Ελλάδα: Θύελλα αντιδράσεων μετά τη ρίψη δακρυγόνων σε συνταξιούχους
21:43 - 03 Οκτωβρίου 2016
Χειρότερα δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί για την κυβέρνηση της Ελλάδας η μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά των μειώσεων στις συντάξεις τους. Η κίνηση των ΜΑΤ να ρίξουν χημικά και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, που επιχειρούσαν να ανατρέψουν μία αστυνομική κλούβα για να προσεγγίσουν το Μαξίμου, προκαλεί εσωκυβερνητική και εσωκομματική κρίση, αλλά και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να αποτιμήσει και να περιορίσει την τεράστια πολιτική ζημιά, που φαίνεται να υπέστη από την εξέλιξη αυτή: Όχι μόνο η δυσφορία των συνταξιούχων λαμβάνει διαστάσεις, παρά το επίμονο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν έχουν μειωθεί οι συντάξεις τους, αλλά πλέον αρχίζει να υπάρχει διάρρηξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική του βάση, ενώ το θολώνει και το αριστερό προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα επεισόδια αυτά έγιναν μόλις μία ημέρα μετά την παρέμβαση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και πάλι ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός – το βράδυ της Κυριακής.
Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε οργισμένος το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά τα δακρυγόνα κατά συνταξιούχων έξω από το Μαξίμου στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα – ο οποίος έτσι κι αλλιώς δέχεται την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για αυταρχική πολιτική στο χώρο της ευθύνης του – και τον επέπληξε έντονα για τη δράση των ΜΑΤ. Του ζήτησε μάλιστα χαρακτηριστικά “να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο”.
Ο κ. Τόσκας επιχείρησε στη συνέχεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ανακοινώνοντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων χημικά, όμως το θέμα δεν φαίνεται να λήγει εδώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τόσκας είναι πιθανόν να βρεθεί εκτός κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, καθώς έχουν μειωθεί δραστικά τα ερείσματά του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σκιά και μέσα στον πικρό καπνό των δακρυγόνων, ξέσπασε και πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στις διαδηλώσεις των κοινωνικών ομάδων.
Η “υποδοχή” των συνταξιούχων από τα ΜΑΤ
Σημειωτέον ότι όλα έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνταξιούχοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοτζιά με στόχο αντιπροσωπεία τους να φτάσει στο Μαξίμου για να διαμαρτυρηθεί στον πρωθυπουργό για τις ψεύτικες υποσχέσεις και το τσεκούρι στις συντάξεις τους. Αυτό όμως δεν το κατόρθωσαν ποτέ καθώς οι κλούβες των ΜΑΤ «προστάτευσαν» την Ηρώδου Αττικού και τους έκοψαν το δρόμο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την αγανάκτηση των συνταξιούχων. Αμέσως ξέσπασαν επεισόδια: Οι συνταξιούχοι επιχείρησαν να περάσουν προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξουν, ωθώντας, τη μία κλούβα η οποία ήταν παρατεταγμένη και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των ηλικιωμένων διαδηλωτών. Ανάμεσα στους διαδηλωτές που ήταν στα επεισόδια ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου μετά την κατσάδα Τσίπρα σε Τόσκα
«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.
Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».
Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που έκανε χρήση χημικών
Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που φαίνεται στις εικόνες και τα βίντεο, να κάνει χρήση χημικών, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι επιχειρούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός αναμένεται μαζί με τον προϊστάμενό του να δώσει εξηγήσεις σε ανώτερους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να κάνει χρήση χημικών.
Επισημαίνεται ότι στο κέντρο επιχειρήσεων υπήρχε επικεφαλής αξιωματικός των μέτρων, ο οποίος έδωσε εντολή να μην σπάσει ο αστυνομικός κλοιός όχι όμως να γίνει χρήση χημικών.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν πως οι συνταξιούχοι επιχειρούσαν να ανατρέψουν αστυνομική κλούβα με κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών και από τις δύο πλευρές. Επειδή η απώθηση με τη χρήση ασπίδων εγκυμονούσε κίνδυνο τραυματισμών αποφασίστηκε η περιορισμένη χρήση χημικών για την απομάκρυνσή τους. Όπως και να έχει ο αρμόδιος υπουργός έχει ζητήσει επείγουσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.
Η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση, η ολοκλήρωση της οποίας έχει χρονικό περιθώριο περάτωσης 20 ημέρες, αλλά αν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διάρκειά της αυτή θα μετατραπεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα πάρει περισσότερο χρόνο η ολοκλήρωσή της.
Παρότι ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ευθύνη και ανέλαβε την πολιτική, χωρίς να παραιτηθεί, δεν αποδόθηκε η αντίστοιχη «επιχειρησιακή» ευθύνη. Ο κ. Τόσκας επιφυλάχθηκε να αποδώσει ευθύνες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ όπως επεσήμαιναν κύκλοι του, «δεν θέλει να αποφασίσει εν θερμώ, δεν είναι της στιγμής αλλά αν προκύψουν ευθύνες, θα το ξαναδεί και αυτές θα αποδοθούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρίσεις αξιωματικών στην αστυνομία γίνονται πλέον έως τα τέλη Ιανουαρίου κάθε χρόνου.