Νέα σχέδια κατάρτισης των ληπτών ΕΕΕ εξήγγειλε η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Το Υπουργείο Εργασίας δρομολογεί για σκοπούς αντιμετώπισης της ανεργίας νέα Σχέδια κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας που θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), τα οποία θα απευθύνονται σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα της ΑνΑΔ για το 2015 .
 
Η κ. Αιμιλιανίδου χαρακτήρισε, εξάλλου, πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή δυο Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία υλοποίησε η ΑνΑΔ για τοποθέτηση ανέργων για απόκτηση εργασιακής πείρας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς.
 
Ανέφερε ότι όσον αφορά το πρώτο Σχέδιο, από την έναρξή του το 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016, επωφελήθηκαν 5.553 άνεργοι νέοι πτυχιούχοι, με συνολική δαπάνη μέχρι σήμερα €18,2 εκατομμύρια. Στο δεύτερο Σχέδιο, από την έναρξη του το 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016, επωφελήθηκαν 1.725 άνεργοι, με συνολική δαπάνη μέχρι σήμερα €5,8 εκατομμύρια, πρόσθεσε.
 
Σημείωσε πως τα Σχέδια αυτά έδωσαν ευκαιρίες πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας, το ένα σε άνεργους νέους πτυχιούχους κάτω των 35 ετών, και το άλλο σε άνεργους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης κάτω των 25 ετών, με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους.
 
Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να αξιοποιήσουν κατάλληλο δυναμικό, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως στους ανέργους που συμμετείχαν στα Σχέδια καταβλήθηκε επίδομα.
 
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως τα αποτελέσματα των Σχεδίων αυτών, περιλαμβανομένων των επιδράσεών τους στην απασχολησιμότητα των ατόμων, που η ΑνΑΔ αξιολογεί πάνω σε τακτική βάση, δείχνουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί και για τα δύο αυτά Έργα επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε την ευαρέσκειά μου για τη σημαντική συνεισφορά της ΑνΑΔ στην άμβλυνση των προβλημάτων που επέφερε η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στην απασχόληση, και είπε πως προς αυτήν την κατεύθυνση, η Αρχή συνεχίζει και με άλλες δραστηριότητες, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης – Σχεδίου Δράσης που εισήγαγε.
 
Σημείωσε εξάλλου την πρωτοβουλία της ΑνΑΔ για στήριξη μέσω σειράς δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενός τομέα που συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Πρόσθετα, είπε, συνεχίζονται και άλλες σημαντικές δράσεις και προγράμματα από την Αρχή, όπως είναι τα Σχέδια για την κατάρτιση των απασχολουμένων, το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων και το Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Συντελεστών Παροχής Κατάρτισης που εξυπηρετούν τη διασφάλιση ποιότητας στην παροχή της κατάρτισης και συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινού μας δυναμικού. Επίσης, σημειώνω την υιοθέτηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ειδικού Σχεδίου για προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα πράσινα επαγγέλματα.
 
“Τα σημαντικά αποτελέσματα για το έτος 2015, αποτελούν εχέγγυο ότι η Αρχή, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο και τους Κοινωνικούς Εταίρους θα συνεχίσει την επιτυχή προσφορά της, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως τους ανέργους της Κύπρου”, είπε η Υπουργός Εργασίας για να σημειώσει πως η Αρχή καλείται να συνδράμει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και νέων μέτρων πολιτικής.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΑνΑΔ, Δημήτρης Κιττένης, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του 2015, δαπανήθηκε για δραστηριότητες κατάρτισης συνολικό ποσό €18.408.603. Κατά την ίδια περίοδο υπήρξαν 51.302 συμμετοχές ατόμων σε 6.081 προγράμματα κατάρτισης που ενέκρινε και επιχορήγησε η ΑνΑΔ, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κιττένης παρουσίασε συνοπτικά τα σημαντικότερα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της ΑνΑΔ για το 2015, καθώς και κάποιες δράσεις που ήδη υλοποιεί, τα οποία επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα από την εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την ΑνΑΔ Έργων για τοποθέτηση άνεργων νέων σε επιχειρήσεις/οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας, καθώς και για την Επέκταση και Λειτουργία Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων στην Κύπρο.
 
Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της υλοποίησης του Συστήματος Αξιολόγησης και Πιστοποίησης των Συντελεστών Παροχής Κατάρτισης, του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης-Σχεδίου Δράσης της ΑνΑΔ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και την ανεργία, και του Ειδικού Σχεδίου Δράσης για προώθηση των Πράσινων Δεξιοτήτων.
 
Πρόσθετα, έγινε ειδική αναφορά στην Πρωτοβουλία της ΑνΑΔ για στήριξη του τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και στο Σχέδιο Κατάρτισης Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς. Τέλος, αναφέρθηκε στις Έρευνες και Μελέτες της ΑνΑΔ που ολοκληρώθηκαν κατά το 2015.
  

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου