Στην τελική ευθεία τα ενεργειακά κτίρια

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (ΚΣΜΚΕ) στην Κύπρο καθώς το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά τις άδειες των ελεγκτών αυτών των κτιρίων ώστε, όπως προνοεί και η ευρωπαϊκή οδηγία όλα τα κυβερνητικά κτίρια από τον Ιανουάριο του 2019 να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. 

Ειδικότερα, στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονται τρεις σημαντικές πρόνοιες για τα ενεργειακά κτίρια: 
1. Κάθε χώρα πρέπει να καθορίσει τι θα ορίζεται ως κτίριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Μέχρι το τέλος του 2020 κάθε χώρα πρέπει να έχει σχηματίσει μια πολίτική που θα βοηθά τους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων κτιρίων να προβούν στις απαραίτητες αναβαθμίσεις. 
2. Τον Ιανουάριο του 2019 όλα τα κυβερνητικά κτίρια και όλες οι μεγάλες ανακαινίσεις θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. 
3. Τον Γενάρη του 2021 όλα τα νέα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. 
Προβαίνοντας στις ενεργειακές αναβαθμίσεις πρώτα στα κυβερνητικά κτίρια, το δημόσιο θα έχει την ευκαιρία να επιβλέψει τους μηχανισμούς και τα συμβόλαια, να δει πως λειτουργεί το σύστημα στην πράξη και αν υπάρχουν προβλήματα να τα διορθώσει. 
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ένωση, ενώ ο ορισμός του Κτιρίου με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) και η υποχρέωση για συμμόρφωση όλων των νέων κτιρίων στην Κύπρο από το 2021 (από το 2019 για δημόσια κτίρια) είναι μία από τις σημαντικότερές ρυθμίσεις για την περαιτέρω μείωση των καταναλώσεων ενέργειας στα κτίρια. Στην ουσία, το ΚΣΜΚΕ είναι ένα κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης το οποίο έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι απαιτήσεις για το ΚΣΜΚΕ στην Κύπρο είναι ως εξής:
•    Να είναι ενεργειακής κατηγορίας Α.
•    Να έχει υψηλής απόδοσης θερμομόνωση (τοίχοι, οροφές, παράθυρα, εκτεθειμένα δάπεδα).
•    Να έχει κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μικρότερη από 100 kWh/m2.year με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
•    Να έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις για θέρμανση.
•    Να διασφαλίζεται η ελάχιστη επιθυμητή σκίαση στα παράθυρα του κτιρίου.
•    Να έχει μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 25% στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.
Το σημαντικό, σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι να υπάρξουν συστήματα χρηματοδότησης και ενθάρρυνσης ώστε να γίνουν αυτές οι αναβαθμίσεις στα κτίρια της χώρας εντός χρονοδιαγραμμάτων.