Δημόσια συζήτηση για το ρόλο της ΕΕ στον κόσμο και τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

  Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον παγκόσμιο γίγνεσθαι, οι σύγχρονες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η συμβολή της Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τους ομιλητές δημόσιας συζήτησης με θέμα την «ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή», που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά δημοσίων συζητήσεων που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα τις 10 κορυφαίες προτεραιότητες του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλο και τον Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet Μιχάλη Ατταλίδη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι οι τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη που προωθούν Αθήνα και Λευκωσία, προσλαμβάνουν συνεχώς μεγαλύτερη δυναμική, καθώς τα κράτη ασπάζονται τις ίδιες αρχές, μεταξύ άλλων όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα απτά αποτελέσματα των τριμερών συνεργασιών, ο Πρέσβης δήλωσε εξάλλου ότι «σε λίγο θα μπορέσουμε να έχουμε και κάποια κοινά έργα υποδομής, ασχέτως μεγέθους». Είπε ακόμη ότι ενόψει της τριμερούς με την Αίγυπτο, συζητούνται κάποιες συμφωνίες προς υπογραφή «και ίσως έχουμε και κάποιο έργο».

Ο κ. Φωτόπουλος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, συστήνοντας υπομονή καθώς όπως είπε, είναι ζήτημα μερικών ημερών. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην τριμερή με το Ισραήλ, ο Πρέσβης συνέστησε και σε αυτή την περίπτωση υπομονή, λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Πάντως είπε ότι δεν είναι μόνο τα έργα υποδομής που κρίνουν κατά πόσο μια πρωτοβουλία είναι επιτυχής. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Κύπρος με την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «έχει βοηθήσει πάρα πολύ πολύ όχι μόνο το διμερές πλαίσιο σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και το τριμερές» με την Αθήνα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών που παρενέβη στη συζήτηση ανέφερε ότι η έμφαση από την πλευρά του Υπουργείου δίνεται στην υλοποίηση των συμφωνιών με την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι στα θέματα της ενέργειας αναμένεται έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 να ολοκληρωθεί ένα διακυβερνητικό θεσμικό πλαίσιο μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για τα θέματα φυσικού αερίου, τον αγωγό και τις περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο κ. Φωτόπουλος είπε, εξάλλου, ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό. Οι προσδοκίες όλων μας είναι μεγάλες, όσο μεγάλες είναι οι αρχές και οι αξίες που τη θεμελιώνουν, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να πάψει να είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ με στρατό κατοχής, ενώ σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται στην Κύπρο τυγχάνει της πλήρους και αταλάντευτης στήριξης της ελληνικής Κυβέρνησης.

Εφόσον οι προσπάθειες ευοδωθούν, με μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της ΕΕ, η Κύπρος θα τεθεί σε νέα τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας, είπε.

Αναφέρθηκε τέλος στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι ανέδειξε σοβαρές αδυναμίες, ενώ η ετοιμότητα της Ένωσης να ανταποκριθεί υποσκάφτηκε από την απουσία αλληλεγγύης. Το πρόβλημα, είπε, αποτελεί παγκόσμια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από κοινές δράσεις και εφόσον χρειαστεί, με αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και τη δημιουργία των κατάλληλων οργάνων.

Συνοψίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ, ο Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet Μιχάλης Ατταλίδης αναφέρθηκε στην αποβιομηχανοποίηση, στα διπλωματικά ζητήματα στην περιοχή, αλλά και στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η διατήρηση της ειρήνης στην Ασία και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν υποφέρει από τις προκλήσεις, αλλά από την αδυναμία της να τις αντιμετωπίσει, «αυτή είναι η μόνη κρίση από την οποία υποφέρει».

Πρόσθεσε ότι η σημερινή Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγάλο όραμα, με κάποιους να κατατείνουν πως αυτό μπορεί να είναι η κοινότητα ασφάλειας, λόγω των προκλήσεων της Ευρώπης στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας τάξης που παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο στην περιοχή όσο και πέραν αυτής.

Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με την Τουρκία ενώ αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της