“Με τους τσολιάδες ποιος μου είπε να τα βάνω…”

Με κάθε λαμπρότητα η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την Επέτειο του «ΟΧΙ», τιμώντας την ηρωική άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις στο τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
 
Σε όλη την Κύπρο πραγματοποιούνται σήμερα πανηγυρικές δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις.

Λευκωσία
Πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, του Πρέσβη της Ελλάδας, Ηλία Φωτόπουλου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, άλλων μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων επισήμων.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης θα αποδίδουν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου.

Στις 11 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας θα δεχθούν μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας τον χαιρετισμό της Παρέλασης, στην οποία θα πάρουν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα δεχθούν το χαιρετισμό της παρέλασης σε άλλες πόλεις/κωμοπόλεις και χωριά.
 
Λάρνακα
Στη Λάρνακα, στο Μητροπολιτικό ναό Σωτήρος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, θα τελεστεί στις 10 το πρωί πανηγυρική Δοξολογία, με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας.
 
Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας και η καθιερωμένη στις Φοινικούδες παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο κ. Δημητριάδης.
 
Αμμόχωστος
Επίκεντρο των εορτασμών στην ελεύθερη Αμμόχωστο το Παραλίμνι. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος θα προστεί της πανηγυρικής δοξολογίας στην Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, με τον δρα Γεώργιο Κάκουρα Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Θρησκευτικών, να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Απριλίου, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 
Λεμεσός
Με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ`, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κορυφώνονται στη Λεμεσό οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
 
Οι σημερινοί εορτασμοί στη Λεμεσό ξεκίνησαν με πεντάλεπτη γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, εωθινό στους δρόμους και έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Επαρχιακή Διοίκηση).
 
Η καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας θα τελεστεί στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου,  ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Πόλα Χατζηνεοφύτου.
 
Θα ακολουθήσει, στις 10.45, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλατεία Ηρώων), από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις και απόδοση τιμών από τμήμα της Εθνικής Φρουράς, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.
 
Η παρέλαση, κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, θα ξεκινήσει στις 11.45, από τα φώτα του Αριέλ μέχρι τη διασταύρωση της λεωφόρου με την οδό Ιωάννη Πολέμη. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές και μαθήτριες, Οδηγοί, Πρόσκοποι και τμήματα της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.
 
Πάφος
Κορυφώνονται και στην Πάφο οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που καλύπτει το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, κατάρτισε και συντονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, βασικοί συντελεστές της οποίας είναι ο Δήμος Πάφου, τα δημόσια εκπαιδευτήρια τη πόλης και η Εθνική Φρουρά.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 6.30 το πρωί, μετά τις κωδωνοκρουσίες και το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, έγινε η έπαρση της σημαίας στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο.
 
Στην έπαρση της σημαίας συμμετείχε και η Φιλαρμονική ενώ αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς. Η Φιλαρμονική διήλθε από τις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Νικόλαου Νικολαϊδη, Νεόφυτου Νικολαϊδη και τερμάτισε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου.
 
Στις 10 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης. Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα απονέμει  τιμές και θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δρ. Γιώργος Κουτσίδης  Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης.
 
Σαρανταπέντε λεπτά αργότερα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου από τις αρχές της Πάφου. Της δέησης θα προστεί ο Μητροπολίτης Πάφου  Γεώργιος. Ακολούθως θα αποδοθούν τιμές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 
Στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Γεωργίου Γρίβα Διγενή, από την ΑΤΗΚ μέχρι και το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης,  η καθιερωμένη παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητών εκπαιδευτηρίων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σπουδαστών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Παλαιών Πολεμιστών, μελών σωματείων και άλλων φορέων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς. Της παρέλασης θα ηγείται η Φιλαρμονική.
 
Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, με τους άλλους επισήμους, από εξέδρα στον χώρων απέναντι από το Μνημείο Ηρώων Β Παγκοσμίου Πολέμου επί της Λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή.
 
Διαβάστε επίσης:
Τροχαίες διευθετήσεις ενόψει των σημερινών παρελάσεων
 
 

Δειτε Επισης

Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος