«Η πρόληψη τροφικών αλλεργιών ξεκινά από τη βρεφική διατροφή»
12:48 - 06 Οκτωβρίου 2016
Το 2000, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε ότι τα βρέφη υψηλού κινδύνου (βρέφη με έκζεμα, τροφική αλλεργία ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών), θα πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά μέχρι την ηλικία 1 έτους, το αυγό μέχρι την ηλικία των 2, και τα φιστίκια, καρύδια, και τα ψάρια μέχρι την ηλικία 3 για πρόληψη ανάπτυξης αλλεργιών.
Το 2008, αναθεώρησε αυτή την οδηγία δηλώνοντας ότι από νέα στοιχεία προέκυψαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το όφελος της καθυστερημένης εισαγωγής στερεών τροφών που πιστεύεται να είναι αλλεργιογόνα, καθώς ο επιπολασμός (ποσοστά) των αλλεργιών σε τρόφιμα και φιστίκια συνέχισε να αυξάνεται. Μια σύσταση να μην καθυστερεί η εισαγωγή τροφίμων πέραν των 4 έως 6 μηνών είχε εκδοθεί αλλά δεν συνοδεύτηκε από οδηγία σχετική με τη βέλτιστη χρονική στιγμή εισαγωγής αυτών των τροφίμων. Τώρα τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν επικαιροποιηθεί, υποστηρίζοντας την εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφίμων νωρίτερα στη βρεφική διατροφή.
Η Δρ. Δέσπω Ιεροδιακόνου, Κύπρια ερευνήτρια και επιστημονικός συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε στην Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε με ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London για να ρίξουν περισσότερο φως στην σχέση ανάμεσα στο χρόνο εισαγωγής τροφίμων στην βρεφική ηλικία και τον κίνδυνο για ανάπτυξη αλλεργικών ή αυτοάνοσων ασθενειών.
Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που ολοκλήρωσαν, η σύνθεση των επιστημονικών στοιχείων πέντε τυχαιοποιημένων δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 1915 συμμετέχοντες (με υψηλό ή κανονικό κίνδυνο για τροφική αλλεργία), υποστηρίζει ότι η εισαγωγή αυγού από νωρίς (από 4 έως 6 μήνες) μειώνει τον κίνδυνο για αλλεργία στο αυγό (μείωση του απόλυτου κινδύνου σε 4 περιπτώσεις ανά 1000 παιδιά) σε σχέση με τα παιδιά που λαμβάνουν αυγό για πρώτη φορά μετά τους 4-6 μήνες. Παρομοίως, από δύο μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1550 συμμετέχοντες, τα στοιχεία έδειξαν με μέτρια βεβαιότητα ότι η πρώιμη εισαγωγή φυστικιών από τους 4 και 11 μήνες συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για αλλεργία στα φυστίκια (μείωση του απόλυτου κινδύνου σε 18 περιπτώσεις ανά 1000 παιδιά).
Επιπλέον, με μεγάλη βεβαιότητα τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της χρονικής στιγμής της εισαγωγής γλουτένη με τον κίνδυνο για κοιλιοκάκη. Ανάμεσα στις 146 μελετών που εξετάστηκαν, φαίνεται ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής άλλων αλλεργιογόνων τροφίμων (π.χ. γάλα, ψάρι, σόγια) τον πρώτο χρόνο ζωής, δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αλλεργικές ή αυτοάνοσες ασθένειες.
Αυτή η μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Medical Association (JAMA), παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι η πρώιμη εισαγωγή του αυγού και φιστικιών σε παιδιά υψηλού κινδύνου είναι προστατευτική ενάντια στην ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας στα συγκεκριμένα τρόφιμα.
Η Δρ. Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι εφόσον δεν προϋπάρχει έκζεμα ή τροφική αλλεργία, τότε φαίνεται λογικό να δώσουμε αυγό και φιστίκι (σε μορφή φυστικοβούτυρου για αποφυγή πνιγμού) όταν άλλες συμπληρωματικές (στερεές) τροφές έχουν εισαχθεί στην διατροφή του βρέφους. Επίσης, σημείωσε ότι αν και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί και για άλλα τρόφιμα ή σε παιδιά χαμηλού κινδύνου, τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να καθησυχάσουν γονείς και παιδίατρους ότι τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν όλα τα τρόφιμα μεταξύ των ηλικιών 4 και 12 μήνες χωρίς αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη αλλεργικής ή αυτοάνοσης ασθένειας.