Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, αν το κυβερνών κόμμα χάσει στον πρώτο γύρο των εκλογών

  Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, αν η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος GERB δεν έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.

"Στον πρώτο γύρο, αν το GERB χάσει αυτές τις εκλογές, το ίδιο βράδυ παραιτούμαστε, επειδή ό,τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια θα είναι στην πραγματικότητα μια αναμέτρηση μεταξύ κομμάτων και αναζήτηση στήριξης...", δήλωσε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Χθες Κυριακή το GERB όρισε ως υποψήφια του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές την πρόεδρο της Βουλής Τσέτσκα Τσάσεβα.
"Για εμάς, η ψήφος είναι στον πρώτο γύρο και, αν χάσουμε, το ίδιο βράδυ θα έχετε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης", είπε ο Μπορίσοφ, η κυβέρνηση του οποίου ήρθε στην εξουσία το 2014.
Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 6 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος.
Περισσότεροι από δώδεκα υποψήφιοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητα και αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος, σύμφωνα με αναλυτές. Η Τσάτσεβα θεωρείται φαβορί για τον θώκο ενώ πιθανότεροι αντίπαλοί της θεωρούνται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Ρούμεν Ράντεφ, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κεντροαριστερός Ιβάιλο Κάλφιν, πρώην υπουργός Εργασίας και Εξωτερικών, και η Τατιάνα Ντόντσεβα, επικεφαλής ενός μικρού αριστερού κόμματος.

Η ψηφοφορία για τον πρόεδρο, που έχει κυρίως τελετουργικά καθήκοντα, θα δείξει το επίπεδο υποστήριξης για την κεντροδεξιά κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2018.
Δύο χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία το GERB εξακολουθεί να παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτική παράταξη στη Βουλγαρία – μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το κόμμα πιστώνεται με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διασφάλιση σταθερών εισροών βοήθειας από την ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκόποι καταγράφουν, ωστόσο, αυξημένη δραστηριότητα μεταξύ αριστερών ψηφοφόρων, που έχουν απογοητευθεί από τους βραδείς ρυθμούς αύξησης του βιοτικού επιπέδου στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ και από τη διαδεδομένη διαφθορά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών