Kόμμα για τα Ζώα: Η Κύπρος κατέχει τα πρωτεία στην κακή ευημερία των ζώων

  «Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα». Μια «γλώσσα» που αν την κατανοήσεις θα μάθεις και θα κερδίσεις πολλά. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που συναναστρέφονται καθημερινά ζώα.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Ο επικρατέστερος λόγος είναι επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα των Ζώων σε όλες τις χώρες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και εκστρατείες υπέρ των δικαιωμάτων των Ζώων.Ωστόσο, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν συμμετέχει σε κανένα είδος εορτασμών, δεξιώσεων ή πανηγυριών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα είναι μία μέρα που όλοι μας θα πρέπει να σκεφτούμε και να αναλογισθούμε τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε απέναντι στα ανυπεράσπιστα, αθώα και άφωνα ζώα.

Σημειώνει ότι η Κύπρος δυστυχώς συνεχίζει να κρατά τα πρωτεία στην κακή ευημερία των ζώων, προσθέτοντας πως «η αύξηση του πληθυσμού των `αδέσποτων` (γιατί δεν υπάρχουν αδέσποτα αλλά αδέσποτες συμπεριφορές των συνανθρώπων μας) δεν πρόκειται να βρει την λύση του εάν δεν οργανωθούν σωστά προγράμματα στειρώσεων».
Σε αυτά, συμπληρώνει, θα πρέπει να συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταφύγια, Δήμοι, Κοινότητες, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ιδιωτικοί κτηνίατροι, εθελοντές και οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας των Ζώων.

Στην ανακοίνωσή του το Κόμμα παραθέτει επιστολή μεταφρασμένη από την αγγλική γλώσσα την οποία έστειλε στο Κόμμα πολίτης.
«Μέσα από το περιεχόμενο της επιστολής βγαίνει μια κραυγή αγωνίας, μια κραυγή η οποία δεν έβρισκε πουθενά κατανόηση αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει η καλύτερα δάκτυλοδείχνει τις πραγματικότητες στην χώρα μας όσο αφορά την συμπεριφορά μας προς τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους αυτοί που ήρθαν εδώ στο νησί μας τους ‘ξένους’ γενικότερα. Μία κραυγή απόγνωσης για την οποία πρέπει να δώσουμε απαντήσεις όλοι μας» αναφέρει το Κόμμα.

 
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Έκτοτε η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

 

Ανοίγει τις πύλες του ο Παφιακός Σύνδεσμος Προστασίας Ζώων στην Πάφο 

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ο Παφιακός Σύνδεσμος Προστασίας ζώων στην Πάφο, ανοίγει το καταφύγιό του από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και καλεί τους πολίτες της Πάφου να το επισκεφθούν για να δουν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Παφιακός αφιλοκερδώς προς τα εγκαταλελειμμένα ζώα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων Ηρακλής Χριστοφόρου είπε ότι τόσο οι Δημοτικές όσο και Κοινοτικές αρχές στο σύνολό τους δεν φροντίζουν να περιμαζέψουν τα αδέσποτα ζώα ούτε διαθέτουν δικά τους καταφύγια με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στον Παφιακό Σύνδεσμο. 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παφιακός Σύνδεμος με τα αδέσποτα ο  κ. Χριστοφόρου είπε ότι ο Σύνδεσμος συντηρεί περισσότερα από 1000 ζώα όπως σκύλους, γάτες, γαϊδούρια, κατσίκες και άλλα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά αφού υποστηρίζεται μόνο από δωρεές και εθελοντές.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων ο κ. Χριστοφόρου κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί το καταφύγιο του συνδέσμου και να προσφέρει ότι μπορεί, είτε σε ζωοτροφές για κατοικίδια, είτε σε φρούτα και λαχανικά όπως μήλα και καρότα για τα 70 γαϊδουράκια που συντηρεί ο Παφιακός και να κάνει μια μικρή εισφορά ανάλογα με τις δυνατότητές του. 

Ο κ. Χριστοφόρου καταλήγοντας σημείωσε ότι τα ζώα δεν είναι παιγνίδια που όταν τα βαρεθούμε τα εγκαταλείπουμε αλλά αποτελούν μέλος της κάθε οικογένειας. 

Κάλεσε επίσης τόσο τους γονείς όσο και την πολιτεία να εκπαιδεύσουν την νέα γενιά για να αποκτήσουν τα παιδιά μας μια φιλοζωική συνείδηση.
 


 H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)


Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
 

Άρθρο 14

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου

 

 

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα