Στους 11 οι νεκροί από τον τυφώνα Μάθιου

Ο τυφώνας Μάθιου, ο πιο ισχυρός εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, κατευθύνεται σήμερα προς τις ΗΠΑ αφού με το πέρασμά του προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες χθες στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ πλήττει και την Κούβα.
 
Οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας προετοιμάζονται για την άφιξη του τυφώνα κηρύσσοντας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και απομακρύνοντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Ο τυφώνας Μάθιου, που είναι κατηγορίας 4 (με ανώτατο το 5), έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 11 ανθρώπων: πέντε εξ αυτών στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει πλήξει την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Πάντως η κατάσταση στην Αϊτή δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, που χθες Τρίτη έπνεαν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν καταστραφεί τα δίκτυα επικοινωνίας σε πολλές περιοχές, όπως και η κύρια γέφυρα που συνδέει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη νοτιοδυτική χερσόνησο.

Η ανησυχία για την κατάσταση στην Αϊτή είναι μεγάλη καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες κατοικίες μετά τον σεισμό του 2010.

Η Αϊτή είναι χώρα της Καραϊβικής που είναι πιο ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών της και της διάβρωσης του εδάφους.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στη συνέχεια σήμερα τα ξημερώματα ο τυφώνας έφτασε στην ανατολική Κούβα, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα. Ο Μάθιου τώρα κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ.

Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας ξεκίνησαν από χθες τις προετοιμασίες.
 

Την ώρα που οι γειτονικές της πολιτείες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κομητείες τους προκειμένου να αποδεσμεύσουν επιπλέον πόρους, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ πήρε επιπλέον μέτρα ζητώντας σήμερα την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, κάτι που αφορά 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών