Αμερικανικό και Ρωσικό μαχητικό σε απόσταση αναπνοής πάνω από τη Συρία

Παρολίγο τραγωδία, με άγνωστες συνέπειες, στους συριακούς αιθέρες, όταν δύο μαχητικά αεροσκάφη, ένα ρωσικό και ένα αμερικανικό, βρέθηκαν στις 17 Οκτωβρίου, σε απόσταση αναπνοής την ώρα που και τα δύο πραγματοποιούσαν νυχτερινή πτήση κάπου στα βορειοδυτικά της χώρας, και μάλιστα με τα φώτα σβηστά.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Πτέραρχου Jeffrey Harrigian, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο AFP, το αμερικανικό μαχητικό πετούσε σε περιοχή που συνήθως εκτελούν πτήσεις οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι, όταν ένισωσε την πίεση από το ρωσικό μαχητικό που πετούσε λίγο πιο πίσω σε μία απόσταση μόλις μισού μιλίου (800 μέτρα).

Πιθανότατα όπως είπε ο Harrigian, ο Ρώσος πιλότος να μην είδε το μαχητικό των ΗΠΑ μέσα στη νύχτα, ενώ ο Αμερικανός πιλότος δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τον Ρώσο μέσω συχνότητας έκτακτης ανάγκης.

Την επόμενη μέρα, οι αξιωματικοί των ΗΠΑ κάλεσαν τους Ρώσους ομολόγους τους μέσω μιας ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής να δώσουν κάποιες εξηγήσεις αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό, όπως δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συστάθηκε ώστε οι δύο στρατιωτικές δυνάμεις να μπορούν να συζητήσουν τις κατά προσέγγιση θέσεις και αποστολές αεροσκαφών τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ταυτόχρονη πτήση στον ίδιο εναέριο χώρο. Η συγκεκριμένη μορφή επικοινωνίας δεν σταμάτησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τη Συρία στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η επικοινωνία δεν εμπόδισε την αύξηση των «στενών επαφών» εν πτήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, είπε ο Harrigian, ενώ περιπτώσεις όπου ρωσικά αεριωθούμενα ακολουθούν συνειδητά σε κοντική απόσταση, αμερικανικά, συμβαίνουν, όπως τόνισε, κάθε 10 ημέρες, με τα περισσότερα εκ των οποίων να παρουσιάζονται στη βορειοδυτική Συρία.

Περιπτώσεις όπως αυτή δεν είναι τόσο σημαντικές, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «μας ανησυχεί σε επίπεδο πιθανής λανθασμένης εκτίμησης κάποιου πιλότου στο αέρα και γενικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ασφαλείς αεροπορικές επιχειρήσεις».

Μέχρι στιγμής πάντως οι ΗΠΑ έχουν περιοριστεί στην επισήμανση στους Ρώσους ότι τέτοια περιστατικά τους ανησυχούν, ενώ εξακολουθούν να διερωτώνται γιατί συμβαίνουν, χωρίς όμως, όπως τονίζει ο Harrigian να έχουν πάρει μέχρι στιγμής κάποια ικανοποιητική απάντηση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
 
RT
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας