Αντισυλληπτικά και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κάτι που επηρεάζει την πλειοψηφία των γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αποδειχτεί επιστημονικά κάποια σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και “το χάπι”.
 
Αυτήν τη σχέση ανάμεσα στα αντισυλληπτικά και την κατάθλιψη, έρχεται τώρα να τεκμηριώσει μια μελέτη-σταθμός σε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες. Συγκεκριμένα, μια ολλανδική ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν κατά μέσο όρο 23% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με όσες δεν τα παίρνουν. Μάλιστα, μεταξύ των εφήβων γυναικών, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 80%!
 
Οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού JAMA Psychiatry, διαπίστωσαν ότι και άλλα αντισυλληπτικά, εκτός από το κλασικό χάπι, όπως το επίθεμα, ο κολπικός δακτύλιος και το ορμονικό σπιράλ, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και μάλιστα, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό κάποιες φορές. Η πιθανότητα μια γυναίκα να χρειάζεται αντικαταθλιπτικά, αν ήδη χρησιμοποιεί χάπι προγεστερόνης, ή σπιράλ, ή δακτύλιο ήταν 34%, 40% και 60% αντίστοιχα υψηλότερη, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπαιρναν καθόλου αντισυλληπτικά. Ειδικά οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το επίθεμα εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου για κατάθλιψη, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός ήταν διπλάσιος.
 
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, είναι η μεγαλύτερη του είδους της. Για 13 χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2013, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο Ολλανδέζες ηλικίας 15-34 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης.
 
Παρατήρησαν ότι μια γυναίκα ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσει κατάθλιψη περίπου 6 μήνες αφότου είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά. Αλλά ο κίνδυνος άρχισε να μειώνεται μετά από ένα ή περισσότερα χρόνια χρήσης. Επίσης, εκείνες οι γυναίκες που ξεκίνησαν τα αντισυλληπτικά σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
 
Η μελέτη δείχνει μια απλή συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων, αλλά δεν αποδεικνύει ότι τα αντισυλληπτικά προκαλούν την κατάθλιψη. Αυτό απαιτεί περαιτέρω μελέτες, για να αποδειχτεί.
 
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα