«Θετικός τόνος» η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στο Μοντ Πελερίν

Η παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν στην έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα λάβουν χώρα στην Ελβετία, είναι ενδεικτική της σημασίας που ο ίδιος αποδίδει και θα προσδώσει ένα θετικό τόνο, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
 
Ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο ΓΓ θα ταξιδέψει στην Ελβετία για να ανοίξει τις εντατικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακινζτί, στις 7 Νοεμβρίου.
 
«Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο Mont Pèlerin και θα εστιαστούν στο εδαφικό, που για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες θα διαπραγματευθούν επί του θέματος απευθείας», σημείωσε.
 
Επιπλέον επεσήμανε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει παρακολουθήσει στενά, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και ότι προσβλέπει να προσφέρει την προσωπική υποστήριξή του στο έργο των δύο ηγετών τη στιγμή που εισέρχονται σε μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.
 
Σε ερώτηση για το ρόλο του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες στην Ελβετία, δεδομένου του ρόλου του Ειδικού Συμβούλου, Έσπεν Μπαρθ Έιντε υπό την αιγίδα του οποίου θα είναι οι συνομιλίες, ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε ότι οι συναντήσεις οργανώνονται υπό την αιγίδα του κ. Έιντε.
 
«Ο ΓΓ είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος με το έργο του κ. Έιντε. Του ζητήθηκε από τον κ. Έιντε να παρευρεθεί στο άνοιγμα των συνομιλιών για να επιδείξει την προσωπική του εμπλοκή, να επιδείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για να προχωρήσουν τα θέματα. Είναι ένα δείγμα όχι μόνο του ενδιαφέροντος του Γενικού Γραμματέα, αλλά και δείγμα από τον κ. Έιντε ότι η παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ στην έναρξη είναι πολύ σημαντική για να προσδώσει θετικό τόνο στο έργο που θα επιτελέσουν στον υπόλοιπο χρόνο», ανέφερε ο κ. Ντούζαρικ.
 
Σε άλλη ερώτηση και αφού επανέλαβε ότι ο Μπαν γκι-Μουν θα βρίσκεται στο Mont Pelerin μόνο για την έναρξη, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως αν χρειαστεί θα παρευρεθεί ξανά. «Είναι πάντοτε διαθέσιμος και θα κάνει πάντα ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
 

Δειτε Επισης

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο για «εμπλοκή της Κύπρου στη ζώνη απειλής» για πολιτικό κέρδος ο Τατάρ
Πιθανή απομάκρυνση Γερμανών από Ισραήλ μέσω Κύπρου θα συζητήσει ο Βάντενφουλ με Κόμπο
Η Κοινή Διακήρυξη στο πλαίσιο επίσκεψης Μόντι-Η Ινδία τονίζει την ακλόνητη στήριξή της στην κυριαρχία της Κύπρου
Στην ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ινδίας αναφέρθηκαν Χριστοδουλίδης και Μόντι
Ευχαριστίες ΠτΔ σε Μόντι για τη στάση Ινδίας στο Κυπριακό-Παρασημοφορήθηκε με Μεγαλόσταυρο Τάγματος του Μακαρίου
ΒΙΝΤΕΟ: Υποδέχθηκε τον Μόντι στο Προεδρικό ο Χριστοδουλίδης
Πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού μετά από 23 χρόνια στην Κύπρο
Το Ισραήλ βάζει φρένο σε όσους θέλουν να επιστρέψουν μέσω Αθήνας και Λάρνακας
Κοινή Διακήρυξη εταιρικής σχέσης υπογράφουν τη Δευτέρα Κύπρος και Ινδία
Ανάστατοι και στα κατεχόμενα λόγω της κατάστασης Ισραήλ με Ιράν-Συνεδρία για θέματα ασφαλείας