Η παραλαβή των λειψάνων των 16 αγωνιστών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ 4 (pics-video)

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης Ελλάδα και Κύπρος απέδοσαν τις ωφειλόμενες τιμές με καθυστέρηση 42χρόνων στους 16 Ελλαδίτες καταδρομείς του ΝΟΡΑΤΛΑΣ 4 που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4 που καταρρίφθηκε από πυρά Ελληνοκυπρίων την 21η Ιουλίου 1974.

Στην τελετή επίσημης παραλαβής των λειψάνων των 16 αγωνιστών, συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που συνοδεύεται από αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ καθώς και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόεδρος: Συγκλονιστική η σημερινή μέρα
Μιλώντας ενώπιον των συγγενών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε πως νιώθει δέος συγκλονισμό και βαθιά συγκίνηση, αλλά και περηφάνια αντικρίζοντας από τη μια τα φέρετρα της τιμής ενός έθνους και από την άλλη τους ζωντανούς ήρωες και συγγενείς των αθανάτων.


«Εκείνες τις γεμάτες φωτιά και αίμα ημέρες του 1974, οι Κύπριοι είχαμε μία ελπίδα: Να φανεί από τον ορίζοντα η ελληνική βοήθεια. Να δούμε τα ελληνικά φτερά στον ουρανό μας, να έρχονται για να συνδράμουν τον υπέρτατο αγώνα.Σήμερα όλοι ξέρουμε ποια ήταν η τραγική κατάσταση. Τότε όμως ακόμη και όσοι  -λίγοι- γνώριζαν, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά την πίστη στην ελληνική συμπαράσταση» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο κ Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η ανασκαφή έγινε για να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στην κάθε οικογένεια και να αποδοθούν οι τιμές που αξίζουν σε όσους εστάλησαν σε μια αποστολή θανάτου ενώ τόνισε πως συνιστά την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τον αγώνα και τη θυσία έστω και ετεροχρονισμένα και να τιμήσει, όπως επιβάλλεται, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ως κράτος.

Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς ο πρόεδρος τους είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια ευγνωμοσύνη «γιατί η  γιατί η συνδρομή των δικών σας ανθρώπων υπήρξε καθοριστική, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού, την αδελφική σχέση», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως συγκλονιστική που θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.


 
Δύσκολες ώρες για τους συγγενείς
Χθες οι συγγενείς των 16 ηρώων  ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το πώς εντοπίστηκαν τα οστά των αγαπημένων τους. Στο ίδιο χώρο εκτίθενται και φωτογραφίες από τη διαδικασία των εκσκαφών και των εκταφών στον Τύμβο.

Ιδιαίτερα αυτή η στιγμή, η επίσκεψη στο εργαστήρι είναι η πιο δύσκολη για τους συγγενείς, σημείωσε ο κ. Φωτίου επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την απολογία της πολιτείας “γιατί αυτό που γίνεται σήμερα θα μπορούσε να γίνει εδώ και χρόνια”. Ο χρόνος δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε τα λόγια οποιουδήποτε μπορούν να είναι βάλσαμο για να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων, πρόσθεσε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την ενημέρωση να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει, είπε ο κ. Φωτίου σημειώνοντας ότι στόχος από την αρχή της ανασκαφής ήταν να “δώσουμε πειστικές, επιστημονικές, τεκμηριωμένες εξηγήσεις στους συγγενείς”.

Επιμνημόσυνη δέηση στην Ελλάδα
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής επίσημης παραλαβής των λειψάνων η ελληνική αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με προορισμό την Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, έξω από την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των λειψάνων. Θα τοποθετηθούν σε οστεοκιβώτια σε διασκευασμένο χώρο και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4.

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και  συγγενείς των πεσόντων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά τη τελετή ο κ. Φωκαίδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.


 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της