Απαξίωσαν και πάλι το δικαστήριο Μπουλούτας – Φόρος για την υπόθεση της Λαϊκής
13:12 - 05 Οκτωβρίου 2016
Την αναθεώρηση της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου θα ζητήσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για παραπομπή των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Η υπόθεση δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να παραπεμφθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Εναντίον και των δύο κατηγορουμένων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, η εκτέλεση των οποίων στη συνέχεια ανεστάλη λόγω σχετικής σύστασης (recommendation) του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, στο πλαίσιο υπόθεσης μεταξύ επενδυτών στην Ελλάδα (ανάμεσα τους οι Μπουλούτας -Φόρος) και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο, με απόφαση του στις 13 Σεπτεμβρίου, καλεί τις αρμόδιες κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των δύο κατηγορουμένων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαιτητική διαδικασία ενώπιον του, χωρίς ωστόσο - και σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα - να τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να παραστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 15/09/2016, ο Γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που θα παρουσιάζονταν σήμερα στο δικαστήριο δεν θα ζητούσε τη σύλληψη τους, αλλά θα συγκατατίθετο, όπως είχε αναφέρει, στο να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου κάλεσε τότε τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων να μεταβιβάσουν στους πελάτες τους όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, εφόσον δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο σύλληψης και όπως διαβουλευθούν με τη Νομική Υπηρεσία όσον αφορά τους όρους που θα ζητηθούν.
Εντούτοις παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, οι Μπουλούτας και Φόρος δεν παρουσιάστηκαν, ως όφειλαν, ούτε και σήμερα στο δικαστήριο με τον συνήγορο υπεράσπισης τους να δηλώνει ότι αν και διαβίβασε στους κατηγορουμένους, μέσω των δικηγόρων τους στην Ελλάδα, την προτροπή του δικαστηρίου και την αναγκαιότητα της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους στη διαδικασία παραπομπής τους εντούτοις, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δήλωσε ότι έχει πλέον αποκρυσταλλωθεί ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμία πρόθεση να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, παραγνωρίζοντας τόσο την απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε απαραίτητη τη φυσική τους παρουσία, αλλά και την ίδια την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η υπόθεση στο κυπριακό δικαστήριο μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.
Ο κ. Κληρίδης επικαλέστηκε επίσης τη διευκρίνιση που έδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο στις 29/9/16 σύμφωνα με την οποία τίποτε δεν δίνει δικαιολογία στους δύο κατηγορούμενους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.
Ενόψει τούτων, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι θα ενημερώσει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για όλα τα προβλήματα και προσκόμματα που έχουν προκληθεί λόγω της σύστασης του για αναστολή των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον των δύο κατηγορουμένων και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κυρίαρχο δικαίωμα του κράτους να προωθήσει την ποινική αυτή διαδικασία.
Ο κ. Κληρίδης είπε, επίσης, ότι θα ζητήσει την αναθεώρηση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου με σχετικό αίτημα προς το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο θα υποβληθεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας μέσω του ξένου οίκου που εκπροσωπεί τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα και επαναόρισε την υπόθεση για σκοπούς παραπομπής και των τεσσάρων κατηγορουμένων στις 17 Νοεμβρίου στις 9.00 το πρωί.
Να σημειωθεί ότι οι Μπουλούτας και Φόρος, ενώ αρχικά είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να έρθουν στην Κύπρο για τη δίκη της Λαϊκής Τράπεζας, σεβόμενοι, όπως είχαν δηλώσει, την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, παρότι διαφωνούν με το περιεχόμενό της, εντούτοις στη συνέχεια, μέσω του δικηγόρου τους, ανακοίνωσαν ότι “τελικά θεώρησαν αναγκαίο να μη το πράξουν, με στόχο τη διαφύλαξη άλλων διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη”.
Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι είναι ο Παναγιώτης Κουννής και ο Νεοκλής Λυσάνδρου οι οποίοι εμφανίζονται κανονικά στο δικαστήριο.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς λόγω της μη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ως είχαν υποχρέωση, για την απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής την περίοδο 2011, που είχε ως αποτέλεσμα τη φερόμενη παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Κατηγορούνται, επίσης, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.
Πηγή: ΚΥΠΕ