Έναρξη εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας με σύνθημα «Στο δρόμο, προτεραιότητα έχει η ζωή»
14:51 - 31 Οκτωβρίου 2016
Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, γύρω στο 30% των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις είναι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών, γεγονός πραγματικά θλιβερό, δήλωσε την Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου της φετινής εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που φέτος έχει σύνθημα “Στο δρόμο, προτεραιότητα έχει η ζωή”.
Από την πλευρά του και σε δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε ότι “για φέτος μετρούμε 37 θανατηφόρα δυστυχήματα με 38 νεκρούς, αριθμοί που καταδεικνύουν μείωση περίπου στο 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, ωστόσο, εστιάζουμε στο γεγονός ότι και τα 37 θανατηφόρα δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας, είναι απόρροια ανεύθυνης και ασυνείδητης συμπεριφοράς”.
Ο κ. Νικολάου συνεχίζοντας την ομιλία του είπε ότι “αισθανόμενοι έντονη ανησυχία για την διατήρηση σε ψηλά επίπεδα του αριθμού των οδικών συγκρούσεων στον τόπο μας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ευαισθητοποίηση των οδηγών, έχουμε ως Υπουργείο, σε συνεννόηση με την Αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων δυναμικών και στοχευμένων μέτρων”.
Ανέφερε ότι “τα μέτρα αυτά συγκροτούν μια νέα στρατηγική πιο αποφασιστική ώστε με τις αναγκαίες δυναμικές παρεμβάσεις να αναχαιτίσουμε την αύξηση των τροχαίων συγκρούσεων”.
Οπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στα μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων “η υιοθέτηση νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την διαφώτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών”.
Πρόσθεσε ότι “στόχος μας είναι η μετάδοση των αναγκαίων μηνυμάτων σε ομάδες οδηγών, όπως είναι οι νέοι οδηγοί, οι αλλοδαποί οδηγοί, κλπ., ώστε να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν την επιρροή της οδικής τους συμπεριφοράς”.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “παράλληλα προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα που θα αυξήσουν ουσιαστικά τους ελέγχους των τροχαίων παραβάσεων, όπως είναι, η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η εφαρμογή του νάρκοτεστ στους οδηγούς για ανίχνευση χρήσης ναρκωτικών και αποτροπή της οδήγησης υπό την επίδραση ναρκωτικών.
Ακόμη ένα μέτρο είναι η αύξηση των ελέγχων τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και κυρίως, των ελέγχων σε οδηγούς που οδηγούν υπό την επίδραση αλκοόλης ή με υπερβολική ταχύτητα.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε μέσα από μια πολύπλευρη, κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση να την προστατεύσουμε στα πλαίσια μιας σωστής οδικής συνείδησης που θα καλλιεργήσει στον κάθε πολίτη την έννοια της ασφαλούς διακίνησης”.
Ο Αρχηγός Αστυνομία συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι “έγνοια μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού σε διάφορες πτυχές της οδικής ασφάλειας και αυτό έγινε πρόσφατα πιο αισθητό στην πράξη, με την συμμετοχή της Κυπριακής Αστυνομίας στις 21 Σεπτεμβρίου, 2016, στο διαφωτιστικό πρόγραμμα EDWARD (European Day Without a Road Death), που υποστηρίχθηκε σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως δράση / πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Δικτύου Τροχαίας TISPOL, του οποίου είμαστε ενεργό μέλος”.
Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “για φέτος, κατά την εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, έχει προγραμματιστεί, στις 5 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 11.00 – 16.00 στην Πλατεία Ευρώπης στην Επαρχία Λάρνακας, εκδήλωση αφιερωμένη στην Οδική Ασφάλεια και στα παιδιά”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι “οι προσπάθειες μας σε θέματα οδικής ασφάλειας δεν περιορίζονται σε μία και μόνο εβδομάδα, είναι εντατικές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθότι η οδική συνείδηση κτίζεται βαθμηδόν και εδραιώνεται μέσα από τον χρόνο”.
“Προχωρούμε στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, στη λήψη περαιτέρω δυναμικών και στοχευμένων μέτρων, αναλαμβάνοντας δραστικά το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί”, είπε ο Αρχηγός.
Ανέφερε ότι ως Αστυνομία, “έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για δημιουργία Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς που θα παρέχουν επιστημονική υποστήριξη σχετικά με τη στρατηγική και τις δράσεις που θα ακολουθούνται σε θέματα οδικής ασφάλειας”.
Επίσης, και καταλήγοντας, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “αξιολογούμε τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με την αύξηση των ποινών, ώστε να είναι πραγματικά αποτρεπτικές και κατασταλτικές για τους παραβάτες τροχαίας”, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκης Χαραλάμπους σε ομιλία του δήλωσε ότι η πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων ιδιαίτερα των σοβαρών και θανατηφόρων, θα γίνει με την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια στιγμή στην άλλη και απαιτείται σωστός μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και στοχευμένες δράσεις, πράγμα το οποίο έχουμε θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.
Σε δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστικής, Ανδρέας Στυλιανού, δήλωσε ότι κατά τη φετινή εκστρατεία απευθυνόμαστε στα παιδιά ως τους καλύτερους δέκτες μηνυμάτων και τους μελλοντικούς οδηγούς, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία οδικής συνείδησης και κουλτούρας.
Είμαστε πεπεισμένοι, συνέχισε, ότι παιδιά εκτός από δέκτες είναι και πομποί μηνυμάτων και έχουν το δικό τους ξεχωριστό τρόπο να μεταφέρουν τα μηνύματα για την οδική ασφάλεια προς τους γονείς και το περιβάλλον.
Ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστικής, Τάκης Φειδία σε χαιρετισμό του δήλωσε πως είναι γνωστά τα δεδομένα για τις αιτίες των ατυχημάτων και το ανθρώπινο κόστος τους και οφείλονται σε νοοτροπίες και συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουν.
“Αυτή είναι η ουσία, θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο, κι όμως συμπολίτες μας αγνοούν τα αυτονόητα με αποτέλεσμα να παίζουν τη ζωή τη δική τους και των συνανθρώπων τους στα ζάρια” είπε ο κ. Φειδία
Πηγή: ΚΥΠΕ