Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναλαμβάνει θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και το Ανθρώπινο Δυναμικό, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της Επιτρόπου, προκειμένου να αναλάβει ένα νέο πόστο, από τις 2 Ιανουαρίου 2017, ως Εκτελεστική Διευθύντρια (CEO) της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (IBRD) και του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης (IDA), γνωστές από κοινού ως η Παγκόσμια Τράπεζα.
 
Ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε την απόφαση της Επιτρόπου ​​να παραιτηθεί "με μεγάλη λύπη", δηλώνοντας ότι το γεγονός ότι καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Παγκόσμια Τράπεζα είναι "μια αναγνώριση και αποδοχή των πολλών ταλέντων  και της επαγγελματικότητάς της".
 
Ο κ. Γιούνκερ τον Επίτροπο Γκούντερ Ετινγκερ,  αρμόδιο για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, να αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο για τις διοργανικές σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ έχει ενημερώσει τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ​​παραίτηση και την πρόθεσή του να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιό της στον `Ετινγκερ.
 
Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η θέση της θα πρέπει να πληρωθεί για το υπόλοιπο της θητείας από νέο Βούλγαρο Επίτροπο, ο οποίος θα διοριστεί από το Συμβούλιο, σε κοινή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Γιούνκερ σκοπεύει να συζητήσει άμεσα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τα εν δυνάμει ονόματα για τη θέση του νέου Επιτρόπου βουλγαρικής εθνικότητας, καθώς και την ανάληψη ενός νέου χαρτοφυλακίου.
  

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»