Συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ

Στα γραφεία της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", που είναι το βασικό εκφραστικό όργανο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε σήμερα επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουτζού, ο δικηγόρος Μπουλέντ Ουτκού και οι συγγραφείς Χικμέτ Τσεντίνκαγια, Αίντίν Ενγκίν, Γκιουράι Οζ και Μουσταφά Κεμάλ Γκιουνγκόρ.
 
Στην πρώτη του αντίδραση ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τηλεφώνησε στην εφημερίδα και τους είπε “θα αγωνιστούμε μαζί”.
 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχει απόφαση για σύλληψη 13 δημοσιογράφων και διευθυντών της εφημερίδας. Ο Γενικός Διευθυντής Ακίν Αταλάι δεν συνελήφθη επειδή ήταν στο εξωτερικό. Υπάρχει απόφαση για επανασύλληψη και του Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ωστόσο επίσης βρίσκεται στο εξωτερικό.
 
Όπως μεταδίδεται έγινε έρευνα στο σπίτι του σκιτσογράφου Μουσά Καρτ. Ο Καρτ πήγε στην αστυνομία μαζί με τον δικηγόρο του και παραδόθηκε. Σε δήλωσή του ότι μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει χιλιάδες σκίτσα για το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν και το ΡΚΚ, ωστόσο σήμερα όταν κοιτάξει κανείς την πραγματικότητα βλέπει ότι πραγματικά ζουν μια κωμική κατάσταση.
 
“Αυτό που ζούμε είναι αστείο. Δεν είναι δυνατόν αυτή την εικόνα να την αποδεχτεί ένας άνθρωπος με συνείδηση. Μόνο και μόνο επειδή έκανα σκίτσα συνελήφθηκα σήμερα. Πηγαίνω να παραδοθώ. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Ότι σκίτσο και να έκανα είναι ενώπιον όλων. Να την χαιρόμαστε όλοι την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν…”, ανέφερε.
 
Πάντως, σύμφωνα με δήλωση της εισαγγελίας συνελήφθησαν για τις κατηγορίες της στήριξης του ΡΚΚ και του κινήματος Φετουλάχ Γκιουλέν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ξεκίνησε έρευνα εναντίον κάποιων υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και στο ΡΚΚ έπειτα από διαπιστώσεις ότι πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχαν προβεί σε δημοσιεύσεις που το νομιμοποιούσαν.
 
Μετά τις συλλήψεις, ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης του CHP Ναζμί Μπιλγί σε δήλωσή του μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας είπε ότι δεν θα παραδώσουν την "Τζουμχουριέτ" και δεν θα επιτρέψουν την λογοκρισία. “Με τον ίδιο τρόπο ήρθε και το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου (1981). Πρώτα στόχος τους ήταν οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, οι σοσιολδημοκράτες και μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης”, ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της δημοσιογραφικής κοινότητας, Ναζμί Μπιλγκίν, δήλωσε ότι το δώρο της 93ης επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να ήταν η κατηγορία των δημοσιογράφων για στήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ θλιβερό γεγονός το γεγονός ότι δημοσιογράφοι της "Τζουμχουριέτ" κατηγορούνται για συμμετοχή στο ΡΚΚ και στο Κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
“Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις επιχειρήσεις εναντίον όλων των δημοσιογράφων που θέλουν να ασκούν το επάγγελμά τους με αντικειμενικότητα και υπό το φως των αρχών του επαγγέλματός τους παρά τις πιέσεις”, ανέφερε ο Μπιλγκίν. 
 
Το Τουρκικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων σε ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία ξυπνάει κάθε πρωί με νέες αντιδημοκρατικές εφαρμογές, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκαν με θλίψη για τις σημερινές συλλήψεις. “Η απόφαση της εισαγγελίας δεν είναι νομική, είναι πολιτική”, ανέφερε.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο-Η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Ψάχνει μαρτυρίες η Αστυνομία για το θανατηφόρο με θύμα τον 16χρονο Χαράλαμπο
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο στο GSI εξήγγειλε ο ΠτΔ