Μάθε, παιδί μου, πέναλτι!

Το 60%-40% είναι εξαιρετικά σύνηθες στατιστικό αναφορικά με την κατοχή της μπάλας σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, εντυπωσιακό όμως, όταν γίνεται λόγος για την αναλογία αξιοποιημένων και σπαταλημένων πέναλτι.
Στις πρώτες έξι αγωνιστικές στο πρωτάθλημα CYTA 2016/17 η μπάλα στήθηκε στην άσπρη βούλα 13 φορές. Εξ αυτών τις οκτώ κατέληξε στα δίχτυα, ενώ στις υπόλοιπες πέντε όχι. Αξιοσημείωτο: και στις πέντε περιπτώσεις είχαμε απόκρουση τερματοφύλακα -όχι άουτ ή δοκάρι.
Το ερώτημα είναι: έχουν γίνει τόσο εξπέρ οι μεν ή τόσο ανίκανοι οι δε; Η αλήθεια, ως είθισται, ευρίσκεται στη μέση. Έχουμε γίνει μάρτυρες άσχημα εκτελεσμένων πέναλτι, συνάμα όμως και εντυπωσιακών επεμβάσεων.
Οι τερματοφύλακες που δεν έχουν νικηθεί από τα ένδεκα βήματα είναι ο Δημήτρης Στυλιανού του Ερμή (δις), ο Μάρτιν Μπογκατίνοφ του Εθνικού Άχνας (επίσης δις) και ο Γιαν Κόπριβετς της Ανόρθωσης (άπαξ). Ο πρώτος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Εφραίμ (ΑΠΟΕΛ) και Μπεμπέτο (Δόξα), ο δεύτερος νίκησε τους Άλβες (ΑΕΚ) και ντε Μέλο (Ερμής), ενώ ο τρίτος «ψάρεψε» τον Ουέλινγκτον (ΑΕΛ).
Για τον Κόπριβετς ήταν η πρώτη απόκρουση πέναλτι σε αγώνα πρωταθλήματος στην Κύπρο, ο Μπογκατίνοφ αντιθέτως είχε πιάσει πέναλτι και την περασμένη περίοδο. Σε αυτήν είχαν χαθεί συνολικά 16 πέναλτι, εκ των οποίων εννέα είχαν αποκρούσει οι τερματοφύλακες, τρία είχαν σταματήσει στο δοκάρι και τέσσερα είχαν περάσει άουτ.