H ακτινογραφία των πολιτικών αρχηγών και κομμάτων στα social media

Στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα επιτελεία των δύο επίδοξων ενοίκων του Λευκού Οίκου, έχουν ξοδέψει μέχρι σήμερα εκατομμύρια δολάρια στα social media για να φτάσουν οι θέσεις τους στους ψηφοφόρους.
 
Βέβαια το παιχνίδι  φαινόταν κερδισμένο κατά κράτος απο τον Donald Trump αφού έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό likes στην σελίδα του στο facebook (11 εκ. likes) από την Hilary Clinton (5 εκ. likes) ενώ και στο twitter ο αριθμός των followers του Trump συναγωνιζόταν αυτόν των Kardashians (12,8 εκατομμύρια). Κι όλα αυτά στις αρχές της εκστρατείας τους.
 
Το επιτελείο της Clinton αντιλαμβανόμενο τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έβαλε τα δυνατά του και το χέρι βαθιά στην τσέπη, για να μειώσει τη διαφορά, με αποτέλεσμα σήμερα οι followers της στο facebook να είναι κατά 3,5 εκατομμύρια πιο λίγοι από αυτούς του Trump. (11 με 7,5 εκ.)
 
Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στο twitter. H Hilary μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να αυξήσει σχεδόν κατά 2 εκατομμύρια τους ακολούθους της και να μειώσει τη διαφορά με τον Trump.
 
Το αντιλαμβάνονται και στην Κύπρο
 
Την ώρα που στις ΗΠΑ συμβαίνουν αυτά, στην Κύπρο τα κόμματα αντιλήφθηκαν πως τελικά τα social media είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο στον καθημερινό αγώνα που δίνουν. Σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των πολιτών βαρέθηκε να ακούει τις βαρετές ομιλίες, και όταν βλέπει πολιτικούς στην τηλεόραση αλλάζει κανάλι, τα κόμματα βρήκαν καταφύγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο… Θα καταλάβετε γιατί…
 
Ο πρωτάρης και ο… βασιλιάς
 
Δεν πάει πολλής καιρός από τότε που ο Άντρος Κυπριανού έκανε το πρώτο βήμα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δημιούργησε προσωπικό λογαριασμό στο twitter και από τότε καθημερινά επικοινωνεί με όσους τον ακολουθούν. Την ίδια ώρα στο twitter o Αβέρωφ Νεοφύτου νιώθει βασιλιάς αφού μετρά πενταψήφιο αριθμό ακολούθουν, ενώ δεύτερος αρκετά μακριά έρχεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Σχεδόν με τους μισούς ακολούθους του Αβέρωφ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών. Στις τρεις θέσεις που ακολουθούν ο άρτι αφιχθείς Άντρος Κυπριανού, βρίσκεται πολύ κοντά με την Ελένη Θεοχάρους και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ στην 7η θέση βρίσκεται ο Γιώργος Περδίκής. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ δεν διαθέτει λογαριασμό στο twitter.
  
Πάντως πιο δραστήριοι στο twitter είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 1386 tweets και ο Γιώργος Λιλλήκας με 1311. Στην τελευταία θέση και δικαιολογημένα βρίσκεται ο Άντρος Κυπριανού με μέλος 163 tweets.
 
Παίζει μόνη της η Ελένη
 
Στο facebook  το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Αν ο Αβέρωφ νιώθει βασιλιάς στο twitter, η Ελένη Θεοχάρους στο facebook παίζει μόνη της αφού το κοινωνικό της status ως ιατρού, συγγραφέα και ευρωβουλευτή με αξιοζήλευτο έργο της χαρίζει την πρωτιά με 22 χιλιάδες likes.
 
Δεύτερος στη κατάταξη του facebook, ο Γιώργος Λιλλήκας  με 9 χιλιάδες θαυμαστές, στην τρίτη θέση με διαφορά από τον τέταρτο ο Γιώργος Περδίκης, στη τέταρτη θέση ο Αβέρωφ Νεοφύτου με σχεδόν 4 χιλιάδες likes. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται στην 5η θέση με 2839 θαυμαστές ενώ στην 6η βρίσκεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Χρίστος Χρίστου με σχεδόν 2 χιλιάδες θαυμαστές. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν διαθέτει προσωπική σελίδα στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο.
 
Όπως θα δείτε και στην δεύτερη σειρά* του πιο κάτω πίνακα στην πράξη πιο ενεργός στο facebook είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος με μέσο όρο 16 αναρτήσεις την εβδομάδα και 589 αλληλεπιδρώντες(κοινοποιήσεις, likes, σχόλια).
 
*Αναρτήσεις την εβδομάδα/ αλληλεπιδράσεις (share, likes, comments)


 
Εκτός από τους αρχηγούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν και τα κόμματα. Κι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά και ανάλογα της εκλογικής δύναμης των κομμάτων εκτός από δύο εξαιρέσεις.
 
Οι μεγάλοι και το… ΕΛΑΜ
 
Η πρώτη εξαίρεση αφορά το ΕΛΑΜ που διαθέτει 7262 likes παρακαλώ. Στην πρώτη θέση όμως είναι το ΑΚΕΛ με 10534 likes. Στη δεύτερη θέση είναι το ΕΛΑΜ και στην τρίτη ο Δημοκρατικός Συναγερμός με 200 likes λιγότερα. Η δεύτερη εξαίρεση αφορά το Κίνημα Οικολόγων που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με σχεδόν 5 χιλιάδες likes. Στις επόμενες θέσης ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα με 3-4 χιλιάδες θαυμαστές. Πιο δραστήριο κόμμα στο facebook είναι το ΕΛΑΜ με 54 αναρτήσεις την εβδομάδα κατά μέσο όρο και 1800 αλληλεπιδράσεις.
 
Στο twitter τώρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις με 5025 και 4202 ακόλουθους αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση είναι η ΕΔΕΚ με 2492  followers και ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 1102. Πιο δραστήρια κόμματα στο twitter είναι το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ.
 
Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν πιο λίγους από 1000 followers. Σημειώνεται πως το ΕΛΑΜ έχει να ενημερώσει τον λογαριασμό του απο το 2013.
 
Η Κύπρος «βλέπει» ΕΛΑΜ
 
Τα κόμματα εκτός από facebook και twitter διαθέτουν επίσημους λογαριασμούς και στο Youtube. Εδώ το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Πρώτο με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους το ΕΛΑΜ που διαθέτει 1241 συνδρομητές ενώ τα βίντεο του έχουν προβληθεί 748 χιλιάδες φορές, σχεδόν όσος και ο πληθυσμός του νησιού μας. Βέβαια σε αυτό θα έπαιξε ρόλο το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλαδιτών εθνικιστών που παρακολουθούν μέσω του δικτύου της Χρυσής Αυγής τη δραστηριότητα του νεοεισερχόμενου κόμματος στην κυπριακή βουλή.
 
Στη 2η θέση έρχεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός με 194 συνδρομητές και 128 χιλιάδες προβολές. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται πολύ κάτω σε σχέση με τους δύο πρώτους. Δείτε τις κόκκινες σειρές που αφορούν το youtube στον πιο κάτω πίνακα.

Οι τολμηροί με το instagram
 
Πολλοί έχουμε συνδυάσει το instagram με πολύ πιο χαλαρές και ανέμελες καταστάσεις, παρά με την πολιτική. Τέσσερα κόμματα όμως έκαναν το βήμα και δημιούργησαν επίσημο λογαριασμό στο ανερχόμενο δίκτυο, ανεβάζοντας φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις τους. ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΔΗΚΟ, έκαναν το βήμα. Δείτε τους αριθμούς από τις αναρτήσεις και τους ακολούθους τους στον πίνακα, στις σειρές με το πορτοκαλί χρώμα.

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη