«Μηδέν ταλέντο, αλλά καρδιά λιονταριού»

Προφυλακιστέος από τον Νοέμβριο του 2015 μεταφέρθηκε πρόσφατα στην κρατική φυλακή του Κάσκαβελ και είναι αντιμέτωπος με κάθειρξη 10 έως 15 χρόνων με την κατηγορία της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Ο Μαρσέλο Πλετς, ο πρώην αμυντικός της Ομόνοιας, ευρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς σε φορτηγό ιδιοκτησίας του βρέθηκαν 793 κιλά μαριχουάνας!

 
Το φαν κλαμπ
Γεννημένος το 1976 στο Τολέδο του Παρανά, ο Πλετς μετακόμισε το 1999 στο Γκλάντμπαχ, καθώς οι προπαππούδες του είχαν καταγωγή από το Παλατινάτο, εξ ου και γνώριζε ήδη από τότε ορισμένα γερμανικά. Το 2003 απέκτησε και τη γερμανική υπηκοότητα.
Ακόμη και στο στιλ παιχνιδιού ο στόπερ θύμιζε λιγότερο Βραζιλιάνο και περισσότερο Γερμανό. Πολλοί οπαδοί της Γκλάντμπαχ τον λάτρευαν γι’ αυτό και 23 είχαν ιδρύσει το φαν κλαμπ «Μαρσέλο Πλετς, ποδοσφαιρικό θεός» περιγράφοντας ως ακολούθως τη λατρία τους: «Ο Μαρσέλο είναι ένας ειλικρινής εργάτης, χωρίς τις ιδιοτροπίες των ωραιοπαθών, που στο παρελθόν σύχναζαν στο Μπέκελμπεργκ. Είναι το αντίθετο όσων ξενυχτούν στις ντίσκο και έχουν κάρτα μέλους στο σολάριουμ και στο πεντικιούρ. Ο Μαρσέλο είναι ένας, όπως εμείς οι θαυμαστές του: μηδέν ταλέντο, αλλά καρδιά λιονταριού!»


Και συνέχιζαν: «Φυσικά και πασάρει σαν να φορά παπούτσια του σκι και σπάνια έχουμε δει ποδοσφαιριστή, ο οποίος επιχειρεί με τέτοια συνέπεια να σταματήσει τις πάσες των συμπαικτών του με το καλάμι. Αλλά ακριβώς αυτό τον κάνει τόσο συμπαθή, αυτή η ενθουσιώδης ορμή συνδυασμένη με την ακατανίκητη θέλησή του να μη χάσει καμία μπαλιά».
Ακόμη και ο πάλαι ποτέ προπονητής της Γκλάντμπαχ, Χανς Μάιερ, είχε πει κάποτε σε τηλεοπτική εκπομπή για τον Πλετς: «Αυτός δεν ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο»!
 
Το τέλος από την Γκλάντμπαχ
Το τέλος της θητείας του στο Μπέκελμπεργκ ήταν άσχημο: το 2005 τέθηκε εκτός ομάδας από τον Κρίστιαν Χόχστετερ, επειδή ως αναπληρωματικός είχε προβεί σε ζημιογόνες για το σύλλογο δηλώσεις. «Όταν ακούω έναν παίκτη να λέει ότι ελπίζει να χάσουμε 4-0, ώστε προπονητής και αθλητικός διευθυντής να φύγουν, και ακολούθως βλέπω τον Πλετς στο παιχνίδι με την Μπόχουμ να έχει ευθύνη σε δύο αντίπαλα τέρματα, τότε οφείλω να προστατεύσω το σύλλογο από τέτοιους ανθρώπους», είχε δηλώσει στην κάμερα του κρατικού ZDF ο Χόχστετερ.


Ο Πλετς προσέφυγε στο εργατικό δικαστήριο κατά της περιθωριοποίησής του και των δηλώσεων του Χόχστετερ, αλλά έχασε τη δίκη και στη συνέχεια δήλωσε: «Ο Χόχστετερ είναι ένας ιός και η Μπορούσια έχει γίνει σκ…ά σύλλογος».
Σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό το 2011 ο Πλετς απολογήθηκε για τις δηλώσεις αυτές: «Τότε ήμουν εξοργισμένος, είναι αλήθεια. Σήμερα έχω συνειδητοποιήσει ότι η αντίδρασή μου ήταν υπερβολική. Τότε σκεφτόμουν ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αφυπνίσω το σύλλογο, σε τελική ανάλυση θεωρούσα πως ήμουν ηγέτης, κάποιος που βγαίνει μπροστά, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έλειπαν οι προσωπικότητες, με τις οποίες επιβιώνεις στη μάχη κατά του υποβιβασμού. Οι μαχητές με αρχ…ια».


Το 2005 ο Πλετς μετακινήθηκα στην Καϊζερσλάουτερν, όμως μετά από ένα χρόνο αποχώρησε και ξεκίνησε την περιπλάνησή του σε Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία, προτού το 2011 επιστρέψει στη Βραζιλία, για να κλείσει την καριέρα του στην Κάσκαβελ, ομάδα γ’ κατηγορίας.
Μετά το κρέμασμα των παπουτσιών του ασχολήθηκε με το μεγάλο πάθος του: την ανατροφή γουρουνιών! Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μαρσέλο Τούρο, όπως τον αποκαλούν στη Βραζιλία, θεωρείται επικεφαλής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών…