Ρίχνονται ξανά στις εντατικές συνομιλίες Αναστασιάδης-Ακιντζί

  Την πρώτη τους συνάντηση έπειτα από την τριμερή της Νέας Υόρκης θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως αναμένεται, η σημερινή συνάντηση θα είναι κατά κύριο λόγο προπαρασκευαστική των επόμενων συναντήσεων. Δηλαδή, θα συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες η θεματολογία και το πόσο συχνά θα γίνονται οι συναντήσεις, ενώ αναμένεται να καθοριστούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις.
Η σημερινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κύκλου εντατικών συνομιλιών, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη, κατά τον οποίο θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές στα κεφάλαια επί των οποίων επήλθε πρόοδος αλλά παραμένουν διαφορές σε ορισμένα ζητήματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για συζήτηση των πιο δύσκολο κεφαλαίων, όπως είναι το εδαφικό-περιουασιακό και οι εγγυήσεις-ασφάλεια.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την αποσύνδεση του εδαφικού από το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, να δηλώνει χθες, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «πως υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό πριν οδηγηθούμε σε πλήρεις συνομιλίες για την ασφάλεια».
Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσο υπάρχει η άποψη για συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό, ο κ. Έιντε σημείωσε ότι εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν. Τόνισε συναφώς ότι η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες και από κανέναν άλλον. «Ούτε εμένα ούτε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε οποιονδήποτε άλλον στο νησί. Καθοδηγείται από τους ηγέτες και αν αυτή θα έχει αποτέλεσμα πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη φύση της, υπό τους ηγέτες διαδικασίας», υπέδειξε.
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία