Στο ανθρωπολογικό εργαστήρι βρέθηκαν οι συγγενείς των πεσόντων του Νοράτλας

  Οι στιγμές είναι δύσκολες για τους συγγενείς, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου ενώ αυτοί ανηφόριζαν προς τον πρώτο όροφο του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου Έγκωμης όπου πάνω σε 16 τραπέζια βρίσκονταν τα ανευρεθέντα λείψανα και τα προσωπικά αντικείμενα των 16 παλικαριών που επέβαινε στην μοιραία πτήση του αεροσκάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας Νίκη 4, όταν καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, το βράδυ 21ης προς τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Οι συγγενείς ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το πώς εντοπίστηκαν τα οστά των αγαπημένων τους. Στο ίδιο χώρο εκτίθενται και φωτογραφίες από τη διαδικασία των εκσκαφών και των εκταφών στον Τύμβο. Αύριο Τρίτη 4 Οκτωβρίου το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου και άλλων επισήμων. Τρισάγιο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’.

Ιδιαίτερα αυτή η στιγμή, η επίσκεψη στο εργαστήρι είναι η πιο δύσκολη για τους συγγενείς, σημείωσε ο κ. Φωτίου επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την απολογία της πολιτείας “γιατί αυτό που γίνεται σήμερα θα μπορούσε να γίνει εδώ και χρόνια”. Ο χρόνος δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε τα λόγια οποιουδήποτε μπορούν να είναι βάλσαμο για να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων, πρόσθεσε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την ενημέρωση να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει, είπε ο κ. Φωτίου σημειώνοντας ότι στόχος από την αρχή της ανασκαφής ήταν να “δώσουμε πειστικές, επιστημονικές, τεκμηριωμένες εξηγήσεις στους συγγενείς”.

Με τη βοήθεια των συνεργατών και επιστημόνων μπορούν σήμερα να δώσουν τις εξηγήσεις αυτές για το καθένα από τα 16 παλικάρια, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας. Αξίζουν αυτά τα παιδιά κάθε τιμή και να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και χριστιανικές παραδόσεις, σημείωσε. Ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στους συγγενείς και είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πάντοτε δίπλα τους. “Αυτά τα παιδιά ήρθαν εδώ για να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη. Είναι εθνικοί ήρωες”, κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της