Α.Νεοφύτου: Είναι καιρός να εργαστούμε για επανένωση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε σήμερα ότι το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι την Κυριακή πολύ εύστοχα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ‘ο χρόνος που μας χωρίζει, η ελπίδα μας ενώνει’.

Εγώ προσθέτω, σημείωσε, πως έφθασε επιτέλους ο καιρός να εργαστούμε όλοι για να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα.

Μιλώντας στο περιθώριο εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “για μήνες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέκριναν κατά την άποψη μου αδίκως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει στο να συζητεί τα κεφάλαια, που η δική μας πλευρά έχει να δώσει χωρίς να απαιτεί την συζήτηση των κεφαλαίων, όπως το εδαφικό που η τουρκική πλευρά καλείται να δώσει”.

Και τώρα, συνέχισε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε επιτέλους να συζητηθεί το θέμα του εδαφικού, οι αντιδράσεις δεν σταματούν - ούτε να χαιρετίσουμε αυτή την σημαντική εξέλιξη και την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

Κι εδώ, σημείωσε, θα κριθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς. “Είναι γνωστά και δεν θεωρώ ότι παραβιάζω οτιδήποτε που έχει να κάνει με το απόρρητο για να πω δημόσια ακόμη μια φορά τα κριτήρια της δικής μας πλευράς όσον αφορά το εδαφικό. Το πρώτο ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές”, πρόσθεσε.

Το δεύτερο, είπε, μέσα από αυτές τις σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές να δοθεί η δυνατότητα της επιστροφής τουλάχιστον του 60% των προσφύγων του ‘74 σε ένα αριθμό περίπου 100 χιλ. προσφύγων.

Και τρίτον, σημείωσε, στις εδαφικές αναπροσαρμογές να ληφθεί σοβαρά υπόψη το θέμα των ποσοστών των ακτογραμμών.

“Εάν σε αυτά τα τρία τα κριτήρια ικανοποιηθεί η δική μας πλευρά, οι διαχρονικές θέσεις που θέταμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί και πέρα αναμένεται και αναμένουμε από την τουρκική πλευρά την κατάθεση συγκεκριμένων χαρτών που θα αποτυπώνουν τις συγκλίσεις πάνω στα κριτήρια που έχω αναφέρει”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει και στις 7-11 Νοεμβρίου θα υπάρξει ένας εντατικός διάλογος.

“Γίνεται κι εδώ μια συζήτηση, γιατί στο εξωτερικό κι όχι στην Κύπρο; Εμείς λέμε θετικότατο ότι θα συζητήσουμε το εδαφικό και θα κριθεί η τουρκική πλευρά, αν τα λόγια μεταφράζονται σε πράξη. Θα μπορούσε να γίνει και στην Κύπρο αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο ότι θα γίνει στο εξωτερικό. Εν αντιθέσει με τους μόνιμα και καθολικά διαμαρτυρόμενους, την μια φορά ο τόπος που θα γίνουν οι συναντήσεις. Πριν τρεις βδομάδες τους έκανε μια βολιδοσκόπηση ο Πρόεδρος αν θα ήθελαν να τον συνοδεύσουν κι είπαν δεν χρειάζεται, αρνούμαστε να σε συνοδεύσουμε, τους ανακοινώνει χθες ότι αποφάσισε και κρίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει συνοδεία του Προέδρου από τους πολιτικούς αρχηγούς, άλλαξαν άποψη και θέλουν να παραστούν”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι όλα αυτά δεν βοηθούν. Κατανοούμε, είπε, τις πολιτικές διαφορές κι είναι και ξεκάθαρο είπα και χθες θα το επαναλάβω και σήμερα – σεβαστή η άποψη των πέντε κομμάτων από τα οκτώ, τα οποία δεν συμφωνούν με το μοντέλο το συμφωνημένο λύσης του Κυπριακού, την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ανέφερε ότι οι τέσσερις δεν δέχονται καν την ομοσπονδία και το πέμπτο κόμμα δεν δέχεται την δικοινοτική ομοσπονδία.

Παρεμπιπτόντως, σημείωσε, το κράτος μας και ενιαίο του ΄60, δικοινοτικό ήταν και δικοινοτικός ήταν ο χαρακτήρας του.

“Αρα σεβαστές οι απόψεις, καλά είναι που ακούγονται, θεωρώ πως βοηθούν και ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούν όση εθνική προσπάθεια και για να γίνει σύγκλιση απόψεων όταν διαφωνούν με το μοντέλο λύσης του Κυπριακού πώς θα υπάρξουν συγκλίσεις”, είπε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, να είμαστε πραγματιστές σε αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο. “Οταν κάποιος απορρίπτει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία τί σύγκλιση μπορείς να βρεις; Απορρίπτει τις δύο ζώνες, άρα πώς θα υπάρξει σύγκλιση όταν συζητείς το εδαφικό;”, διερωτήθηκε.

Είπε πως όσους αιώνες και να συζητούμε μεταξύ μας, είναι αδύνατον γιατί υπάρχει ένας κάθετος διαχωρισμός. “Οι πολίτες κρίνουν αν έχουμε την δυνατότητα οι υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες, μετά από σαράντα-δύο χρόνια, μετά από τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς για την μορφή λύσης του Κυπριακού, μετά από την σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού ΗΕ εάν έχουμε την πολιτική δυνατότητα να καταγγείλουμε τις δικές μας συμφωνίες”, πρόσθεσε.

Ουσιαστικά, κατέληξε, να έρθουμε σε αντίθεση με αυτά που ήταν η σημαία του αγώνα μας εδώ και δεκαετίες μετά το 1974, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που όλα ανεξαίρετα μιλούν για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έδωσε εντολή στον στρατό ο Νετανιάχου να είναι έτοιμος για σφοδρό πόλεμο στον Λίβανο εάν παραβιαστεί η εκεχειρία
Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τη Μέρκελ για το σκυλί του -«Δεν γνώριζα ότι φοβόταν»
Τουλάχιστον 200 νεκροί στη Συρία από τις μάχες μεταξύ του στρατού και τζιχαντιστών
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Τουλάχιστον 15 νεκροί και 113 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις στην Ουγκάντα
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με Στάρμερ-Στο επίκεντρο των συνομιλιών η επίθεση με τον ρωσικό πύραυλο
Οκτώ και όχι τέσσερα τα θύματα γιατρού στη Γερμανία που σκότωνε ασθενείς του
Γενική απεργία την Παρασκευή στην Ιταλία κατά του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μελόνι
Επιδρομή IDF σε αποθήκη πυραύλων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο-«Παρατήρησαν κινητικότητα παρά την εκεχειρία»
Το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας όταν πετύχει τους στόχους του