Ακιντζί: Διεθνείς συνθήκες και με την Τουρκία σε καθορισμένους τομείς

Το σημαντικό θέμα που συζήτησαν σήμερα και σχεδόν έχει κλείσει είναι οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, δήλωσε επιστρέφοντας από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στις μέρες μας στα ομοσπονδιακά συστήματα στον κόσμο τόσο οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις όσο και οι συνιστώσες πολιτείες σε καθορισμένους τομείς έχουν αρμοδιότητα να συνάπτουν διεθνείς σχέσεις. “Ετσι είναι στο Βέλγιο, και στον Καναδά και τη Γερμανία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι` αυτό. Στο δικό μας παράδειγμα, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν, όπως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αρμοδιότητες για να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε καθορισμένους τομείς”.
 
Εφερε ως παράδειγμα τους τομείς του πολιτισμού, τον καλλιτεχνικό χώρο, την παιδεία, τον αθλητισμό, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις οικονομικές επενδύσεις, τη δημοσιονομική βοήθεια. “Θα μπορούν να το κάνουν (σύναψη συμφωνιών) και με ξένα κράτη και με την Τουρκία”. Γιατί, πρόσθεσε, υπάρχουν κι αυτοί που διερωτούνται αν οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφει τώρα το ψευδοκράτος με την Τουρκία, θα μπορούν να συνάπτονται και μετά τη λύση. “Ναι θα μπορούν. Όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες ξένες χώρες θα μπορούν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες. Εκτός αυτού θα μπορούν να γίνονται και σε διεθνή φόρα. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι η Ισλαμική Διάσκεψη”.
 
Ερωτηθείς σε ποια χώρα θα μπορούσε να γίνει μια νέα τριμερής συνάντηση το Νοέμβριο εάν όλα πάνε καλά, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι απτό για το θέμα αυτό και εάν όλα πάνε κατ` ευχήν σε αυτό το στάδιο και ολοκληρωθεί η εργασία αυτή, τότε θα προγραμματίσουν και συνάντηση στο εξωτερικό. Τονίζοντας ότι εκφράζει προσωπική πρόβλεψη, είπε ότι εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να είναι μια ουδέτερη χώρα και δεν θέλησε να αναφερθεί σε όνομα.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι έχει ετοιμασθεί από τον κ. Ειντε και τους συνεργάτες του μια λίστα με τα εναπομείναντα θέματα των 4 Κεφαλαίων και αυτά συζητάνε τώρα. Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, να αποφασίζουν πριν από κάθε συνάντηση ποια θέματα από τα 4 Κεφάλαια θα συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει συναντίληψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τι θεωρείται επαρκής πρόοδος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “κατ` εμάς υπάρχει επαρκής πρόοδος και ούτε σήμερα δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί εμπόδιο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αφού δούμε τη μεγάλη εικόνα ίσως είναι πιο εύκολο να γυρίσουμε πίσω και να λύσουμε τις άλλες διαφωνίες. Αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα στο οποίο θα φτάσουμε”.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο αριθμός των 180-200 θεμάτων που παραμένουν άλυτα, ο οποίος ακούστηκε στην ε/κ πλευρά πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, δεν υπάρχει και ότι πολλά θέματα αλληλοσυνδέονται. Σε μεγάλο βαθμό ήταν και θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή, πρόσθεσε. “Γι` αυτό οι βασικές διαφορές στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο λίγες. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να έχουμε στα χέρια μας στο τέλος αυτής της εργασίας πολύ περισσότερες συγκλίσεις, όπως έγινε και σήμερα”.
 
Θέλησε να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ότι μπορεί κάποια θέματα, σημεία διαφωνίας, να παραμείνουν και να αφεθούν να συζητηθούν σε ένα επόμενο στάδιο. “Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλωστε αυτό που θέλουμε είναι να κλείσουμε αυτά τα 4 κεφάλαια στο μεγαλύτερο μέρος τους”.
 
“Να δούμε, σήμερα πήγε καλά, θα πάει καλά την Παρασκευή, την ερχόμενη εβδομάδα;” Αυτά, κατέληξε, θα τα δούμε κάθε μέρα και θα τα μοιραζόμαστε μαζί σας.
  

Δειτε Επισης

Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού