Πορεία διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων

Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων πραγματοποίησε το απόγευμα το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εβδομάδας κατά των εκποιήσεων και της κερδοσκοπίας, με την στήριξη και συμμετοχή κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και φοιτητικών οργανώσεων και κινημάτων.
 
Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 17.00 από το Υπουργείο Οικονομικών, διήλθε από το Σπίτι της Ευρώπης, την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παραδόθηκε κοινή Διακήρυξη κατά των εκποιήσεων όλων των συμμετεχόντων στην εκδήλωση για να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Την Διακήρυξη παρέδωσε σε μέλος της προεδρικής φρουράς το μέλος της συντονιστικής του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις Ευγενία Μωυσέως, ζητώντας παράλληλα να μεταφερθεί το μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, η μικρή επαγγελματική στέγη και το αγροτικό τεμάχιο, ενώ επανέλαβε παλαιότερο αίτημα του κινήματος για συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Στην κοινή Διακήρυξη τους οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση απαιτούν, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, της μικρής επαγγελματικής στέγης και της καλλιεργήσιμης γης, την δημιουργία φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την προστασία – απαλλαγή των εγγυητών, την τροποποίηση του περί πτωχεύσεως νόμου, την αύξηση του ποσού του δανείου για λόγους προστασίας στα 500.000 ευρώ, την διαγραφή δανείου ή μέρους του εκεί όπου ο δανειολήπτης αδυνατεί να ανταποκριθεί, την μη πακετοποίηση και πώληση δανείων και την δραστική μείωση του επιτοκίου.
 
Στην Διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι “δανειολήπτες και εγγυητές ακόμη και τα παιδιά βρίσκονται τώρα στο έρμαιο στις διαθέσεις των τραπεζών και ο κίνδυνος να χάσουν τα πάντα είναι πέρα από ορατός” και ότι “ενώ το δημιουργηθέν χρέος είναι γύρω στα 25 δισ. ευρώ αναδεικνύεται ως τεράστιας σημασίας το χρέος των εργαζομένων προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ”.
 
“Έχουν χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστοι χρεώστες και τα δάνεια κόκκινα. Ούτε λόγος βέβαια ότι η οικονομία κατέρρευσε όταν κανένα δάνειο εργαζομένου δεν θεωρείτο προβληματικό”, αναφέρεται επίσης.
 
Την εκδήλωση στήριξαν και συμμετείχαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και συνδικαλιστικές και φοιτητικές οργανώσεις και κινήματα, μεταξύ των οποίων οι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΒΕΚ, το γυναικείο κίνημα ΠΟΓΟ, η ΕΔΟΝ και η αγροτική οργάνωση ΕΚΑ. Από τα κόμματα παρέστησαν στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν μεταξύ άλλων “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και “Κύπρος δίχως εκποιήσεις”. Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε και μήνυμα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δράσεων.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου