90χρονος επέστρεψε στην Κύπρο μετά από 70 χρόνια – Όταν 50 χιλιάδες Εβραίοι έφταναν στο νησί μας

Μια συγκινητική ιστορία με επίκεντρο την Κύπρο δημοσίευσε το Σάββατο που μας πέρασε το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Associated Press.

Στα 90 του χρόνια ο Murray Greenfield επισκέφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο την Κύπρο, 70 χρόνια μετά, συνοδευόμενος από την οικογένεια του θυμάται ακόμα το θυμό που ένιωσε όταν βρέθηκε κλειδωμένος με εκατοντάδες άλλους επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε στρατόπεδο των Βρετανών στην Κύπρο.

Ο Murray Greenfield μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press περιγράφοντας όσα έζησε στο βρετανικό στρατόπεδο διερωτώμενος γιατί οι επιζώντες του ολοκαυτώματος θα έπρεπε να είναι κλεισμένοι πίσω από δύο σειρές αγκαθωτά συρματοπλέγματα και ένοπλη φρουρά.

Ο Greenfield μεταφέρθηκε στην Κύπρο από ένα πλοιάριο γεμάτο Εβραίους που ταξίδευαν για την Παλαιστίνη όπου φιλοδοξούσαν να ιδρύσουν το νέο κράτος του Ισραήλ. Στη διαδρομή πιάστηκαν από τους Βρετανούς που τους μετέφεραν στην Κύπρο και τους έκλεισαν σε στρατόπεδα στην περιοχή «Καράολος» της Ξυλοφάγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζεται ότι πάνω από 50 χιλιάδες Εβραίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο από το 1945 μέχρι το 1948 ενώ γεννήθηκαν στην Κύπρο πάνω από 2200 Εβραιόπουλα.

O  Murray Greenfield  θυμάται πως η αρχική οργή για τη φυλάκιση τους σε στρατόπεδο έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό αφού εντός των κοιτώνων αναπτύχθηκε ένα πνεύμα περιφρόνησης για όσα συμβαίνουν γύρο τους και ο χώρος μετατράπηκε σε ένα μεγάλο σχολείο, με οργανωμένες κοινότητες ενώ ο ίδιος συμμετείχε στη μεγάλη απόδραση που είχε προγραμματιστεί να γίνει από το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο απόδρασης των Εβραίων έχει γίνει ταινία το 1960 και περιγράφει πως οι Εβραίοι με τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων αποπειράθηκαν να διαφύγουν.

O γιός του Murray, Ιλαν μίλησε και ο ίδιος στο Associated Press αναφέροντας πως ήθελε να φέρει τον πατέρα του στην Κύπρο 70 χρόνια μετά για να κλείσει ένας κύκλος της ζωής του αναπολώντας όλα όσα πέρασε. Στο ταξίδι προς την Κύπρο που διοργανώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εκτός από τον υιό του ήρθαν συνολικά 24 άτομα της οικογένειάς τους, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα δισέγγονα του Μurray.
  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της