Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα

Μία ώρα πίσω θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου.
 
Συγκεκριμένα, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 03:00.
 
Η χειμερινή ώρα θα διατηρηθεί έως και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2017, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η θερινή ώρα.
 
Τονίζεται ότι η "σωστή", ή καλύτερα η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. 
 
Η ιστορία πίσω από την αλλαγή των ώρας
Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια, καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση!
 
Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες!
 
Ωστόσο, πολλές φορές η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.
 
Τι κερδίζουμε αλλάζοντας την ώρα
 
Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι γυρίζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και συνεπώς εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας!
 
Η αλλαγή ώρας γίνεται για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο!
 
Βέβαια το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό.
 
Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο όπου λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση.
 
Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα.
 
ΠΗΓΗ: coolweb.gr
 
 

Δειτε Επισης

Δύο εκκλησάκια υπέστησαν ζημιές-Πρόθεση Μητροπολίτη Λεμεσού για παροχή φαγητού στους πυρόπληκτους (pics)
Ερωτήματα ως προς το χρονικό ανταπόκρισης-Πήρε διαστάσεις, έγιναν εκκενώσεις και μετά ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό
Ανοίγει τον χορό των πολιτικών αντιδράσεων-«Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»
Αρχίζει η καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες 28 κοινοτήτων-Συγκάλεσε σύσκεψη η Παναγιώτου
Ζητά πληροφορίες για καταγγελλόμενο πλιάτσικο στις πυρόπληκτες περιοχές η Αστυνομία-Έρευνες για τον εμπρησμό
Ποινή φυλάκισης δέκα ετών στον οδηγό για το τετραπλό θανατηφόρο στη Λεμεσό
Επίσκεψη Δημάρχου Στροβόλου στην οδό Τσερίου-«Προσπάθεια για όσο το λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία»
Αποκατάσταση ρεύματος σε επτά πυρόπληκτες κοινότητες-Αντικαταστάθηκαν 58 πάσαλοι από την ΑΗΚ
Τουλάχιστον 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψαν οι πυρκαγιές στη Λεμεσό
Οδηγίες ΟΑΥ στους φαρμακοποιούς για άμεση εκτέλεση συνταγών σε πυρόπληκτους στα φαρμακεία