδίζοντας έναν γύρο.
 

Στους αδύνατους των κληρώσεων
Εκτός από τον πρόσθετο προκριματικό γύρο (με ό,τι αυτός συνεπάγεται για την έναρξη της προετοιμασίας και την ολοκλήρωση της μεταγραφικής δραστηριότητας) ο πρωταθλητής του 2018 θα έχει ακόμη ένα εμπόδιο να υπερπηδήσει: την τοποθέτησή του στο γκρουπ των αδυνάτων στις κληρώσεις.
Είναι αυτονόητο πως το φθινόπωρο του 2016 ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες ομάδες θα στεφθούν πρωταθλήτριες την άνοιξη του 2018 και με ποιον συντελεστή θα εισέλθουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κληρώσεις. Εξ ου και ο πιο πρακτικός τρόπος να παρουσιαστούν οι επικείμενες αλλαγές είναι η προβολή τους πάνω στα σημερινά δεδομένα.
Με βάση αυτά, λοιπόν, ο ΑΠΟΕΛ (19.910 βαθμοί) θα ήταν στους ισχυρούς στην κλήρωση του πρώτου προκριματικού γύρου, αλλά στους αδύνατους στους επόμενους τρεις (σ.σ. πολύ οριακά στον δεύτερο) ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Από τις λοιπές παραδοσιακές δυνάμεις του εγχώριου ποδοσφαίρου, μόνον ο Απόλλων (10.410) θα συμπεριλαμβανόταν επίσης στους ισχυρούς στην κλήρωση του πρώτου προκριματικού, ενώ Ομόνοια, ΑΕΛ (αμφότερες από 7.910β.), ΑΕΚ (5.910β.) και Ανόρθωση (4.910β.) θα ήταν στους αδύνατους και στους τέσσερις γύρους.