Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο αναμένεται στην Ελλάδα

Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο σπάνιο για την Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να επισκεφθεί τη Ελλάδα κατά τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για το Rex Blocking, έναν μηχανισμός που δημιουργείται συνήθως στη Δυτική Ευρώπη και που θα προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει έως και επτά βαθμούς Κελσίου.
 
Παρότι αυτό το καιρικό φαινόμενο δεν απαντάται συχνά στην περιοχή, η απότομη εναλλαγή του καιρού αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου, ο οποίος φημίζεται για τα ακραία ρεκόρ και την αστάθειά του.  Ενδεικτική η 3η Οκτωβρίου 1991, όταν στην Αθήνα  η θερμοκρασία έπεσε από τους 38 βαθμούς Κελσίου στους16.  
 
Στη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (Blocking ). Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στην Ανατολική Ευρώπη που καλείται REX BLOCKING (προς τιμή του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex ο οποίος το μελέτησε το 1950).
 
Από την άλλη, οι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία στην Ελλάδα αισθητά. Το φαινόμενο αν και είναι συχνότερο τη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται και στη περιοχή μας.
 
«Η Ελλάδα συνήθως επηρεάζεται από συστήματα Omega Blocking, που ονομάζονται έτσι από το σχήμα τους, το οποίο προσομοιάζει στο ελληνικό γράμμα Ω», εξηγεί, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
 
«Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Ετσι, οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν μέχρι και 5 βαθμούς στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους δέκα βαθμούς κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στη Βόρεια Ελλάδα στους 22 βαθμούς από 29 που είχαμε, στην Αθήνα στους 25 από 30-31 των προηγούμενων ημερών και στη Θεσσαλονίκη στους 20. Η ψύχρα θα διαρκέσει 3 έως και 4 ημέρες, ενώ η τάση δείχνει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι».
 
Δεν επηρεάζεται η Κύπρος

Το φαινόμενο του Rex Blocking δεν αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, αφού θα περιοριστεί στην περιοχή των βαλκανίων.

Σύμφωνα άλλωστε με την μετεωρολογική υπηρεσία η θερμοκρασία θα πέσει απόψε γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 12 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, ενώ αύριο ο καιρός θα είναι παροδικά μερικώς συννεφιασμένος αλλά το απόγευμα θα αναπτύσσονται αυξημένες νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, με το θερμόμετρο στο εσωτερικό να ανεβαίνει στους 30 βαθμούς κελσίου, γύρω στους 28 στα παράλια και στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι τις πρωινές ώρες κυρίως αίθριος αλλά το απόγευμα θα αναπτύσσονται αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.
 
Με πληροφορίες από: protothema, Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια
Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του