Τελικά τι προνοεί η συνθήκη της Λωζάννης;
11:07 - 04 Οκτωβρίου 2016
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν συναγερμό στην Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επέλεξε τυχαία αυτή τη χρονική στιγμή για να αμφισβήτηση τη συνθήκη που στην ουσία έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Τι προνοεί η συνθήκη
Με την συνθήκη της Λωζάννης μπήκε ένα τέλος στις συνεχόμενες περιόδους πολέμου αφού θεωρήθηκε τότε ως συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της Τουρκίας με την παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης, των νησιών Ίμβρος και Τένεδος, μια λωρίδα κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και την περιοχή της Σμύρνης, ενώ προνοούσε πως τα Δωδεκάνησα θα ενσωματωθούν στην Ιταλία, ενώ έβαζε τέλος στην ιμπεριαλιστική πολιτική του Ατατούρκ αφού η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις της από τις περιοχές που κατείχε στο παρελθόν η Οθωμανική αυτοκρατορία
Τι προέβλεπε για την Κύπρο
Στην συνθήκη περιλαμβάνονταν και πρόνοιες που αφορούσαν την Κύπρο. Σύμφωνα με αυτές η Τουρκία παραιτείτο κάθε δικαιώματος της επί της νήσου ενώ αναγνώριζε την Κύπρο ως αποικία της Βρετανίας όπως αυτή είχε ανακηρυχθεί τον Νοέμβριο του 1914.
Επίσης η συνθήκη προέβλεπε πως οι Τούρκοι που βρίσκονταν εγκαταστημένοι στην Κύπρο έπρεπε να επιλέξουν είτε να αποκτήσουν τη Βρετανική ιθαγένεια, είτε να εγκαταλείψουν το νησί και να πάνε στην Τουρκία εντός ενός έτους.
Ανταλλαγές πληθυσμών
Στα πλαίσια της συνθήκης της Λωζάννης υπογράφηκε και μια δεύτερη ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία που προνοούσε την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες ενώ προέβλεπε την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Πάνω από 1,5 εκ. χριστιανοί εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα από τις περιοχές που έλεγχε η Τουρκία, ενώ περίπου 670 χιλιάδες μουσουλμάνοι έκαναν το αντίστροφο ταξίδι προς την Τουρκία.
Γιατί τι θυμήθηκε τώρα ο Ερντογάν
Μετά το πραξικόπημα πολλά ήταν αυτά που άλλαξαν στην Τουρκία. Ένα από αυτά είναι η στάση του Ερντογάν προς τους Κεμαλιστές. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να εμφανιστεί πιο επιθετικός εναντίον τους και προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποδομήσει την «αγιότητα» του Κεμάλ.
Με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης που είχε παρουσιαστεί τότε ως νίκη της Τουρκίας ο Ερντογάν επιδεικνύει ασέβεια και βλασφημία προς τον κεμαλισμό.
Η αναφορά του λοιπόν δεν είχε να κάνει τόσο με την επιθυμία για αμφισβήτηση των συνόρων, όσο με το εσωτερικό ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν για να δείξει πως ο Κεμάλ έκανε λάθη και ήταν ιδιαίτερα ενδοτικός στους Ευρωπαίους σε αντίθεση με τον ίδιο.